Tekst en foto’s: Arjan Kruik
Vingerhandschoen en want in één, werkt dat?
Ik denk dat ik niet de enige ben die tijdens koude winterse toertochten met twee paar handschoenen op pad gaat. Een extra warm paar om de rit mee te beginnen en een dunner paar voor de tweede helft, na de koffie-met-ontbijtkoek, als ik lekker warm ben van het trappen. Blijkbaar heeft iemand bij ergonomiespecialist SQlab dezelfde gewoonte en besloot die persoon dat dat makkelijker moest kunnen. Het resultaat: de SQlab SQ-Gloves One10. De basis is een reguliere vingerhandschoen, die door middel van een hoes verandert kan worden in een want. Nou ja, niet helemaal een want, want alleen de drie kleinste vingers zitten samen onder de hoes, de wijsvinger heeft een eigen omhulsel.
Als je het niet gebruikt zit dat wanthoesje onder een flap op het manchet van de handschoen. De bobbel die dat veroorzaakt ziet er weliswaar wat frummelig uit, maar in de weg zitten doet-ie niet. Het aan- of uitdoen van de wanthoes gaat het makkelijkst als je éérst beide wanthoezen onder het manchet vandaan trekt en deze vervolgens pas over de vingers trekt. Op de weg kan dat gerust tijdens het fietsen, off-road kan je beter even stoppen.
Resultaat is goed, maar niet helemaal
SQlab staat bekend om z’n ergonomische producten. En ook de SQ-Gloves One10’s weten ze een ergonomisch tintje te geven. De handschoenen komen in vijf verschillende maten, waarbij iedere maat bovendien in twee verschillende breedtes komt. Als je ze in een winkel wil kopen kan ze uiteraard passen, maar SQlab heeft ook gedacht aan fietsers die graag online shoppen. Op de website van SQlab staat namelijk een praktische handmeetmodule waarmee je redelijk snel tot de juiste maat komt. Ik kwam via deze module uit op de maat medium wide en die is inderdaad goed. Of eigenlijk: bijna goed. M’n duim zit namelijk wat te strak. Maar de eerlijkheid gebied met te zeggen dat ik dat bij meer handschoenen ervaar: blijkbaar is mijn duim ten opzichte van de rest van m’n hand wat groter dan gemiddeld.
Erg, dat die duim wat te strak in de handschoen zit? Eigenlijk wel. Als een duim of vinger té strak in een handschoen zit, blijft-ie minder goed warm. Plus: tijdens ritten die zo koud zijn dat je start met de wanthoezen over de handschoenen, blijft die duim ook nog eens onbedekt. En dat alles resulteert erin, dat ik het eerste uur met pijnlijk koude duimen aan het rondrijden ben. Het positieve van dit verhaal: die hoezen werken écht goed! Ondanks dat ze van een dun materiaal gemaakt zijn, slagen ze erin de kou goed buiten te houden. Of regen, want ook daar rekenen deze hoezen mee af. Niet eindeloos, maar je zit dankzij de wanthoezen in ieder geval niet al na vijf minuten regen met soppende handschoenen.
Goede kwaliteit en afwerking
Ieder voordeel heeft een nadeel en dat is bij de SQlab One10-handschoenen niet anders. De waterdichte wanthoezen vormen een extra barrière voor transpiratiedamp die naar buiten wil. Hierdoor voelen mijn One10’s aan aan de binnenkant al vrij snel klammig aan, terwijl ik toch geen overmatige zweter ben. Het is dus zaak de wanthoezen af te doen als het weer en de temperatuur dat toelaten.
De kwaliteit en afwerking van de SQlab One10-handschoenen zijn prima. Het bovenwerk is van een elastisch, softshell-achtig materiaal, de handpalmen zijn gemaakt van kunstsuède en beide zijn gevoerd met een dun laagje fleece. De handpalmen van kunstsuède voelen prettig aan en bieden veel houvast. De logo’s zijn naar mijn smaak véél te groot, maar ze dienen wel een goed doel: reflecteren. In hoeverre de waterdichte coating aan de binnenkant van de wanthoezen voldoende degelijk is kan ik na slechts een paar weken gebruik nog niet zeggen.
Conclusie
Vingerhandschoenen en warme wanten in één, werkt dat? Ja, dat werkt, zo laten de One10-fietshandschoenen van SQlab zien. Zijn ze perfect? Dat niet. Maar het probleem met de te strakke en daardoor te koude duimen is denk ik eerder te wijten aan mijn eigen fysieke eigenaardigheden dan aan een slechte fit van SQlab, dus daar moeten we niet te lang bij stil staan.
Het matige ademende vermogen als je de One10’s draagt met de wanthoezen over je hand en vingers, is wél een gevolg van de keuzes die SQlab heeft gemaakt. Een stof die door middel van een coating waterdicht is gemaakt, ademt nu eenmaal minder goed dan een open, geweven stof.
Aan de andere kant: dat euvel treft niet alleen de SQlab One10’s, maar álle waterdichte handschoenen, zélfs als die van dure, ademende membraan- stoffen à la Gore-tex gemaakt zijn. Het reguleren van de temperatuur en het vochtgehalte in handschoenen is nou eenmaal notoir lastig. Het goede van de SQ-Gloves One10 is dat je die wanthoezen er supersnel van af kunt halen zodra het weer en de temperatuur dat toelaten. En dan heb je van die klamheid ook geen last meer.
Lang verhaal kort: als jij net als ik je toertochten start met dikke winterhandschoenen aan en een tweede, dunner paar achterin je fietsshirt, dan loont het zeker de moeite de veelzijdige One10-handschoenen van SQlab eens te proberen.
SQlab SQ-Gloves One10-handschoenen: prijs en specificaties
- Prijs: € 69,95
- Maten: XS tot en met XL in WIDE en SLIM
- Materiaal bovenwerk: 85% polyester, 15% spandex
- Materiaal regenhoes: 90% polyester, 5% spandex, 5% PU
- Materiaal handpalm: Watervaste kunstsuède, 100% polyester
- Wassen: kan in de wasmachine op 30 graden
Meer info: sq-lab.com
Weer een optie die ik, als iemand met immer lars van koude vingers, maar eens moet proberen.
Enige jammere van fietshandschoenen in het algemeen vind ik de klittenbandsluitingen. Je zit er vaak mee te prutsen, er blijft iets aan je €300,- jack hangen, je krijgt met één dikke handschoen aan de andere nooit goed gesloten, enz. Een lipje a la Mechanix Wear Fastfit (Coldwork) zou een uitkomst zijn.
Klittenband is inderdaad niet ideaal, maar de alternatieven zijn ook een compromis. Dat wil zeggen, als je een manchet wilt hebben dat nauw om de pols sluit. In veel gevallen wil je dat, dan valt de manchet namelijk het makkelijkst onder de mouw van je jack en worden eventuele kieren waardoor koude lucht kan binnendringen beter gesloten. Naast met een klittenbandsluiting kun je een nauwsluitend manchet ook met elastisch materiaal realiseren. Maar dat resulteert in veel gevallen in lastig aantrekken. Sluitingen met een bandje met schuifgesp zie je ook regelmatig, met name bij skihandschoenen, maar ook zo’n bandje lastig te… Lees meer »
Vanwege het Raynaud syndroom heb ik (ook) last van extreem koude vingers. Geen enkele handschoen of want is voor mij voldoende wanneer het echt koud is (ook een model zoals in deze test niet). Ik heb daarom samen met mijn broer een set moffen gemaakt, maar dan een dun model wat vooral bedoeld is als warm ‘nestje’ tegen de snijdend koude wind. Daaronder kan ik dan de handschoenen dragen die bij het weer en de rit passen. Soms heb ik ze alleen voor de route naar en van de trail nodig, dan kan ik ze er makkelijk en snel af… Lees meer »
Ik kijk er een beetje van op dat hier de indruk wordt gewekt dat dit soort oplossingen iets nieuws zijn.
“Blijkbaar heeft iemand bij ergonomiespecialist SQlab dezelfde gewoonte en besloot die persoon dat dat makkelijker moest kunnen.”
Dit soort 2-in-1 modellen zijn al decennialang bekend. Vroeger had je ze al in gebreide vorm, en o.a. bij Decathlon vind je meerdere van dit soort modellen. Ik denk dus dat er bij SQLab gewoon iemand dacht ;’laten wij ook eens zoiets maken’ ;-)
Dag Whatever Bikes, je hebt gelijk. Ik kende het principe van in de handschoenen geïntegreerde overwanten nog niet, maar er blijken inderdaad meerdere aanbieders te zijn. Zo heeft ook het Zweedse Craft een model in z’n collectie waarbij de overwant wordt opgeborgen in de manchet. Echter, de constructie zoals SQlab die toepast, met een gesplitste overwant die de wijsvinger bewegingsvrijheid geeft, ben ik nog niet tegengekomen. Dus nee, nieuw is het inderdaad niet wat SQlab doet. Maar ze hebben er dan wel weer een eigen draai aan gegeven.