Tekst: Remco van den Heuvel // Foto’s: Arjan Kruik
MW7: Shimano-schoenen met Gore-tex
Door de jaren heen heb ik heel wat winterschoenen versleten. Het laatste paar was van Lake, daarvoor heb ik ook nog Shimano’s gehad. Die bevielen me overigens maar matig, vandaar dat er al snel een paar Lake’s gekomen zijn. Maar sinds ik de nieuwe Shimano MW7’s gebruik, komen die Lake’s de kast niet meer uit. Ja, ik val maar gelijk met de deur in huis, die nieuwe MW7’s bevallen me erg goed. Ik zal je hieronder uitleggen waarom.
Eerst even over de naamgeving, want die is bij Shimano altijd wat lastig te doorgronden. De MW7 die ik getest heb heet officieel SH-MW702. Maar dat is alweer de zoveelste generatie van dit model. Het gebruik van een binnenvoering van Gore-tex en een neopreen manchet is bij al deze voorgangers de rode draad. Echter, in de loop van de tijd hebben klittenbandsluitingen plaatsgemaakt voor een Boa-draaisluiting en is de flap over de wreef alsmaar groter geworden. Van die evolutie is de 2023 MW7 het voorlopige eindpunt, met een grote flap van flexibel materiaal die de gehele wreef bedekt, inclusief de grote, ronde Boaknop.
Die flap en de daaraan vastgestikte neopreen manchet dienen als eerste barrière om water tegen te houden. En dan is er natuurlijk nog het Gore-tex-membraan aan de binnenkant van de schoen als tweede barrière. Gore-tex bestaat uit een vliesdunne kunststof met daarin microscopisch kleine gaatjes. Die gaatjes zijn groot genoeg om waterdamp te laten passeren, maar te klein om vloeibaar water door te laten. Oftewel: transpiratiedamp kan wel naar buiten, maar regenwater niet naar binnen. Althans, in theorie. Het kunstleren bovenwerk van de Shimano MW7 is namelijk grotendeels damp- en waterdicht, op de geperforeerde secties in de zijkanten van de schoenen na. Alleen op die plekken zal dus transpiratiedamp van binnen naar buiten kunnen ontsnappen.
Waterdicht, maar denk wel aan de juiste sokken
Als het gaat om het tegenhouden van water zijn de Shimano MW7’s echt heel goed. De combinatie van overlappende flappen en Gore-tex-voering werkt voorbeeldig. En water dan dat via je benen naar binnen sijpelt? Ja, dat gebeurt. Maar dankzij het nauwsluitende neopreen is die hoeveelheid echt zeer gering. Plus: als je goede sokken draagt – ik heb altijd dunne sokken aan van soepele merinowol – dan heb je van die paar druppeltjes geen last. Maar draag nóóit katoenen sokken in deze schoenen, want katoenvezels zuigen het water letterlijk de schoen in.
Sokken van (merino)wol of hoogwaardige kunstvezels zijn ook van belang bij het afvoeren van transpiratievocht. Iedere voet transpireert, maar met name wollen sokken blijven droog aanvoelen. En hoe droger, hoe minder snel je het koud krijgt. Koude voeten zijn tot nu toe geen enkel probleem geweest. Ja allicht, het is immers niet écht koud geweest. Toch wel, kan ik je vertellen, maar de Shimano MW7’s isoleren prima. Plus – en dat is minstens zo belangrijk – ze vallen niet te strak. En zoals iedereen weet: te strakke schoenen zijn koude schoenen. Want: minder goede doorbloeding.
Fijne pasvorm en stijf genoeg
Al is-ie nog zo waterdicht, bij mij moet een mountainbikeschoen vooral lekker zitten. En op dat punt is de nieuwe Shimano MW7 echt een succes. Nergens drukpunten, goede hielfixatie, geen slapende tenen. Blijkbaar passen mijn voeten en de MW7 nu veel beter bij elkaar dan een paar jaar geleden, toen ik m’n MW7’s juist heb weggedaan wegens niet lekker zitten. Even ter referentie: ik heb hele gewone voeten. Niet te breed en niet te smal, niet te hoog en niet te laag en ook nog ’s met een gemiddeld hoge voetboog.
De zool van de Shimano MW7 heeft een stijfheid van 7 op een schaal van 10. Dat is misschien niet stijf genoeg voor professionele bosbeukers en squatkoningen, maar ik heb enkel moment het gevoel gehad dat ik energie een het verspillen was via de zolen. O ja, om je even een beeld te geven van hoe ik de schoenen heb gebruikt: ik heb er de afgelopen maanden een kleine 1.250 kilometers mee weggetrapt. Terug naar de pasvorm: alhoewel de inlegzooltjes tamelijk eenvoudig zijn, heb ik niet de behoefte gevoeld beter zolen in te leggen. Pluspunt van de Shimano-zolen: ze zijn bedekt met een dun laagje fleece-materiaal voor extra isolatie.
De MW7’s klikken snel in, maar niet zo snel en makkelijk als mijn eigen Lake’s. Ik moet bij deze Shimano-schoenen iets nadrukkelijker kracht zetten om de verbinding tussen pedaal en schoen tot stand te brengen. Hinderlijk? Zeker niet. Maar het verschil is er wel.
Winterschoenen versus overschoenen
Alhoewel ik al jaren bij speciale schoenen voor koud en nat weer zweer, zie ik ook nog heel veel bikers met overschoenen. En op zich is daar niks mis mee. Immers, een paar goede overschoenen houden je voeten ook warm en droog. Echter, op beide punten scoort de combinatie van schoen plus overschoen minder goed. Met name de metalen schoenplaatjes zijn een probleem. Die vormen niet alleen een koudebrug naar binnen toe, maar bieden ook water een opening om door naar binnen te dringen. Bij de Shimano MW7’s speelt dat probleem niet. Waarom niet? Het contraplaatje waaraan het spd-plaatje wordt vastgeschroefd is door middel van de Gore-tex-voering en de inlegzool geïsoleerd van de voet, zodat kou en nattigheid veel beter buiten gehouden worden.
Conclusie
Met de nieuwste generatie MW7-slechtweerschoenen laat Shimano zien dat ze telkens weer een beetje bijleren. De veranderingen ten opzichte van de vorige MW7 zijn klein, maar niet onbelangrijk. Met name de waterdichtheid is verbeterd, met dank aan meer overlap en een nog grotere flap, die nu ook de Boa-draaiknop bedekt. Ik heb de waterdichtheid en het isolerende vermogen de afgelopen wintermaanden als goed ervaren. Ook de pasvorm is voor mij goed, alhoewel een maatreeks met halve maten niet verkeerd zou zijn, want ik ben benieuwd hoe een halve maat kleiner zou zitten.
“Met de nieuwste generatie MW7-slechtweerschoenen laat Shimano zien dat ze telkens weer een beetje bijleren. De veranderingen ten opzichte van de vorige MW7 zijn klein, maar niet onbelangrijk. Met name de waterdichtheid is verbeterd, met dank aan meer overlap en een nog grotere flap, die nu ook de Boa-draaiknop bedekt.”
De Shimano MW7’s klikken gevoelsmatig wat minder snel en makkelijk in dan mijn oude Lake’s, maar dat is spijkers op laag water zoeken. De kwaliteit van de materialen is gewoon goed, na 1.250 kilometers mankeren ze nog helemaal niks. Al dat comfort en die kwaliteit hebben wel een prijs: € 249,95 moet je voor een paar MW7’s betalen. Alhoewel ze nu, met de overvloed aan producten die de markt na de coronatekorten overspoeld heeft, voor flink veel minder te krijgen zijn. Okay, de winter loopt op z’n eind. Maar er komt ook weer een nieuwe aan. Ik zou dus nú toeslaan. Ze zijn de investering dubbel en dwars waard.Meer info: shimano.com
Als je nu je broek OVER de schoenen doet, heb je veel minder last van binnensijpelend water.
Idd.