Test | SQlab 511-klikpedalen: Dankzij verschillende aslengtes ook voor ‘duckfeet’

Ondanks dat het leeuwendeel van de verkochte klikpedalen uit de fabrieken van Shimano komt rollen, zijn er toch volop alternatieven beschikbaar. Zoals de 511-pedalen van SQlab. Bijzonder: de Duitse ergonomiespecialist brengt deze spd-pedalen in vier verschillende lengtes. Duckfooter Remco ging er afgelopen zomer mee op pad.

Tekst: Remco van den Heuvel // Foto’s: Arjan Kruik

SQlab 511-pedale

Getest: SQlab 511-klikpedalen.

SQlab 511 spd-klikpedalen: Shimano-kloon in vier aslengtes

De afkorting spd staat voor Shimano Pedaling Dynamics. Ondanks dat spd-uitvinder Shimano de markt voor klikpedalen stevig domineert, is toch een verrassend groot aantal andere spelers actief. Allereerst de partijen met een eigen kliksysteem, zoals Time en Crankbrothers. En daarnaast de fabrikanten die van Shimano een licentie hebben verkregen om het spd-systeem te gebruiken. De oudste en waarschijnlijk bekendste licentienemer is Ritchey, maar als je er een beetje induikt kom je er achter dat het aanbod van spd-klonen best groot is.

Ook het Duitse SQlab, dat meent dat met de juiste ergonomie vrijwel alle problemen op een fiets  kunnen worden opgelost, heeft een spd-pedaal in z’n collectie: de 511. Bijzonder aan dit pedaal: het komt in vier verschillende aslengtes die in de maten S, M, L en XL respectievelijk min 5, 0, plus 8 en plus 15 millimeter afwijken van de standaard lengte. Het doel van deze verschillende maten is tweeledig. In de eerste plaats zouden 511-pedalen beter passen bij verschillende voetmaten. Het idee is dat je een pedaal in maat S neemt als je hele kleine voeten hebt en dat je een XL pakt als je maat kano toebedeeld hebt gekregen. En in de tweede plaats kan met de verschillende aslengtes volgens SQlab een meer natuurlijke, V-vormige voetpositie geaccommodeerd worden.

Oplossing voor kano’s en duckfeet

Bij mij speelt met name het laatste. Natuurlijk, met maat 45 zijn mijn voeten niet bepaald klein. Maar ik heb meer last van het feit dat ik, in goed Nederlands, duckfeet heb. Daardoor slaag ik erin om in no time iedere nieuwe crankset kaal te schuren. En ik geef de conclusie gelijk maar weg: de 511’s van SQlab lossen dat probleem effectief op. De 8 millimeter extra lengte van pedaalmaat L blijkt voldoende om de binnenkant van m’n schoenen vrij te laten staan van de cranks.

De 15 millimeter langere SQlab 511 in maat XL heb ik ook geprobeerd. Uiteraard biedt deze nog meer ruimte tussen m’n voeten en de cranks. Maar die extra lengte betekent ook dat het pedaal in een bocht eerder de grond raakt. Om die reden heb ik de meeste testkilometers afgelegd op de SQlab 511’s in maat L.

SQlab 511-klikpedalen | Prijzen en specificaties

Een set SQlab 511’s kost 119,95 euro. Ze komen in de maten S, M, L en XL, waarbij de kleinere of grotere lengte ten opzichte van reguliere klippedalen respectievelijk min vijf, nul, plus acht en plus vijftien millimeter bedraagt. Het gewicht per paar is respectievelijk 310, 322, 341 en 367 gram.

Meer informatie: sq-lab.com

SQlab 511-pedale

Klikpedalen zijn er te kust en te keur, maar de 511 van SQlab is een van de weinige die in verschillende aslengtes komt. Links de 511 in maat XL, met een 15 millimeter langere as dan standaard, in het midden de L, die 8 millimeter langer is en rechts mijn oude pedaal, een Kovee Pro van Trek.

SQlab 511-pedale

Dit is de reden dat ik graag de extra lange pedalen van SQlab wilde proberen: m’n schoenen schuren bij reguliere spd-pedalen altijd langs de cranks.

Check de V-stand van m’n voeten!

SQlab 511-pedale

Hier zie je nogmaals het verschil in lengte. Links een SQlab 511 in maat L, rechts mijn oude pedaal.

Resultaat: de binnenkant van m’n hiel schuurt dankzij de langere as niet meer langs de crank!

In de praktijk

Als je gebruiker bent van Shimano-pedalen is de overstap naar de spd-klonen van SQlab probleemloos. Duitse 511’s vragen in combinatie met de meegeleverde schoenplaatjes bij inklikken wel iets meer kracht dan het Japanse origineel. Het uitklikken is vergelijkbaar, alhoewel de 511’s aan het eind van de uitdraaibeweging soms enigszins ‘hakerig’ aan kunnen voelen. Er lijkt iets meer zijwaartse speelruimte lijkt te zijn dan bij spd’s van Shimano. En ook meer dan bij de Trek Kovee-pedalen die tot voor kort op m’n fiets zaten. Dat is fijn voor rijders met knieproblemen.

In vergelijking met klikpedalen Shimano bieden de SQlabs naast de klikverbinding maar weinig additionele ondersteuning. Een platform rond het klikmechanisme is er niet of nauwelijks. Wie geen harde en stijve zolen van carbon of een ander composietmateriaal rijdt, zou daarom last kunnen hebben van een drukpunt onder de bal van de voet. Bij mijn eigen gravelbikeschoenen, een paar redelijk stijve RX6’en van Shimano, doet dat probleem zich overigens niet voor.

Omdat de 511-pedalen de natuurlijke V-stand van de voeten accommoderen zouden ze efficiënter zijn. Meer snelheid met dezelfde inspanning is altijd welkom, maar helaas ben ik niet sneller gaan fietsen met de 511’s. Overigens ook niet langzamer. Daarnaast zouden de pedalen volgens SQlab de belasting van de knie verminderen. Ook dit klinkt aannemelijk, maar gezien het feit dat m’n knieën nog prima zijn kan ik deze claim bevestigen noch ontkennen. Heb jij wel knieproblemen, dan kan het geen kwaad deze pedalen – bij voorkeur in samenspraak met een goede bikefitter – eens te proberen.

SQlab 511-pedale

Omdat een platform ontbreekt biedt de SQlab 511 buiten de klikverbinding nauwelijks extra ondersteuning aan de schoen.

SQlab 511-pedale

In- en uitklikken gaat soepel, maar mist de finesse van een Shimano-pedaal.

Ook vanaf de zijkant gezien biedt de SQlab 511 maar een klein contactoppervlak.

De pedaalplaatjes lijken weliswaar op die van Shimano, maar zijn toch enigszins anders. Mixen is dus niet aan te bevelen.

Duurzaamheid

De SQlab 511’s draaien rond een chromo-stalen as met aan de binnenkant een glijlager en aan de buitenkant een kogellager. Alles bij elkaar heb ik dik tweeduizend kilometer met de pedalen weggetrapt, waarvan een deel onder natte omstandigheden. Zoals je zelf ongetwijfeld ook ervaren hebt was de afgelopen zomer namelijk niet bepaald droog. Maar de afdichtingen doen hun werk goed, want de lagers draaien nog steeds hun rondjes zonder tikjes of haperingen en ook van speling is geen sprake.

Nieuw zien de geheel zwarte 511’s er prachtig uit, maar het zwart slijt al snel van de klembeugels en de contactpunten met de schoenzool. Daardoor worden het onderliggende staal en aluminium zichtbaar en dat is jammer, want daardoor zien ze de pedalen er al snel oud uit.

SQlab 511-pedale

De 511 spd-pedalen van SQlab na dik tweeduizend kilometer.

De zwarte coating slijt al snel van de contactpunten en de asdoppen af.

SQlab 511-pedale

Een rubber manchet houdt vuil en water buiten

Praktisch: je kunt de 511 spd-pedalen zowel met een 15 millimeter pedaalsleutel monteren als met een 6 millimeter inbussleutel. Net zoals bij de meeste andere pedalen is de klemkracht met een klein boutje in te stellen.

SQlab 511-pedalen spd-pedalen

De SQlab 511 na ruim tweeduizend kilometer. Ziet er goed uit: schoon vet, geen slijtsporen op de as.

SQlab 511-pedalen spd-pedalen

Aan de binnenkant vind je een kunststof glijlager, aan de buitenkant zit een gesloten kogellager.

Conclusie

Kopen, die klikpedalen van SQlab? Als je geen problemen hebt met je huidige pedalen is de toegevoegde waarde eerlijk gezegd gering. Sterker: vanwege de minimale ondersteuning van de voet als gevolg van het nagenoeg geheel ontbreken van een platform, zouden deze klikpedalen niet mijn eerste keus zijn. Maar eerlijk is eerlijk, dankzij z’n maatsysteem met verschillende aslengtes is SQlab er wél in geslaagd het probleem met de V-stand van mijn voeten effectief op te lossen. Oftewel: dankzij de SQlab 511’s draaien mijn cranks nu eindelijk hun rondjes zónder dat ze kaal geschuurd worden door de binnenkant van mijn schoenen! De functionaliteit is verder uitstekend, het gewicht is laag en de kwaliteit goed. Alleen de snelle slijtage van de zwarte coating doet afbreuk aan de kwaliteitsbeleving.

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments