Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Nieuwe schijfremmen van Sram: Motive, DB6, DB4 en gelimiteerde specials
De Motive-remmen die Arjan hier test, zijn onderdeel van een grondige vernieuwing van het hele aanbod aan remmen van Sram. Kijk voor alle details van de nieuwe Motive, DB6, DB4 en enkele gelimiteerde uitvoeringen in het uitvoerige nieuwsbericht dat Jeroen schreef. Daar vind je ook alle prijzen en nagenoeg alle gewichten.
Wat je moet weten over Sram Motive
“Code-like power, Level-like weight.” Sram laat er in zijn communicatie geen twijfel over bestaan: z’n nieuwe schijfrem Motive moet het bereik afdekken dat voorheen werd ingevuld door twee verschillende remmen: de lichtgewicht Level voor het crosscountry-gebeuren en de zwaardere, maar veel krachtigere Code voor het betere trailwerk. Dat is een behoorlijk breed inzetbereik!
Maar logisch is deze samenvoeging wel, want zeker de Level is over z’n houdbaarheidsdatum heen. Ja, licht is de Level zeker. Maar omdat de xc-parkoersen steeds ruiger worden, hebben wedstrijdrijders naast een laag gewicht vooral behoefte aan stopkracht en bedrijfszekerheid. En lezers die onze fietstests een beetje bijhouden weten dat de Level in beide niet echt uitblinkt. Niet als vierzuigerrem en al helemaal niet in de uitvoering met twee zuigers per ruimklauw.
De Code daarentegen is een sublieme rem. Zeer goed doseerbaar, bovengemiddeld krachtig, behoorlijk bedrijfszeker en bovendien niet al te zwaar. Maar goed, zowel de Code als de Level maken dus plaats voor een geheel nieuwe hydraulische vierzuigerrem: de Motive. De reden? Minerale olie, onder andere…
Geen DOT-remvloeistof, maar minerale olie
Bij het nieuwsbericht over de introductie van de Sram DB8 in 2022 schreef collega Jeroen al dat je er DOT op kon innemen dat Sram al z’n remmen zou gaan vullen met minerale olie in plaats van DOT. En die voorspelling blijkt te kloppen, want naast vorig jaar geïntroduceerde Maven komt nu ook de nieuwe Motive met minerale olie. Dat Sram afscheid neemt van de agressieve DOT-remvloeistof heeft te maken met een nieuw materiaal om lucht- en vloeistofdichte keringen te maken. Dit materiaal is minder gevoeliger voor fluctuaties in temperatuur en kan daarnaast veel hogere temperaturen verdragen. Hierdoor vervalt de noodzaak nog langer DOT te gebruiken en kan minder agressieve minerale olie worden toegepast.
Dat is overigens maar het halve verhaal. De andere helft is dat DOT, in tegenstelling tot minerale olie, hydrofiel is. Dat wil zeggen dat deze vloeistof water aantrekt. Hoe langer DOT in de remleidingen zit, hoe groter het vloeistofvolume wordt. En dat is voor fietsfabrikanten een groot nadeel. Immers, fietsen gaan niet direct van de fabriek naar de gebruiker, maar staan regelmatig een paar weken in een magazijn. En daarna komen ze stil te staan in de fietswinkel. En hoe langer ze staan, hoe meer water de DOT-vloeistof in zich op kan nemen. Zodat de prestaties op het moment dat de eindverbruiker met een nieuwe fiets de winkel uitrolt, verre van optimaal zijn. Met minerale olie, die juist hydrofoob is, speelt dat probleem niet.
Sram: remmen moeten remmen
Omdat de Motive de taken van zowel de Level als van de Code overneemt, loont het de moeite deze remmen even met elkaar te vergelijken. In de duurste en lichtste Ultimate-uitvoering komt een paar Code’s op 595 gram, een paar Levels met vier zuigers op 510 gram en een paar tweezuiger-Levels op 490 gram. De Motive in de Ultimate-uitvoering valt daar met 530 gram mooi tussenin. Merk daarbij wel op dat het Sram er expliciet niet om te doen is geweest om een zo licht mogelijke rem te creëren. Ja, een laag gewicht is altijd fijn. Maar betrouwbaarheid, doseerbaarheid en pure stopkracht zijn volgens Sram veel belangrijker. En wie kan het daar mee oneens zijn? Remmen moeten remmen, de rest is spielerei.
Ik ben de afgelopen weken op pad geweest met de Motive in de Ultimate-uitvoering. En niet zomaar de Ultimate-uitvoering, maar de Ultimate Expert. Die gelimiteerde oplage komt in gifgroen. Als je daar pijn in je ogen van krijgt: de reguliere uitvoeringen van de Motive zijn gewoon zwart, zilver of een fraaie combinatie van beide. Check als je ze wilt bekijken het nieuwsbericht even dat collega Jeroen over deze nieuwe remmen schreef. In dat nieuwsbericht vind je ook alle technische ins en outs.

Sram Motive in de praktijk
Eerst maar even een disclaimer. Sinds ik de Motive een kleine maand terug aan mijn bike heb geschroefd, heb ik nog niét de gelegenheid gehad om naar het buitenland te gaan. Daardoor kan ik helaas geen uitspraken doen over de prestaties in lange en steile afdalingen. Jammer, want aangezien de Motive de plaats gaat innemen van de Code – één van mijn favoriete remmen – had ik ‘m graag in de bergen aan de tand gevoeld. Maar goed, het is wat het is, de winter is nou eenmaal geen goed moment om naar te Alpen af te reizen om te mountainbiken.
Alle andere zaken die van belang zijn – stopkracht, modulatie, ergonomie, gebruiksvriendelijkheid – heb ik in de relatief korte testperiode wel kunnen ervaren. En ik kan je zeggen dat ik onder de indruk ben. Voor zover ik het kan beoordelen op parkoersen als die van Amerongen en Kwintelooijen, zit de stopkracht zeker op Code-niveau. En ook qua doseerbaarheid kan de Motive zich meten met z’n befaamde voorganger. Maar op dat vlak valt me wel op dat de Motive wat steviger aanvoelt. Niet zo hard en direct als remmen van Shimano, maar zeker directer dan de Code en vooral de Level.
Gulden middenweg
Is dat positief of negatief? Als je het mij vraagt positief. Sram lijkt met de Motive de gulden middenweg te hebben gevonden als het gaat om het remgevoel. Nou wen je uiteindelijk aan alle remmen, van de zompige stoppers van Magura tot het bijna digitale aan-uitgevoel van sommige Shimano-remmen. Maar ik heb het idee dat de Motive niet om gewenning vraagt. Eigenlijk is dat sowieso een rode draad in de aantekeningen die ik na mijn ritten gemaakt heb: de Motive valt niet op. Er zit altijd meer dan genoeg stopkracht achter de remhendels, terwijl de bediening allesbehalve zwaar is en er veel ruimte zit tussen subtiel vertragen en keihard blokkeren. Daarbij hebben m’n vingers hebben geen enkele moeite met het vinden en inknijpen van de remgrepen. Kortom: hier zie je dat dit niet de eerste rem is die Sram maakt. Het hele plaatje klopt.
Dat geldt ook voor de zaken die je liever niet doet maar die soms toch moeten gebeuren. Denk aan het inkorten van de leidingen of het vullen en ontluchten van het hele systeem. Maar let op, want vanwege de overgang naar minerale olie heb je voor deze remmen wel een nieuwe ontluchtingsset nodig. Deze werkt nog steeds met de praktische bleeding edge-koppeling, maar om te voorkomen dat je het systeem abusievelijk vervuilt met restanten DOT-vloeistof heeft deze een andere diameter. Doordacht!

Conclusie
Met het voorbehoud dat ik de Motive nog niet in de bergen heb gebruikt en ik daarom niks kan zeggen over hoe de rem zich houdt bij langdurig hard remmen, ben ik voor wat betreft de prestaties op de Nederlandse mountainbikeroutes zeer content met deze nieuwe rem van Sram. Zowel de stopkracht op zich als de dosering van die stopkracht heeft me overtuigd. En ook als het gaat om de ergonomie en de instelbaarheid laat de Motive niks te wensen over. Goed, een vlieggewicht is de Motive niet. Maar gezien z’n kwaliteiten is de 528 gram die een setje weegt heel erg netjes.
Het is een vraag die ik wel vaker stel als ik onderdelen op mijn eigen bike test: gaan ze er na afloop van de test weer af of blijven ze zitten? In dit geval heb ik geen enkele twijfel over het antwoord: de Motive blijft zitten! Deze nieuwe hydraulische rem is namelijk echt karrenvrachten beter dan de Sram Level-remmen die af fabriek op mijn Lapierre XRM zaten.
Zijn ze ook beter dan de Sram Codes op mijn trailbike? Dát durf ik nog niet te zeggen. Maar om het antwoord op die vraag te vinden zal de remmen de komende maanden blootstellen aan uitdagender en zwaarder buitenlands terrein. De inzichten die dat oplevert zal ik via deze site met je delen. Oftewel: wordt vervolgd…
Sram Motive Ultimate-schrijfremmen: prijzen en specificaties
- Aantal zuigers: 4
- Remblokjes: Sram organic
- Remvloeistof: minerale olie
- Gewicht (paar): 528 gram
- Adviesprijs per paar: € 600
Meer informatie: sram.com