Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Rockshox Reverb AXS 2.0: geen olie meer, maar lucht
Het heeft even geduurd, om precies te zijn sinds 2019, maar de Reverb, Rockshox’ eerste elektronisch bedienbare dropperpost, wordt afgelost door een nieuwe. En ‘nieuw’ moet je volgens Sram, het moederbedrijf van Rockshox, nadrukkelijk lezen als ‘beter’. Niet dat de originele Reverb AXS een probleemkindje was. Integendeel. Maar het ontbreken van droppers met een verstelbereik van meer dan 170 millimeter, de langste Reverb AXS in de collectie, werd hoe langer hoe meer een probleem. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste punt dat Rockshox met de nieuwe Reverb AXS aanpakt: de nieuwe pen biedt een verstelbereik tot maar liefst 250 millimeter!
En dan is er het nieuwe uiterlijk. Net als eerder Fox met z’n Transfer Neo, positioneert nu ook Rockshox de batterij en de elektronica aan de buitenkant van de buitenste buis. Geen fraaie oplossing, maar wel functioneel. Evenals Fox claimt Rockshox namelijk dat deze positie voorkomt dat de achterband de batterij raakt. Niet dat dat bij de oude Reverb AXS, met z’n onder het zadel geplaatste batterij, schering en inslag was. Maar toegegeven: in theorie kón dat inderdaad gebeuren.
Niet zichtbaar maar desondanks de belangrijkste verandering: de nieuwe Reverb AXS heeft géén oliecircuit meer, maar werkt alleen nog met lucht. Deze verandering is ingegeven door de wens de onderhoudsintervallen drastisch terug te brengen. Was die interval bij de oude hydraulische Reverb AXS vijftig uur, bij de nieuwe pneumatische versie zou driehonderd uur volstaan. Meer weten over de techniek van de nieuwe Reverb AXS? Lees dan het uitgebreide verhaal even dat onze huistechneut Jeroen schreef bij de introductie van deze nieuwe dropper-zadelpen.

Montage: appeltje-eitje
Het monteren van de Reverb AXS is appeltje eitje. Oude pen eruit, nieuwe erin, even pairen met de AXS-versteller op het stuur en rijden maar. Maar voordat ik dat doe leg ik m’n oude mechanische pen, een X-Fusion Manic, even naast de nieuwe Reverb. Wat gelijk opvalt: vanwege de accu en de elektronica is de kraag van de Reverb dubbel zo hoog. Dus geen twee centimeter, maar vier. Als je het type rijder bent dat zoveel mogelijk drop wil tussen z’n zitvlak en zadelpenklem en daarom z’n dropper zo uitkiest dat de kraag óp de zadelpenklem rust, die zal met de Reverb AXS áltijd twee centimeter minder verstelbereik hebben. In mijn geval is dat geen issue. De X-Fusion Manic die af fabriek op m’n bike zit beschikt over een verstelbereik van 170 millimeter en dat is prima. En met 175 millimeter wijkt de de testdropper daar nauwelijks van af.
Niet alleen m’n meetlint, maar ook m’n weegschaal oordeelt in het nadeel van de nieuwe Reverb. De originele X-Fusion Manic doet 629 gram, de elektronische Rockshox-pen komt op 681 gram. Helemaal fair is deze vergelijking niet, want bij het wegen van de X-Fusion heb ik de kabel en de versteller niet meegewogen. En bij de Reverb heb ik de versteller evenmin op de weegschaal gelegd. Desondanks kan je stellen, dat de Reverb AXS grosso modo niet significant lichter of zwaarder is dan een mechanisch exemplaar. We zagen dit al eerder bij de KS LEV Circuit die Jeroen afgelopen jaar geprobeerd heeft: die komt in dezelfde lengte en diameter op een vergelijkbare 670 gram.

Wat valt nog meer op?
Voordat ik je meeneem naar de trails nog even wat andere zaken die me bij de Reverb AXS zijn opgevallen. Allereerst de nieuwe zadepenkop. Nou ja, nieuw: Rockshox is van het best wel slimme, maar vanwege z’n afwijkende werking ietwat lastig te doorgronden zadelverstelsysteem op de oude Reverb AXS, weer terug bij een klassieke kop met twee stelbouten. Beter? Ik vond dat oude systeem eigenlijk ook prima. Maar de nieuwe kop is veel generieker, dat is zeker.
Minpuntje is wat mij betreft het ontbreken van een markering op de pen die aangeeft hoe diep deze in de zitbuis steekt. Oké, als een dropper eenmaal goed staat, dan doe je er nooit meer wat aan. Maar een kabelloze pen als de Reverb AXS leent zich er juíst voor om op verschillende bikes gebruikt te worden. En dan is een markering fijn. Bovendien: waarom zou je als fabrikant afzien van markering? Beter mee verlegen dan om verlegen.
Tot slot het batterijtje. Het los- en vastmaken is kinderspel. Klemmetje losklikken, klemmetje vastklikken, meer is het niet. Plus: het zijn exact dezelfde AXS-batterijtjes die ook m’n derailleur van stroom voorzien. Alhoewel… bij moderne e-mountainbikes is dat alweer achterhaalt. Immers; veel Sram Transmission-derailleurs op e-mtb’s betrekken hun stroom via een kabel bij de grote accu in de onderbuis. Mijn eerste gedachte: waarom kan dat niet bij de Reverb AXS? Dan ben je namelijk in één keer van al die losse batterijtjes af. En het ziet er nog ’s beter uit ook. Is dat wat, beste Rockshox-ingenieurs?

Trails rijden
Alhoewel ik al redelijk wat ervaring heb opgedaan met de originele Rockshox Reverb AXS, het ik de afgelopen decennia de meest meters gemaakt met mechanisch bediende dropper-zadelpennen. Desondanks kost het gebruiken van de Reverb AXS geen enkele moeite. Natuurlijk, de terugkoppeling van de Rocker Paddle als je deze indrukt om de pen te activeren is anders dan een versteller met een kabeltje eraan. Maar na een keer of tien droppen is het weer business as usual. Ook al omdat ik de GX Eagle Transmission op mijn bike met precies dezelfde Rocker Paddle bedien. Links en rechts precies hetzelfde gevoel, hoe ideaal is dat?
Het digitale protocol waarmee de AXS-versteller de dropper activeert reageert razendsnel, van enige merkbare vertraging bij het doorsturen van de instructies van mijn duim is naar mijn idee geen sprake. Drukken, omlaag, weer drukken, omhoog. De tegendruk die de Rockshox-pen levert is wel redelijk hoog. Hetzelfde geldt voor de snelheid waarmee de pen terugkeert in z’n hoogste stand. Pok! Als je wilt dat de pen wat makkelijker zakt en wat minder snel omhoog komt, kun je met een demperpomp de luchtdruk in de pen aanpassen.
Active Ride
Zoals collega Jeroen al in z’n achtergrondverhaal uiteenzette, is een zekere mate van vering – als de pen niet in allerhoogste stand staat – inherent aan het pneumatische systeem dat Rockshox bij de Reverb AXS toepast. Rockshox maakt dat zelfs tot een USP met de fraaie term Active Ride. Die vering zou volgens Rockshox handig zijn in technische beklimmingen op e-mountainbikes, als het zadel over het algemeen wat lager staat om meer bewegingsvrijheid te realiseren. Dat laatste klopt, ik zet op m’n e-mountainbike ook m’n zadel graag nét even wat lager als ik een lastige klim moet overmeesteren. Maar vering? Met de fabrieksdruk van maar liefst ruim 40 bar in de demper heb ik daar met mijn gewicht van een kleine 75 kilo nauwelijks wat van gemerkt. En bij gebrek aan een demperpomp die meer dan 30 bar aankan, heb ik een lagere luchtdruk niet geprobeerd.

Rockshox Reverb AXS versus Fox Transfer Neo
Alhoewel ik met de Transfer Neo van Fox minder lang ervaring heb kunnen opdoen dan met de nieuwe Rockshox Reverb AXS, zijn me toch een aantal overeenkomsten en verschillen opgevallen die het benoemend waard zijn. De overeenkomst is dat beide fabrikanten de batterij en de elektronica weggehaald hebben onder het zadel en naar beneden hebben verplaatst. Dat zal absoluut functioneler zijn, maar vanuit esthetisch oogpunt is deze oplossing bij beide pennen zeer onbevredigend.
Een andere overeenkomst: beide pennen reageren razendsnel. Fox claimt weliswaar over de hoogste reactiesnelheid in de business te beschikken. En ja, de Transfer Neo reageert zeker snel. Maar dat doet de Reverb AXS ook. Tussen een instructie van de duim en een actie van de zadelpen zit gevoelsmatig geen enkele vertraging. Oftewel: alhoewel het in theorie best zou kunnen dat de Transfer Neo sneller reageert dan de Reverb AXS, vertaalt zich dat op de trail niet in een merkbaar onderscheid.
Digitaler gevoel
Dan de verschillen. Allereerst de versteller. Of beter: het gevoél van die versteller. Hier is Fox in het voordeel: de Neo-versteller voelt fijner aan dan de Rocker Paddle van Rockshox, met een lichte weerstand en een subtiel klikje aan het eind van de slag. Meer analoog, zeg maar. Daarmee vergeleken voelt de Rocker Paddle digitaler en afstandelijker aan. Aan de andere kant: de Reverb AXS laat zich er prima mee bedienen. En ik moet toegeven dat ik niet ongevoelig ben voor de esthetiek van twee identieke verstellers, links en rechts op m’n stuur.
Ook van belang: batterijduur. Ik kan daar helaas nog niks zinnigs over zeggen; Rockshox claimt zestig uur voor de batterij van de Reverb AXS en Fox beweert dat de Transfer Neo met een batterijlading achtduizend keer op en neer kan. Beide heb ik nog lang niet gehaald. Over de levensduur van beide droppers kan ik op dit moment evenmin zinnige uitspraken doen.
Makkelijker in onderhoud en een lagere prijs
Een puntje van aandacht is wel de onderhoudsvriendelijkheid. De Fox Transfer Neo kan uitsluitend geserviced worden door een officieel Fox-servicecenter. Terwijl je de 300-uurs service van de Reverb AXS met wat basisgereedschap gewoon zelf kunt uitvoeren. En ook de tweejaarlijkse grote beurt van de Reverb AXS is met behulp van de online handleiding en wat handigheid zelf uit te voeren. Een servicekit voor een volledige revisie kost 55 euro.
Tot slot de prijs: Rockshox vraagt voor de Reverb AXS 600 euro. Bestel je daar nog een Rocker Paddle bij, dan kom je op 770 euro. Een hoop geld voor een verstelbare zadelpen, maar desondanks toch fors minder dan de ruim 1.300 euro die Fox voor z’n Transfer Neo rekent. Hier lijkt Fox het contact met de realiteit een beetje kwijt te zijn. Ga maar na, voor 1.300 euro koop je namelijk ook vijf (!) X-Fusion Manics, de mechanische dropper-pen die af fabriek op mijn bike zat…

Rockshox Reverb AXS versus KS Lev Circuit
Collega Jeroen reed het afgelopen seizoen met een elektronische dropper van het Taiwanese KS: de Lev Circuit. Alhoewel zijn ervaring met de Reverb AXS veel korter is dan de mijne, durft hij de uitspraak wel aan dat de dropper-zadelpen van Rockshox sneller reageert dan de pen van KS. “Maar dan ben ik eigenlijk al aan het muggenziften”, zo nuanceert hij. De issues die Jeroen met het batterijtje van de KS-pen ervoer zijn wat serieuzer van aard. Op dat vlak lijkt de zadelpen van Rockshox duidelijk een streepje voor te hebben. En dan is er natuurlijk nog de beschikbare drop: de Lev Circuit gaat ‘maar’ tot 200 millimeter. “Maar ik kan me niet voorstellen dat dit voor veel bikers een reden zal zijn om niet voor een Lev Circuit te kiezen”, aldus onze hoofdredacteur.
Alhoewel beide schakelaars niet uitblinken in tactiliteit, voelen ze elk wel anders aan. Als je Sram AXS op je bike hebt, dan is het fijn om een dropperknop te hebben die hetzelfde gevoel biedt als de schakelknop. Tot slot: als het gaat om het gewicht komen zijn de Lev Circuit en de Reverb AXS vergelijkbaar en ook qua prijs komen beide pennen overeen.

Conclusie
Tsja, wat moet ik er van zeggen? De nieuwe Rockshox Reverb AXS moet wat-ie moet doen: op en neer gaan. En dat doet-ie voortreffelijk. Oké, als je van een mechanisch bediende dropper overstapt naar dit elektronische exemplaar moet je even wennen. Zeker wel dertig seconden. Het Active Ride-concept is met de fabrieksluchtdruk nauwelijks waarneembaar. En weet je: dat vind ik prima. Want waarom zou een zadelpen moeten veren als ik ook al vering in m’n fiets zelf heb? Kortom: als de batterij de beloofde rijduur levert en als de degelijkheid overeenkomt met de ambitieuze doelen die Rockshox’ moederbedrijf Sram zich op dat vlak heeft gesteld – en waarvan de lange onderhoudsintervallen een eerste indicatie zijn – dan zou ik niet weten waarom ik de tweede generatie van de Reverb AXS niet zou aanbevelen.
Dat wil zeggen: als een afficionado bent van elektrische spulletjes op en aan je fiets. Want de toegevoegde waarde ten opzichte van de betere droppers met kabelbediening is gering. Ja, je hoeft geen kabel te trekken, bij sommige bikes een notoire rotklus. Maar verder? Ik zou het echt niet weten. Terwijl de prijs toch fors hoger is dan van een mechanische pen. Dus Sram, doe me een plezier. Met Eagle 90 Transmission hebben jullie overtuigend laten zien dat jullie een elektronisch concept succesvol kunnen vertalen naar een mechanisch bediend systeem. Oftewel: het is de hoogste tijd voor een mechanische Rockshox Reverb. Kom maar door. Alvast bedankt.
Rockshox Reverb AXS: prijzen en specificaties
- Diameters: 30,9, 31,6 en 34,9 mm
- Verstelbereik: 100 tot 250 mm in stappen van 25 mm
- Gewicht: 681 g (30,9/175 mm testpen, excl. stuurversteller)
- Prijs: € 600
- Exclusief stuurversteller (vanaf € 90)
- Batterijduur: 60 uur (niet geverifieerd)
- Onderhoudsinterval: 300 uur
- Garantie: 2 jaar
Meer info: rockshox.com