Tekst: Jeroen van den Brand // Foto’s: Arjan Kruik & Jeroen van den Brand

Draadloze dropper-zadelpen
Hoewel iedereen, of althans toch veruit de meeste mountainbikers het nut van een dropper-zadelpen bij ruiger terrein inmiddels inziet, gaat dat nog niet universeel op voor elektrisch bediende exemplaren. Niet iedereen zit te wachten op de elektrificatie van z’n mountainbike. Niet voor het schakelen, niet voor een dropper, niet voor wat dan ook. Batterijen vragen nu eenmaal aandacht. En je zal echt niet de eerste zijn die z’n fiets uit de garage pakt voor een tochtje en er bij het wegrijden achterkomt dat je onderdelen met batterijvoeding net zo lethargisch zijn als een puber zonder energy-drink.
Maar als je onlangs een nieuwe mountainbike of gravelbike hebt opgebouwd en geconfronteerd bent met volledig geïntegreerde kabels die dóór het bovenste balhoofd – en met een beetje péch ook door het stuur en de stuurpen – gevoerd worden, dan is een draadloos systeem ineens zo gek nog niet. Géén gefrot met kabels rond de stuurbuis, geen gedoe met het op lengte maken van die kabel. En dus ook geen scherpe knikken voor mechanische kabels die de bediening van je derailleur of dropper-zadelpen een stuk lastiger maken. Tja, laat het maar aan de fietsindustrie over om ‘oplossingen’ te bieden voor de zelf gecreëerde problemen.
Het Taiwanese Kind Shock (KS) biedt naast z’n mechanisch bediende dropper-zadelpennen de Lev Circuit; een elektronische dropper met draadloze bediening. Ze toonden hem al tijdens de Eurobike in 2023 en eind dat jaar kreeg ik een pre-productie testexemplaar. Inmiddels ben ik ook al langere tijd op pad met een productieversie van deze Taiwanese draadloze-dropper. Hij is er met een verstelbereik van 125 tot en met 200 millimeter; ik heb de versie met de minste verstelweg op mijn crosscountryfully uitgeprobeerd.

Draadloos op basis van bluetooth
Als producent van dropper-zadelpennen is Kind Shock natuurlijk allerminst een nieuwkomer. Ze maken al heel wat jaren modellen met mechanisch bediening. En inmiddels hebben ze daarmee een redelijk goede reputatie opgebouwd. ‘Inmiddels’, want net als zoveel droppers uit de begindagen waren de eerste modellen van KS niet feilloos. Inmiddels tekent zich een ander beeld af en dat geeft de Taiwanese firma ook voldoende vertrouwen om de elektronische weg in te slaan. De basis van de zadelpen is identiek aan de andere modellen van KS en daarin dus ook erg eenvoudig. De luchtveer en het hydraulische circuit zijn uitgevoerd als één, onderhoudsvrije, traploos verstelbare cartridge. Een constructie die je bij veel droppers tegenkomt en in de praktijk degelijk is gebleken.
Qua elektronische opzet lijkt de Lev Circuit verder op de bekende Reverb AXS van Rockshox, met een batterij in de kop van de zadelpen. Maar waar Rockshox met het AXS-protocol een eigen draadloze verbinding heeft tussen de schakelaar en de dropper, daar werkt de KS Lev Circuit ‘gewoon’ met bluetooth. De bedieningslogica is daarbij ook gewoon, uh ja, logisch en uh ja, analoog (…) aan een mechanisch exemplaar. Dat wil zeggen: zolang je de knop induwt, kun je de dropper-zadelpen op en neer schuiven. Laat hem los en de zaak vergrendeld op de plek waar je met je achterwerk het zadel op z’n plek houdt.
Bediening
De keuze voor bluetooth is best logisch. Waarom zelf iets ontwikkelen als het bekendste draadloze protocol snel genoeg is? In een rechtstreeks vergelijk met een Rockshox Reverb AXS lijkt de draadloze verbinding nauwelijks trager, maar dan ben ik eigenlijk al aan het muggenziften. Meer van belang is de vraag of het snel genoeg is. En daarop kan ik simpelweg het antwoord ‘ja’ geven. Een ander aspect van draadloze technologie is hoeveel stroom het kost. Daarop kan ik geen sluitend antwoord geven, want dat hangt van meerdere zaken af. Op dat stroomverbruik kom ik overigens dadelijk nog wel terug.
De meegeleverde remote werkt met een standaard CR2032-knoopcel. Je ziet deze niet snel over het hoofd, want het geheel is vrij fors. Ten opzichte van de montagebeugel kun je hem enigszins verstellen, maar het is duidelijk dat deze knop alleen links onder aan het stuur thuis is. En dan ook alleen wanneer je dus daar géén schakelaar voor een voorderailleur of hendel(s) voor de lock-out van je voorvork en eventueel achterdemper hebt. Die zaken combineren is ronduit kansloos en in mijn optiek een discutabele ontwerpkeuze van KS. De uitzondering is een combinatie met een Rockshox Twistloc. Maar ja, daar moet je maar van houden. Qua ergonomie heb ik er in mijn opstelling met de Twistloc-remote geen klachten over; hij zit prima binnen duimbereik.
De hendel die je ziet, bedient in feite een klein knopje dat het ‘klikje’ veroorzaakt dat je hoort en voelt. Dat gaat overigens betrekkelijk licht. Veel feedback is er dus niet en in de winter met een dikke(re) handschoen aan is de enige feedback die je krijgt het zakken van het zadel…
Snelheid
KS levert de 125 en 150 millimeter exemplaren met 150 psi luchtdruk. De Lev Circuit-modellen met 170 en 200 millimeter krijgen standaard 170 psi mee. De maximale luchtdruk is 180 psi. De 150 psi in mijn 125-millimeter-exemplaar is bij voorjaars- en zomerse temperaturen voldoende om het zadel snel genoeg terug op zijn maximale stand te krijgen. Maar net als bij veel andere droppers worden afdichtingen bij lagere temperaturen stugger en vertraagt dat ook bij de Lev Circuit de uitschuifsnelheid. Met 20 psi extra, 170 psi in totaal dus, kwam mijn testexemplaar ook in de koudere wintermaanden snel genoeg om hoog. Maar, zeg er wel bij dat er zeker snellere droppers op de markt zijn.
Met die verhoogde druk komt de pen overigens wel wat harder op zijn eindstop. Maar daarin is er geen verschil met andere dropper-pennen, zo is mijn indruk. Zoals gezegd; het binnenwerk is – oneerbiedig gezegd – gewoon zo’n telescopische patroon van een bureaustoel, zoals nagenoeg iedereen die toepast. En die werken allemaal hetzelfde.
Consistent
De duim-achterwerk-coördinatie vergt verder weinig gewenning. Het hele samenspel van de bedieningshendel en de dropper-pen zelf gaat gewoon snel, goed en consistent. Daarbij is het ook geen enkel probleem om de pen ‘ergens’ in de verstelweg vast te zetten.
Belangrijk hierbij vind ik om te melden dat het samenspel van de draadloze bediening en het uitschuiven – ongeacht de omstandigheden – gewoon consistent is. En uiteindelijk vind ik dat nóg belangrijker dan de absolute uitschuifsnelheid. Mountainbiken is per slot van rekening voor een groot deel een aaneenschakeling van getrainde, geautomatiseerde handelingen, die je in staat stellen om lastig terrein in al z’n variaties aan te kunnen, terwijl je diep in het rood gaat. Ja, noem mij maar een romanticus. Mijn punt is: alles wat in de bediening van je fiets inconsistent is, valt op. En wat opvalt, leidt af en dat is zelden positief. De Lev Circuit is me daarin nooit negatief opgevallen. Nou ja, op die paar maal na dat-ie geen thuis gaf.
Batterijgedoe
KS adviseert je de batterij uit de zadelpen te halen wanneer je de fiets eventjes niet gebruikt. Dat ‘eventjes’ is natuurlijk niet strikt bepaald. “Vorig weekend deed-ie het nog prima en brandde de led groen”, is allerminst zekerheid dat je het weekend daarop naar hartelust kunt droppen. Overigens zit die led bóven op de kop van de zadelpen… niet de meest duidelijk zichtbare plek! Mijn aanvullende tip: zelfs als je de fiets maar vier of vijf dagen niet gebruikt, neem je de batterij het beste gewoon uit. Proefondervindelijk ben ik er namelijk – meermaals (iets met ezel, stoten en steen) – achter gekomen dat de batterij toch wel vrij snel leegdruppelt. En doe dit zéker als je je fiets vervoert.
KS levert de Lev Circuit met maar één batterij; mijn testmodel kwam met twee exemplaren. Gelukkig. Want de eerste is door langdurig in de zadelpen te blijven zelfs zovér leeggelopen, dat-ie als gevolg van een diepontlading niet meer opgeladen kan worden.
Ook heb ik inmiddels twee keer in één jaar de knoopcel in de remote moeten vervangen. Niet omdat ik zoveel drop, nee. In verloop van tijd loopt ook die klaarblijkelijk leeg, zelfs bij stilstand. KS geeft een levensduur van circa acht maanden op. Die heb ik dus nog niet gehaald. Nu is die knoopcel zo vervangen, ook nog kort voor vertrek. Maar als ik dat vergelijk met hoelang de knoopcellen in Sram AXS-schakelaars mee gaan (in de regel met gemak een volledig jaar), vind ik dat ronduit kort.
Afdichting
Het batterijvak in de zadelpenkop ontbreekt het overigens aan afdichtingen. De batterij sluit weliswaar goed aan, maar waterdicht is de constructie allerminst. KS geeft de Lev Circuit een IP67-beschermingsgraad mee. Dat wil zoveel zeggen dat-ie stofdicht is en kort kopje onder in een sloot ook zou moeten overleven. Stofdicht? Ja, dat kan ik beamen. Kort kopje onder? Doe dat maar niet. Na een aantal waterige ritten ben ik meer dan eens vocht tegengekomen in het batterijcompartiment. Ook na het schoonmaken van je mountainbike doe je er goed aan de batterij uit te nemen om de boel droog te maken.
Het is op dit soort punten dat je merkt dat Kind Shock vrij nieuw is in de wereld van geëlektrificeerde fietsonderdelen. Het kan vooralsnog niet tippen aan de beter doordachte en uitgevoerde systemen zoals je die tegenkomt bij de derailleurs van Shimano en Sram en de dropper van Rockshox. De huidige constructie en batterijduur is werkbaar, maar je moet het bewust(er) aandacht geven.
Reactie Kind Shock
Uiteraard hebben we onze bevindingen voorgelegd aan Kind Shock. Hun reactie:
“Wat betreft het batterijprobleem hebben we ons opslag- en onderhoudsproces verbeterd om diepontlading te voorkomen. Zelfs tijdens opslag in het magazijn voeren we nu periodiek opladen uit om ervoor te zorgen dat batterijen binnen optimale spanningsniveaus blijven en diepe ontlading te voorkomen.”
“Wat betreft zorgen over binnendringend water, erkennen we het belang van extra bescherming in zware omstandigheden. Dit jaar introduceren we een waterdichte behuizing voor de batterij, vergelijkbaar met een iPhone-hoesje, die een extra beschermingslaag biedt. Onze interne tests hebben aangetoond dat dit effectief voorkomt dat water het batterijcompartiment binnendringt. De productie wordt nu opgestart en de behuizing wordt straks standaard meegeleverd.”
Degelijkheid
Sterkte zit hem vaak in eenvoud. En los van de batterijen en motor is de KS Lev Circuit in de kern een eenvoudige dropper. Het binnenwerk is volledig gebaseerd op de andere, beproefde droppers van het merk. Bij zowel de pre-productie versie, als bij de uiteindelijke productieversie heb ik geen grote speling opgemerkt. Sterker; de speling die er is is kleiner dan ik bijvoorbeeld tegenkom bij de duurste modellen van Fox.
De bus met afdichting is bij mijn twee testmodellen met de hand los te nemen. En ondanks gebruik in baggerweer kom ik nog steeds geen water of stof tegen achter de afdichting. Verder is de Lev Circuit extreem eenvoudig in onderhoud. Iedereen met wat basisvaardigheden en standaard gereedschap moet dit lukken. Hooguit dat je een bandsleutel nodig hebt om de afdichtingsbus los te krijgen; die kán namelijk wel strak vastzitten.
De zadelpenkop is goed doordacht. Het instellen van de zadelhoek doe je eenvoudig met een inbus aan de voorzijde van de kop. En na het vasttrekken van de zadelrails zit alles goed vast. Geen gekraak, geen speling en géén verloop.
En tot slot; nooit zakte de dropper-zadelpen KS Lev Circuit in wanneer ik daar niet om vroeg. Ook niet nadat de fiets met ingeschoven zadelpen plat lag. Iets wat bij de Rockshox Reverb AXS je (onbedoeld) een verende zadelpen oplevert…
Conclusie
Is de KS Lev Circuit er een om op je lijstje te zetten wanneer je in de markt bent een dropper-zadelpen? Qua montage absoluut. Het behoeft geen uitleg dat een draad die er niet is, ook geen gedoe oplevert bij het monteren op je fiets. Of demonteren. Want als er dan al een duidelijk gebruikersvoordeel is, dan is er dat voor die bikers die niet permanent met een dropper willen rijden. Misschien om een lichtere fiets te hebben en hem alleen te monteren als de paadjes er echt om vragen. Realistisch bekeken is deze gebruikscasus natuurlijk een uitzondering. Aan de andere kant: als het zo gemakkelijk is, waarom zou je het niet doen? Ja, ik kijk naar jou, Nederlandse pedaalduwer die een paar keer per jaar rondjes lokaal afwisselt met een tripje in het buitenland.
“Qua bediening is de draadloze KS Lev Circuit een goede overweging. Deze dropper-zadelpen is gewoon snel, praktisch en weinig spannend.”
Ook qua bediening is de draadloze KS Lev Circuit een goede overweging. Deze dropper-zadelpen is gewoon snel, praktisch en weinig spannend. Het enige spannende is natuurlijk de status van de batterijen. En precies op dat punt vragen alle elektronische dropper zadelpennen per definitie meer aandacht. Bij de KS Lev Circuit is het uitlezen van de batterijstatus echter ronduit onhandig. Een stelselmatig laadregime om te voorkomen dat je niet voor verrassingen komt te staan bij je volgende rit is noodzakelijk. En zolang je Lev Circuit dropper geen iphone-hoesje heeft voor de batterij, moet je ook oog houden voor vocht tussen batterij en z’n behuizing. Maar goed; het was sowieso al raadzaam de batterij uit te nemen wanneer je je fiets stalt.
“Als je eenmaal in de markt bent voor een draadloze dropper-zadelpen, dan is de extra aandacht die dit specifieke exemplaar vraagt, ook weer niet zó extreem.”
Is de elektronische toevoeging aan deze dropper dan precies de reden om hem dus niet te overwegen? Zo resoluut wil ik het zeker niet stellen. Want als je nu eenmaal in de markt bent voor een draadloze dropper-zadelpen, dan is de extra aandacht die dit specifieke exemplaar vraagt, ook weer niet zó extreem. Weeg dat tegen het binnenwerk met de eenvoudige, beproefde afgesloten cartridge en het eveneens eenvoudige onderhoud en de Lev Circuit is verre van een slechte overweging. Maar hoewel koppelverkoop natuurlijk niet mag, maakt KS wel de keuze voor je dat je met een Rockshox Twistloc móet rijden wanneer je ook de veerelementen nog vanaf het stuur wilt bedienen…
KS Lev Circuit: prijzen en specificaties
- Afmetingen en gewichten (geclaimd):
- Diameter 30,9 mm:
- 125 mm – 588 gr;
- 150 mm – 627 gr;
- 175 mm – 671 gr;
- 200 mm – 706 gr;
- Diameter 31,6 mm:
- Getest: 125 mm – 608 gr (geclaimd), 621 gr (gewogen inclusief batterij);
- 150 mm – 647 gr;
- 175 mm – 691 gr;
- 200 mm – 726 gr;
- Diameter 30,9 mm:
- Batterij:
- Capaciteit: 450 mAh (± 5 uur laadtijd);
- Gebruikstijd: circa 8 weken (geclaimd, niet bereikt door omstandigheden);
- Remote:
- Gewicht: 42 gr (gewogen inclusief klemband);
- Montage: met eigen klemband, en matchmaker-compatibel;
- Batterij:
- CR2032-knoopcel
- Gebruikstijd: circa 8 maanden (geclaimed, niet gehaald);
- Leveromvang: 1 dropper-zadelpen, 1 batterij, 1 remote (inclusief knoopcel), 1 laadstation met USB-c kabel.
- Beschermingsgraad: IP67
- Garantie: 2 jaar op volledige product, 1 jaar op de cartridge (luchtveer/olie circuit).
Meer informatie: kssuspension.com