Test | Superfeet Orange inlegzolen: meer stabiliteit, minder vermoeidheid

De meeste bikers schenken nauwelijks of geen aandacht aan de inlegzolen die standaard geleverd worden bij hun fietsschoenen. Jammer, want omdat inlegzooltjes met name in het goedkopere segment niet veel voorstellen, valt er met de aanschaf van meer hoogwaardige inlegzolen een hoop te winnen. Arjan ging op pad met een paar van Superfeet.

Superfeet Orange inlegzolen.

Goedkoop is meestal minder

Wat ik nu zeg zal me wellicht niet door iedereen in dank worden afgenomen, maar inlegzolen in het lagere prijssegment stellen gewoon niet zoveel voor. Veel meer dan geperste stukjes schuim zijn het meestal niet. Ze ogen best prima als je ze uit de schoen haalt, maar als je er op gaat staan dan druk je zulke zooltjes gewoon plat. Ondersteunend effect: nihil. Overigens is dit niet iets dat specifiek is voor fietsschoenen. Beroepshalve ben ik ook actief in de ski- en snowboardindustrie en daar is het niet anders; bij goedkope schoenen komen goedkope zooltjes. En goedkope zooltjes leveren nauwelijks tot geen positieve bijdrage aan sportieve prestaties. Of zelfs maar aan het draagcomfort.

Zolen-upgrade wel normaal in wintersport

Het gekke is dat er in de wintersport bij zowel winkeliers als consumenten een breed gedragen consensus is dat speciale after-market inlegzolen het comfort verbeteren en de prestaties verhogen. Dus als je een paar ski- of snowboardschoenen gaat aanschaffen, dan is de kans niet gering dat je met een extra paar inlegzooltjes naar huis gaat. Terwijl je het in de gemiddelde fietsenzaak gewoon moet doen met de inlegzooltjes die af fabriek in je fietsschoenen zitten. En dat is jammer, want ik weet uit ervaring dat speciale inlegzolen écht toegevoegde waarde hebben.

Superfeets in al m’n schoenen

Nu zijn speciale inlegzolen te kust en te keur te koop en ze hebben allemaal een verhaal. Dat geldt ook voor Superfeets waarmee ik al jaren rondrijd. Het punt waarop deze zich onderscheiden zit ’m in de plaats waar de zool de voet ondersteunt. Waar de meeste inlegzolenmakers ervoor kiezen de voetboog in meer- of mindere mate te ondersteunen, met dus ook verschillende modellen voor verschillende soorten voeten, daar legt Superfeet juist de nadruk op de ondersteuning en positionering van de hiel. Immers, zo redeneert Superfeet, dat is de basis van waaruit iedere loopbeweging begint. Een speciale kunststof ‘kuip’ ondersteunt de hiel, waardoor de voet en het hele lichaam daarboven een stabielere houding aannemen.

“Ik ben al ruim een decennium terug begonnen met het dragen van Superfeets in mijn snowboardschoenen, waar ze resulteren in meer stabiliteit, een betere krachtoverbrenging en minder vermoeidheid.”

Dat is geen marketingpraat: het werkt echt. En hoe! Ik ben al ruim een decennium terug begonnen met het dragen van Superfeets in mijn snowboardschoenen, waar ze resulteren in meer stabiliteit, een betere krachtoverbrenging en minder vermoeidheid. En doordat de voeten minder zwaar belast worden, transpireren ze ook minder; een prettig bij-effect! Na deze goede ervaring ben ik op een gegeven moment ook Superfeet-inlegzooltjes gaan dragen in m’n wandel- en fietsschoenen.

Superfeet inlegzool

De basis bij een Superfeet-inlegzool is de geprononceerde kuip die de hiel stabiliseert.

Superfeet inlegzool

Pas als je ze omdraait zie je het hoe het werkt: de Superfeet-inlegzool heeft een stevige kunststof onderzijde.

Zijn standaard inlegzolen is min of meer plat, de Superfeet-inlegzool heeft een welving vanuit de hielkuip.

Onder de voorvoet is schokdempend schuim aangebracht.

Voor flatpedal-schoenen en voor spd-schoenen

Omdat ik inmiddels al weer een hele tijd van de klikpedalen af ben en liever op flats rijd, zitten m’n Superfeets in een paar platformpedaalschoenen. Omdat dit soort schoenen meestal een ruime hielkuip heeft, gebruik ik hetzelfde type Superfeet-inlegzooltjes als in m’n wandel- en snowboardschoenen: de Orange-uitvoering. Maar wie smallere klikpedaalschoenen heeft, kan ook bij Superfeet terecht. Het model Carbon is daar bij uitstek voor geschikt.

Wat voegen ze toe?

Terug naar de mijne: ik gebruik dus de Superfeet Orange. Wat doen ze dat het standaard zooltje van mijn mountainbikeschoenen niet doet? Het sleutelwoord is stabiliteit. Net als bij het snowboarden sta ik met de Superfeet-inlegzooltjes stabieler. Dat is met name evident als je op één been gaat staan en een kniebuiging doe. Dat gaat mét Superfeets in je schoenen merkbaar makkelijker dan met de standaard zooltjes.

Resulteert die toegenomen stabiliteit bij snowboarden in méér druk op de kanten van het board, zeg maar meer grip op de sneeuw, bij het mountainbiken ervaar ik een effectievere trapbeweging en een grotere mate van controle in de afdalingen. Simpel gezegd: doordat m’n spieren minder energie nodig hebben om m’n voeten te stabiliseren, die taak hebben de zooltjes immers overgenomen, heb ik meer energie over voor het fietsen.

Superfeet inlegzool in flatpedal schoen

De Superfeet Orange-inlegzolen zijn bij uitstek geschikt voor flatpedal-schoenen als deze 2F0’s van Specialized.

Van bovenaf is er geen verschil te zien tussen de Superfeet-inlegzool en de originele Specialized-inlegzool.

Hier is het verschil tussen de Superfeet-inleg zool en de originele inlegzool wel goed zichtbaar. De originele inlegzool is min of meer plat, de Superfeet-inlegzool heeft een welving vanuit de hielkuip.

Conclusie

Ja, ik ben me ervan bewust dat dit hele verhaal nogal over-the-top klinkt. Maar mijn ervaringen met dit product zijn oprecht positief. In die mate zelfs, dat ik erg graag ruim vijftig euro per paar voor over heb om ze in huis te halen. Zelfs voor meerdere schoenen voor meerdere sporten, ook al loopt dat aardig in de papieren.

Aan de andere kant: die prijs verklaart tevens waarom je in bijna alle goedkopere schoenen matige zooltjes vindt: als een fietsschoenenfabrikant z’n schoenen tegen een concurrerende prijs in de winkels wil hebben, dan kan er gewoonweg geen goede (lees: dure) inlegzool vanaf. Het is een beetje als de fietsfabrikant die een Shimano XT-derailleur aan z’n budgetmodel hangt. Daarmee oogt zo’n bike best wel okay. En dat de cassette en wiellagers niet zoveel voorstellen ziet een aspirant koper toch niet.

Maar goed, misschien is het effect van de Superfeets bij mij sterker dan bij jou. Immers, geen voet is gelijk. Maar proberen kan geen kwaad. Superfeet geeft namelijk een 60-dagen-tevredenheidsgarantie. Dus als ze uiteindelijk niet bevallen breng je ze gewoon terug naar de winkel. Ik schat overigens de kans dat je dat gaat doen erg klein in…

Prijzen Superfeet

  • Superfeet Orange (getest): € 54,95;
  • Superfeet Carbon (voor spd-schoenen): € 54,95;

Website fabrikant: www.essentialbasics.nl

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Stabieler op je voeten staan betekent ook zekerder afdalen.
Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
fatbiker
fatbiker
3 jaren geleden

Ik heb ooit een setje van deze inlegzolen gekocht voor in mijn skischoenen. Dat bevielz goed dat ik ze ook ben gaan gebruiken in mijn fietsschoenen, zowel op de weg als bij mountainbiken. Mijn set is inmiddels (ik schrik er zelf van) ruim 15 jaar oud en nog steeds in goede staat. Absoluut een aanrader dus.