Tekst & foto’s: Arjan Kruik
Mountainbiken en wandelen met dezelfde schoen?
Terwijl ik nog behoorlijk tevreden aan het rondrijden ben met een paar Specialized 2FO DH Flat platformpedaalschoenen, dropt de postbode alweer een doosje met een nieuw paar schoenen. Wederom van Specialized, maar nu het model Rime Flat. En ook collega Sebastiaan ontvangt een paar van deze fietssloffen.
Ben ik toe aan nieuwe schoenen? Zeker niet, de ouwe zijn nog prima. Maar hey, dit is werk en dus verdwijnen de m’n 2FO DH’s uit m’n fietstas ten faveure van de nieuwe Rime’s. En eerlijk gezegd vind ik dat niet zo heel erg, want ik ben best wel benieuwd naar die Rime’s. Specialized brengt ze namelijk als schoenen voor biken én voor hiken. Huh? Je kunt toch met iédere mountainbikeschoen voor platformpedalen prima lopen? Eerlijk gezegd niet altijd. Zo bieden de supersoepele Bontrager Flatlines, die in 2021 en 2022 mijn mountainbikeschoenen van dienst waren, op ruige en steile berg- en bospaadjes maar weinig ondersteuning. En geldt voor de Specialized 2FO DH Flats bijna het omgekeerde: die zijn voor lange beklimmingen met je bike aan de hand of op je rug eigenlijk te stijf.
Uiterlijk: meer hike dan bike
Het uiterlijk van de Rime Flat is gelukkig niet representatief voor de fietseigenschappen. Als je niet beter weet zou je namelijk kunnen denken dat het een paar hardcore hikers is. Specialized laat de voor flatpedal-schoenen obligatoire skatelook volledig los en kiest het nadrukkelijk voor een outdoor-uitstraling. Ook de opbouw van de schoen is meer hike dan bike; tussen de profielzool en het bovenwerk zit een dikke tussenzool van EVA-schuim en ook de uitstekende achterkant van de profielzool – die bij het neergekomen van de hiel voor demping moet zorgen – is iets dat je eerder verwacht op een wandelschoen dan op een mountainbikeschoen.
Ook het profiel van de zool is gericht op hiken. Dat wil zeggen, bij de voor- en achtervoet. Daar is een redelijk geprononceerd blokkenprofiel aangebracht dat in steile klim- en afdaalpassages voor tractie moet zorgen. Bovendien is daar ook de rubbersamenstelling anders. Heeft Specialized onder de bal van de voet en de voetboog – zeg maar het deel van de zool waarmee je op de pedalen staat – z’n extreem gripzekere maar tevens niet al te slijtvaste SlipNot ST-rubber aangebracht, bij de voor- en achtervoet is het rubber iets harder en daardoor ook duurzamer.
Niet te stijf, maar zeker ook niet te soepel
Kijk je naar de stijfheid, dan lijkt Specialized ook hier goed gekeken te hebben naar de betere lichtgewicht wandelschoenen. De zool is redelijk stijf, zowel in torsie als in lengterichting. Maar bij de bal van de voet is de zool juist wat soepeler, waardoor de voet relatief makkelijk kan afrollen. Omdat de rést van de zool wel stijf is gaat dit nauwelijks ten koste van de efficiëntie bij fietsen. Ter vergelijking heb ik m’n oude 2FO DH Flats er even bij gepakt. Die zijn over de gehele lengte stijf, waardoor ze bij wandelen significant minder makkelijk afrollen.
Gewone pasvorm
De Specialized Rime Flats vallen redelijk gewoon. Draag ik van veel merken noodgedwongen maat 43, bij deze Specialized-schoenen heb ik de 42 genomen, mijn feitelijke voetmaat. De pasvorm is prima. Of beter: zo goed als. Mijn voeten zijn namelijk aan de brede kant, waardoor m’n kleine tenen een klein beetje in de knel komen. Wat dat betreft passen de bredere 2FO DH Flats me beter. Bij de hielfixatie geldt het omgekeerde: die is bij de Rime Flat beter dan bij de 2FO DH Flat. Althans, bij mij. Collega Sebastiaan, die met een paar Rime Flats in maat 41 op pad is geweest, vindt de hielfixatie juist onvoldoende. De reden is waarschijnlijk dat Sebastiaan smalle voeten heeft, inclusief een smalle hiel. Schoenen die alle voettypes probleemloos accommoderen bestaan niet. Goed doorpassen van nieuwe schoenen is en blijft dus echt essentieel.
De inlegzolen zijn nogal basic. Heb je daar geen problemen mee, dan moet je ze lekker laten zitten. Maar heb je behoefte aan meer ondersteuning, dan kan een paar betere inlegzolen geen kwaad. Ik draag zelf meestal Superfeets, maar onder de naam Body Geometry heeft ook Specialized prima inlegzolen in huis. Voor het geld hoef je het niet te laten; voor 30 euro haal je een paar BG-zolen in huis.
Slijtvast bovenwerk
Het bovenwerk van de Specialized Rime Flats is gemaakt van een slijtvast weefsel dat op strategische plaatsen is versterkt met een laagje kunstrubber. Het bovenwerk bestaat uit één geheel: de enige stiknaad bevindt zich bij de hielkuip. En vooruit dan, ook de veterlusjes en de kussentjes rond de instap zijn aan de schoen gestikt. De veters lopen soepel door de lusjes, waardoor de veterdruk goed over de wreef wordt verdeeld. Wel even opletten: omdat de veters niet plat zijn maar rond, blijft de strik minder goed zitten. Gelukkig is een elastische lusjes aangebracht waar je de strik onder kunt stoppen. Zo blijft-ie goed zitten en kan-ie ook niet bekneld raken tussen de ketting en het voorblad.
Alhoewel het bovenwerk niet honderd procent waterdicht is, blijft water wel grotendeels buiten. Zo nu en dan een plas kan dus geen kwaad. Het wordt een ander verhaal als het uren aan een stuk regent. Gelukkig drogen de gebruikte materialen relatief snel. Ook tegen het omgekeerde, dus warm weer, zijn de schoenen redelijk goed bestand. Alhoewel expliciete ventilatieopeningen ontbreken, blijft het binnenklimaat relatief koel. Alleen bij écht hoge temperaturen zou wat meer ventilatie fijn zijn.
Verrassend veelzijdig en functioneel
De Rime-platformpedaalschoenen doen wat Specialized belooft: goed biken én goed hiken. En neem dat letterlijk, want bij geen van beide activiteiten voelen deze schoenen aan als een compromis. Niet bij biken én niet bij hiken. Eerst maar even het gebruik óp de fiets. Zoals ook bij m’n 2FO DH Flats is de grip van het SlipNot ST-rubber subliem. Ik heb ook wat fietsmaatjes met de Rime Flat laten rijden en allemaal zijn ze flabbergasted over de grip die de zolen bieden. Ook de ondersteuning en stijfheid zijn dikke prima. Niet zo next level als die van m’n 2FO DH Flats, maar absoluut goed genoeg. Met als bijkomende eigenschap dat je met de Rime Flats meer meekrijgt van wat er onder de zolen gebeurt. Of je dat een voor- of een nadeel vindt is aan jou, maar ik ervaar het als prettig om goed te kunnen voelen hoe m’n voeten op het pedaal staan.
Dan het lopen. Ook hierbij laten de Specialized Rime Flats geen steken vallen. Voldoende demping onder de hiel, prettig afrollen en volop grip op zowel harde als zachte ondergronden; de Rime Flats kunnen de concurrentie met echte wandelschoenen prima aan. De voet schuift niet in de schoen en in beklimmingen blijft de hiel goed op z’n plaats. Althans, bij mij. Zoals hierboven al gezegd ervaart collega Sebastiaan de hielfixatie bij zijn Rime’s als minder goed.
Conclusie
De Specialized Rime Flats bevallen me heel erg goed. Ik betrap me erop dat ik ze eigenlijk altijd pak, maakt niet uit voor welke fiets. Mountainbike, gravelbike of trekkingbike, de Rime’s voelen zich erop thuis. Alleen als ik uitdagende trails in de Alpen ga rijden en ik maximale ondersteuning van m’n schoenen verlang, dan draag ik liever m’n oude 2FO DH Flats. Niet dat de Rime Flats te weinig ondersteuning geven – zeker niet – maar de 2FO DH Flats zijn op dat vlak gewoon nóg beter.
“Wie graag hike-a-bike tochten maakt, wordt van deze schoenen echt gelukkig.”
Het mooie van de Rime’s is dat het niet alleen heel erg goede platformpedaalschoenen zijn – lees: supergrippy en met bovengemiddelde ondersteuning – maar dat ze daarnaast ook prima lopen. En dan bedoel ik niet lopen als in even naar een leuk terras stiefelen voor een bakkie, maar echt serieus lopen. Wie graag hike-a-bike tochten maakt, wordt van deze schoenen echt gelukkig.
Specialized Rime Flat mountainbikeschoenen | Prijzen en specificaties
Een paar Specialized Rime Flats kost € 130. Specialized brengt ze van maat 36 tot en met maat 48. Helaas alleen in hele maten. Het testpaar in maat 42 weegt net geen 800 gram. Naast de ingetogen zwarte-met-grijze variant zijn er ook twee modellen met nogal eclectische colorblocks.
Meer informatie: specialized.com