Test | Lazer Jackal helm met KinetiCore

Rotatiebescherming à la Mips, maar dan zonder Mips

De Belgische helmenfabrikant Lazer lanceerde begin 2022 Kineticore; een nieuw concept voor fietshelmen met verbeterde rotatiebescherming. In plaats van een los, toegevoegd systeem – zoals het bekende Mips, is Kineticore een kreukelzone ín de helm. Volgens Lazer biedt het naast betere bescherming óók een lager gewicht en betere ventilatie. Jeroen reed de voorbije maanden met de Jackal mountainbikehelm met Mips én een versie met Kineticore om te zien wat Kineticore brengt.

Tekst: Jeroen van den Brand // Foto’s: Arjan Kruik

Lazer Jackal Kineticore

Lazer Jackal Kineticore

Rotatiebescherming

Al heel wat jaren is bij elke nieuwe helm hét uithangbord dat de rotatiebescherming sterk verbeterd is. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat met name dat rotatiekrachten tijdens een val verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van hersenletsel. Of beter geformuleerd; een plots ophouden van de rotatie. Je hersenen ‘drijven’ namelijk min-of-meer in je hoofd. Dus wanneer het hoofd tijdens een val plots afgeremd wordt door de impact, hebben de hersenen de neiging om door te blijven bewegen, met schade tot gevolg. Bij veel helmen wordt hiermee bij de constructie heel specifiek rekening gehouden. Het meest bekende is het Mips-concept. Die letters staan voor ‘Multi-directional Impact Protection System’. Je herkent helmen met Mips-technologie veelal aan het gele binnenwerk (‘liner’) die aan de binnenkant van de helm zit en enigszins kan bewegen in meerdere richtingen ten opzichte van de helmschaal.

Helmfabrikanten zijn het er over eens dat de beweging van de hoofd bij een valpartij vrijwel nooit rechtlijnig (lineair, links afgebeeld) is. Er is altijd een zekere mate van rotatie (rechts afgebeeld). En bij impact wordt die rotatie abrupt gestopt, terwijl de hersenen – die als het ware in de schedel ‘ronddrijven’ – dan een stukje doordraaien, wat juist het meeste hersenletsel oplevert.

Mips-alternatieven

Steeds meer helmfabrikanten komen echter met alternatieve ontwerpen. De reden? Mips is een onafhankelijke partij waar de helmfabrikant de liner helmspecifiek laat maken. Dat kost geld. Sommige helmfabrikanten hebben daarom liever een eigen systeem. Overigens niet alleen om geld te besparen, maar ook om zich te kunnen onderscheiden. Om het even welke afweging het belangrijkste is, het gevolg is dat we nu meerdere veiligheidssystemen hebben. Zo heeft Bontrager Wavecel ontwikkeld en merken als Smith en Endura werken met Koroyd. Die laatste is overigens eveneens een externe partij. In tegenstelling tot de losse liner van het Mips-ontwerp, maken zowel Wavecel als Koroyd gebruik van kunststof kreukelzones die in openingen in en soms geheel onder de EPS (‘piepschuim’) schaal verwerkt worden. Lazers Kineticore volgt dezelfde basisgedachte, maar hun oplossing is elegant en eenvoudig tegelijkertijd, want zit volledig ín het EPS verwerkt. Er wordt dus niets toegevoegd. Integendeel zelfs.

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

Kineticore

Het ‘eenvoudig’ in de vorige alinea wil echter nog niet zeggen dat het Kineticore-concept van Lazer weinig voorstelt. Er is veel onderzoek aan voorafgegaan. Hoe het werkt? Je kunt het Kineticore-concept van Lazer bekijken als een serie van strategisch vormgegeven sleuven en openingen aan de binnenzijde van de EPS helmschaal. De overgebleven ‘blokken’ EPS kunnen vervolgens gemakkelijker buigen en/of samendrukken in een langsrichting van de helmschaal. Lazer claimt op die manier dus óók rotatiekrachten te kunnen opvangen.

Lazer scoort met de Jackal met Kineticore 5-sterren bij de testen van Viriginia Tech. Deze Amerikaanse universiteit doet al heel wat jaren uitgebreid onderzoek naar helmen en is inmiddels dé referentie voor alle sportieve helmen. Overigens; 5-sterren is het maximaal haalbare testresultaat. Destructief testen laat ik graag voor wat het is; ze kunnen dat nu eenmaal écht beter daar bij Viriginia Tech. Wat ik wél kan testen is de passing en het draagcomfort.

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

Lazer laat zien met Kineticore de kunst van het weglaten te beheersen. Maar Kineticore is meer dan ‘zomaar wat piepschuim weglaten’. De sleuven en resterende blokvormen zijn heel specifiek bepaald, om weg te kunnen buigen of samen te drukken bij een beweging in langsrichting.

Lazer Jackal, Jackal Mips en Jackal Kineticore

Lazer had drie versies van de Jackal mountainbikehelm in z’n programma. Zo was er in eerste instantie een basisuitvoering zonder extra voorzieningen voor het opvangen van rotatiekrachten. Daarnaast kon je tegen een meerprijs een Mips-variant kiezen. Vorig jaar kwam daar de Kineticore-versie bij en inmiddels is dat de enige Jackal die ze aanbieden. Niettemin stuurde Lazer ons alle drie versies toe, om de verschillen goed te ervaren.

De Jackal Kineticore is er in vier maten. Ons testexemplaar in de maat small weegt 333 gram op onze weegschaal. De basisversie van de Jackal weegt 345 gram en de versie met Mips komt op 370 gram. De claim van Lazer dat ze met Kineticore dus een lichtere helm kunnen maken wordt daarmee onderstreept.

Nette afwerking

De Jackal is een typische mountainbikehelm, dus de schaal loopt rondom wat verder door. Aan de buitenzijde zijn alle versies identiek. En ook aan de binnenkant past Lazer de eigen X-Static-kussentjes toe. Die zijn met klittenband bevestigd en dus uitneembaar om ze schoon te maken of te vervangen. Zaken zoals de kinband en de magnetische sluiting vind je op alle modellen terug. De afwerking is dik in orde, waarbij ook de onderzijde van de helm volledig van kunststof is. Daarmee is ook die zijde beschermd, voor dat geval dat je hem net wat lullig (te hard) achter in je kofferbak of op de tafel van een café neerlegt. De klep is fors, maar kan in drie standen versteld worden. De hoogste stand is hoog genoeg om hem uit je blikveld te halen.

Aan de buitenkant wijkt de Jackal met Kineticore niet af van de andere Jackals die Lazer in het programma had. Het ontwerp is typerend voor een hedendaagse mountainbikehelm, met een schaal die rondom wat verder doorloopt.

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

De afwerking is rondom dik in order. Ook de onderzijde van de helmschaal is bij de Jackal van kunststof. Die rand is overigens mat, waardoor die – in tegenstelling tot de eerder geteste Impala van Lazer – dus géén reflecties van de ondergrond geeft.

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

De helmklep is redelijk fors en verstelbaar in drie standen. In de hoogste stand verdwijnt de klep bij mij geheel uit het blikveld.

Opties

Achterop de helm is een los verkrijgbare rode LED te monteren. Ook al rij je misschien het meeste deel van je tijd in het bos; op weg er naar toe of naar huis, word je helaas in het hedendaagse verkeer maar al te gemakkelijk over het hoofd gezien. Extra opvallen met een knipperlicht is beslist geen overbodige luxe als je het mij vraagt.

Optioneel kun je ook nog een lamp of camera bovenop de Jackal monteren met de standaard meegeleverde beugel. Ik vind dit altijd een te betwisten optie, want iets hards boven op je helm monteren kan bij een val slecht uitpakken. Volgens Lazer is de zorg onterecht. “Wij testen onze helmen ook met een camera gemonteerd op de helm. Bij een val breekt de meegeleverde houder af zodat deze verder geen schade berokkent.”

Lazer Jackal Kineticore: specificaties en prijs

Lazer brengt de Jackal Kineticore in maar liefst acht kleuren en drie maten; small (52-56 cm), medium (55-59 cm), large (58-61 cm) en extra large (61-64 cm). In de maat medium weegt-ie volgens Lazer 340 gram. Ons testmodel in small weegt 333 gram. De helm komt standaard met een verstelbaar vizier, heeft een spansysteem met draaiknop en de sluiting van de kinband is magnetisch. Verder komt de Lazer Jackal Kineticore met een montagebeugel voor een action camera, maar je kan die ook gebruiken voor het monteren van een lamp. Lazer levert ook optioneel een rode LED die je achterop monteert.

Lazer’s Jackal Kineticore heeft een adviesverkoopprijs van € 189,99 en valt onder Lazer’s Crash Replacement Program. Dit betekent dat je 50% korting krijgt op een vervangende helm binnen 3 jaar na aanschaf.

Website fabrikant: lazersport.com

Kineticore: stabieler

Omdat de Jackal zónder Mips en zónder Kineticore niet dezelfde beschermingsgraad heeft ten aanzien rotatiekrachten, laat ik die verder buiten beschouwing. Ik concentreer me op de verschillen tussen de (eveneens) uitgefaseerde, maar links en rechts nog steeds goed verkrijgbare Mips-versie van de Jackal, en de nieuwe met Kineticore. Dat begint bij het spansysteem achterop. Bij beide modellen ziet die er iets anders uit, maar ze omspannen het hoofd aan de achterzijde op dezelfde manier. Ze bieden ook dezelfde mate van verstelling. Aan de voorzijde is er echter wat anders aan de hand. Lazer heeft namelijk bij de Jackal met Kineticore aan de voorzijde materiaal weggelaten. En dat lost meteen een letterlijk pijnpunt op. Meerdere testers hier op de redactie ervaren bij de Jackal met Mips namelijk twee onaangename drukpunten op het voorhoofd. Zelfs met het spansysteem niet snoeihard aangesnoerd. Op dat punt ervaren we de Kineticore-Jackal dus als comfortabeler.

“Buiten die drukpunten vooraan lijkt er in eerste instantie weinig echt anders te zijn in hoe de helm draagt. Totdat ik wat stuiterpaden onder de wielen krijg. Hierbij valt het me op dat de Kineticore-Jackal stabieler op het hoofd zit.”

Buiten die drukpunten vooraan lijkt er in eerste instantie weinig echt anders te zijn in hoe de helm draagt. Totdat ik wat stuiterpaden onder de wielen krijg. Hierbij valt het me op dat de Kineticore-Jackal stabieler op het hoofd zit. Zoals ik al vertelde is het werkingsprincipe bij Mips-helmen is dat de liner ten opzichte van de helmschaal iets kan bewegen. En bij sommige Mips-helmen gaat dat wat gemakkelijker dan bij anderen. De Jackal met Mips valt in de eerste categorie. Bij de Mips-variant merk ik ook meermaals dat de rand van de helm mijn bril aantikt. En dat is bij de Kineticore-versie beduidend minder.

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

Bril-compatibiliteit

Maar de Jackal en brillen… dat is wel een dingetje. Los van dat gestuiter bij de Mips-variant, werken veel brillen niet ideaal. Althans, niet bij de kleinste helmmaat en de door mij meest gebruikte brillen. De brilpoten lopen achter de oren namelijk tegen de helmschaal aan. Nu is dat bij kleine hoofden al snel het geval, zo ook bij mij. Het gevolg is dat een aantal van mijn brillen dus niet ver genoeg op mijn neus kan om écht goed te zitten. Bovendien beweegt de bril dan ook meer. Nee, comfortabel is anders.

Verstelbaarheid en pasvorm

Qua verstelbaarheid doen de Mips- en Kineticore-Jackals niet onder voor elkaar. De kinriempjes zijn goed verstelbaar. En de magneetgesp werkt – als je eenmaal de slag te pakken hebt – ook lekker vlot. Zelfs met handschoenen aan, iets dat met veel klikgespen sneller tot gedoe leidt.

Waar ik alleen wel wat meer moeite mee heb, is de algehele pasvorm van de Jackal. Met mijn hoofdomtrek van 54 cm zit ik exact in het midden van het bereik van de small (52-56 cm). Toch heb ik de indruk dat de Jackal in de kleinste maat me te klein is. Enerzijds wordt de spansysteem achterop behoorlijk dicht tegen de achterzijde van de schaal geduwd. De omtrek lijkt dus aan de krappe kant voor het opgegeven bereik van hoofddiameter. Anderzijds lijkt de helm naar achteren toe vrij hoog op mijn hoofd te zitten. Dat had viel me bij de Impala van Lazer eerder ook al op. En dit is toch wel bijzonder, want net als bij de Impala sluit bij de Jackal de binnenzijde rond het hele hoofd gewoon aan. Dat geldt voor zowel de Mips-versie als de Kineticore Jackal.

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

De gespen voor kinbandjes zijn zonder al te veel gefriemel te verstellen en blijven vervolgens goed op hun plek.

Het spansysteem achterop is prima met de ratel te verstellen. Het bereik is goed, al zit het spansysteem bij de kleinste helmmaat geschikt voor hoofdomtrekken van 52 tot 56 cm met mijn 54 cm hoofd al wel vrij strak tegen de binnenkant van de helmschaal aan.

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

Aan hoogteverstelling geen gebrek. Het verstellen gaat redelijk gemakkelijk, maar verloopt bij het op- en afzetten desondanks niet.

De magneetsluiting vergt even wat gewenning, maar is uiteindelijk ook met handschoenen aan prima te bedienen.

 

“De pasvorm van de Lazer helmen lijkt dus behoorlijk uitgesproken te zijn. Nu was dit alles niet zo’n probleem, ware het niet dat alle testers, mijzelf incluis bij beide Jackals drukpunten merken net boven het voorhoofd en ter hoogte van de slaap.”

Naast schoenen is er niets zo persoonlijk als helmen; geen twee hoofden zijn hetzelfde. Maar ook andere testers ervaren hetzelfde. Ja, waar in sommige kringen een joint rondgaat, doen wij dat met helmen. Ook dat geeft diepere inzichten en verheldering voor iedereen, al zijn ze misschien iets minder hallucinant. De pasvorm van de Lazer helmen lijkt dus behoorlijk uitgesproken te zijn. Nu was dit alles niet zo’n probleem, ware het niet dat alle testers, mijzelf incluis, bij beide Jackals drukpunten merken net boven het voorhoofd en ter hoogte van de slaap. Ik moet de neiging dan ook onderdrukken om al snel wat spanning van het spansysteem af te halen. Dat, terwijl je die niet eens zo strak hoeft, omdat de Jackal ook al stabiel zit zónder bloedstromen af te knijpen…

In feite zeggen we het over elke helm: pas hem in voor je hem koopt. Maar bij de Lazer Jackal adviseren we het je met klem. Valt jouw hoofdomtrek, net als bij mij, precies midden in de maatrange die Lazer opgeeft, pas dan – wanneer je op een small, medium of large uitkomt – ook zeker nog de grotere maat. Kom je sowieso al uit op een extra large, neem dat zéker even de tijd om de helm wat langer op te houden, om te bepalen of jouw hoofd en helm compatibel zijn.

De pasvorm is bij deze Lazer Jackal helm redelijk uitgesproken. Meer nog dan bij andere helmen adviseer ik je dan ook uitvoerig te passen, voordat je hem koopt.

Conclusie

Mips lijkt min-of-meer dé standaard wanneer je de meest veilige helm zoekt. Maar het alternatieve Kineticore-concept van Lazer weet mij in de kern wel te overtuigen. De Jackal met Kineticore is lichter en zit net wat stabieler dan het model met Mips. De goede score bij het veiligheidsinstituut van Viriginia Tech wekt daarbij vertrouwen dat Kineticore ook prima zijn werk weet te doen als het onverhoopt mis gaat.

“…het alternatieve Kineticore-concept van Lazer weet mij in de kern wel te overtuigen. De Jackal met Kineticore is lichter en zit net wat stabieler dan het model met Mips.”

De sterkte van Kineticore zit hem mijn inziens simpelweg in dat ‘weglaten’ van extra zaken. Geen losse liner, geen moeilijke andere constructies. Vanuit technisch oogpunt is het slim en biedt het talloze voordelen. Zo claimt Lazer ook betere ventilatie. Nu heb ik daar niet echt wat van gemerkt; alle varianten van de Jackal zijn namelijk luchtig genoeg. Een lager gewicht bij de Jackal met Kineticore; dat wel. En met meer stabiliteit verdwijnt de helm in potentie gemakkelijker uit je perceptie. En dat is, als je het mij vraagt, de ultieme vorm van comfort. Jammer genoeg lukt dat bij mij en m’n collega testers niet vanwege pasvorm. Die is meer uitgesproken dan bij andere helmen, zo lijkt het. Slotsom is dan ook – zoals bij elke helm, maar bij deze in het bijzonder: passen!

Lazer Jackal Kineticore mountainbike helm

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments