Test | Unior BikeGator Quick Release werkstandaard

Kwaliteit naar Europese standaard?

Tussen de bergen in Slovenië ligt de gigantische gereedschapsfabriek van het bedrijf Unior. Ze zetten in op hoogwaardig spul voor alles van hobbysleutelaar tot professioneel gebruik en ze maken alles dus in Europa. Eurofiel Lars ging sleutelen met de BikeGator werkstandaard die voorzien is van een slimme, snelwerkende klem.

Misschien kende je het merk nog niet, maar Unior is een fiks bedrijf. Ze maken bijzonder veel. Van gespecialiseerd auto- en motorgereedschap tot algemeen gereedschap. Maar het bedrijf biedt zijn smeed- en verspaningswerkzaamheden ook aan aan derden. En: alles wordt dus al 100 jaar gemaakt in een mooi dal in Zreče, Slovenië. Wat ons natuurlijk het meest interesseert is het specifieke fietsgereedschap.

Het bedrijf komt eerder technologiegedreven over dan marketinggedreven. Ze tonen zelfs trots voor bepaalde producten hoe ze ze produceren. Tegelijkertijd schermen ze – uiteraard – ook met de profteams die met hun producten sleutelen. En dat zijn niet de minste: In de World Tour zijn dat Quick Step-Alpha Vinyl, Ineos Grenadiers en Trek Factory Racing.

Unior BikeGator

De Sloveense gereedschappenmaker Unior levert ook een assortiment voor de fiets, bedoelt voor alles van professional tot thuissleutelaar. Als thuissleutelaar ging ik aan de slag met de BikeGator Quick Release werkstandaard.

Unior BikeGator

De naam van de BikeGator Quick Release werkstandaard is een tikkie misleidend of op zijn minst niet volledig; want naast snel ‘releasen’, klemt-ie juist ook sneller!

Sinds kort sleutel ik ook met één van hun producten. Ik ontving namelijk hun chiqueste inklapbare werkstandaard: de Bikegator Quick Release. Met een mooi inklapbaar aluminium frame en een klemkop die razendsnel open en dicht zou moeten gaan.

Maar met een prijs van € 430 is-ie niet goedkoop. “Goed gereedschap is het halve werk”; dat spreekwoord kent iedereen wel. Maar voor dat geld koop je koop je een werkstandaard bij de lokale Duitse supermarkt… plus zowat de hele biervoorraad in diezelfde winkel. Ik ben benieuwd of ik dat bier zou missen.

Degelijk

Uit de doos komen een mooi zwart aluminium frame, een lichte tooltray en een zware stalen klem. Het ziet er allemaal erg degelijk en netjes afgewerkt uit. Alleen hier al merk ik een groot verschil met de vaak kunststof onderdelen die je bij goedkopere werkstandaarden tegenkomt. Dat wordt nog eens verder aangedikt door de degelijke draaislinger, waarbij het handvat en een vulring die als axiaal gijlager fungeert van messing zijn gemaakt.

Het in- en uitklappen van de poten gaat de eerste keer wat lastig: de aluminium huls schuift slechts moeizaam over de centrale staander. Maar na één keer is dat afgelopen. Blijkbaar moest daar iets zich nog zetten. Daarna gaat het het in- en uitklappen van de Unior BikeGator fietsstandaard erg makkelijk.

Bovendien staat-ie meteen stabiel zonder dat je de klemming snoeihard moet aandraaien. Eenmaal uitgeklapt liggen de twee poten vlak op de grond, zodat je er niet snel over struikelt. Dat is naar mijn mening een voordeel ten opzichte van standaards met drie of vier poten, die dan in een half uitgeklapte parapluvorm rondom de staander uitsteken en waar je tegenaan zou kunnen lopen. Ook steken de platte poten van de Unior aan de voorzijde ver uit, zodat je fiets hem niet omver trekt. Aan de achterkant steken ze nauwelijks uit. Als je een een smallere ruimte werkt, kun je de standaard dus dicht tegen de muur zetten voor maximale werkruimte.

Quick close/release

Eénmaal opgesteld is-ie in gebruik ook erg handig. Dat komt omdat deze BikeGator werkstandaard een quick close/release klemkop meekrijgt van Unior. En die is een slim ontworpen, hij werkt echt erg handig. Je houdt met één hand je fiets in de klem, drukt de klem met de andere hand dicht langs een arretering. Die gaat dicht met een duidelijk “rats”-geluid én blijft dus dicht, waarna een korte slinger aan de hendel volstaat om de klem effectief je fiets in het luchtledige te houden.

Het mooie hiervan is dus dat je de klem niet vooraf – of terwijl je je fiets nóg langer met één hand in de lucht moet houden – moet afstellen op de diameter van je zadelpen. Zeker met een zware endurobak of nóg zwaardere e-bike is dat erg handig.

Unior BikeGator

Met de naam Quick Release doet Unior de BikeGator eigenlijk te kort, want juist bij het inklemmen maakt-ie hét verschil. Je tilt je fiets op en terwijl je de zadelpen tussen de twee helften van de klem inhoudt, “rats” je met de andere hand simpelweg de klem dicht.

Unior BikeGator

Beetje nadraaien en klaar, de fiets hangt.

Losmaken gaat al even makkelijk: geef een korte slinger aan de slinger om de klemming iets te verminderen, trek dan aan de rode uitstekende pal en de klem schiet volledig open. De handleiding benadrukt dat dit de enige juiste volgorde is, om slijtage aan de arretering en zelfs garantieverlies te voorkomen.

Unior BikeGator

Waar veel klemmen met een snelspaninrichting simpelweg met een bout zijn voorzien om de voorspanning te verstellen (net zoals bij de quick-release of steekas van je wielen), werkt de BikeGator van Unior écht handiger. Tussen beide klemhelften zit een arretering die de bekken dichthoudt, zodra je de klem dichtduwt met je hand. Om de klem te openen volstaat het om de slinger iets te lossen en dan het rode hendeltje om te trekken. De klem springt dan volledig open.

Zwaargewicht

De Unior BikeGator voelt stevig aan in gebruik en staat ook stevig; de werkstandaard kan fietsen aan tot 30 kilo. En over zwaar gesproken: De stalen klemkop is echt zwaar uitgevoerd, en de zwarte Hammerite-achtige lak versterkt die indruk. De gereedschapsbak is daarentegen erg licht én simpel: het bestaat uit een ondiepe schuimbak, vastgeschroefd op een stalen plaat die je simpelweg met twee pennen in de klemming van de staander schuift. Zo simpel als-ie is, zo doeltreffend is-ie ook. Er is volop ruimte om je gereedschap kwijt te kunnen. Oók je zwaardere momentsleutel.

Simpel en doeltreffend: de gereedschapsbak (of -plank) monteer je eenvoudig via twee pennen in de klem halfweg de staander.

Unior BikeGator

Gaten voor je inbussleutels en een fatsoenlijk aflegvlak voor alle losse gereedschappen en/of fietsonderdelen. Ondanks de schuimrubber constructie is-ie stabiel en prima functioneel.

Verstelling

De Bikegator is op vier manieren te verstellen. De klem kan (zadelpen)buizen van Ø22 mm tot Ø60 mm aan. 60 mm? Ja, denk daarbij aan aero-zadelpennen met hun niet-ronde doorsnede. De werkhoogte en draaiing om de centrale staander bedien je met een quick release. Die werkt snel en is stevig. De minimale werkhoogte van 980 mm is laag genoeg om de Maat M Cannondale van de foto’s met beide wielen op de grond te zetten. En de 1.500 mm maximale werkhoogte is ook voor mij – met mijn 1.90 meter lengte – ruim genoeg om lekker op hoogte te kunnen sleutelen, zonder continu voorovergebogen te moeten staan.

De klem zelf, tot slot, is ook te roteren via een quick-release. Daarmee kun je hem in elke gewenste hoek zetten. En de klemming is sterk genoeg om je fiets – enkel geklemd aan de zadelpen – met beide wielen van de grond te houden, zonder dat-ie verdraait.

Unior BikeGator

“Trailonderhoud” op de Utrechtse Heuvelrug.

Alle verstellingen op de BikeGator zijn uitgevoerd met quick-releases. Daardoor staat-ie snel werk-klaar en klap je hem snel weer in. Ze zijn allemaal in te stellen en houden de standaard perfect op de ingestelde hoogte en oriëntatie.

Vaak echter wil je dat de fiets (en dus ook de klem) iets omhoog of omlaag te draaien is. Bijvoorbeeld als je aan je voorrem aan het werken bent en telkens van remklauw naar de remgreep op en neer gaat. Maar bij die handeling toont de BikeGator in mijn optiek een zwakte. De klem zit bovenop de staander in een quick-release-klem, waarbij het ingeklemde gedeelde maar aan één kant een borst heeft. Nu kun je de quick-release dusdanig afstellen dat je de klem dóór zijn klem-wrijving kunt roteren, maar daarbij kan de hele klem dus óók zijdelings uit de quick-release lopen. En zeker wanneer de werkstandaard net niet horizontaal staat, gebeurt dat dus per draaiing ook…

Naar mijn mening had Unior hier écht iets in moeten voorzien. Een extra borging achterop de as van de klem, zodat-ie er simpelweg niet uit kan lopen. Juist omdat de rest van deze fietsstandaard zo doordacht is, vind ik dit echt een gemis.

Het uiteinde van de klem is een as-stomp die in de quick release boven op de staander vast wordt gehouden. De las die tussen de flens en de klem zit is echter nogal fors en zit in de weg om de flens tegen de klem aan te krijgen. Gevalletje slechte kwaliteitscontrole?

Unior BikeGator

Zodra je je fiets (en dus de klem) een paar keer verdraait, loopt de klem langzaam maar zeker úit zijn quick release. Hier had Unior in mijn optiek een extra voorziening moeten treffen.

Hou het netjes

Wie de standaard – zoals ik – ook buiten gebruikt tijdens het groots-en-meeslepend wassen van de fiets, voorkomt niet dat de standaard nat en vuil wordt. Als je ‘m mooi wilt houden, dan raad ik je aan om de standaard na gebruik goed droog en schoon te maken, zeker als je hem in een niet-verwarmde ruimte bewaart. De bouten van de uitklapbare poten zijn van RVS, maar alle bouten op de klem en de aflegbak zijn alleen gezwart. En die vertonen op mijn exemplaar nu al flinke roestplekken. Merk ook op dat de quick-releases van het type ‘External cam‘ zijn en gezwarte stalen ringen bevatten. Af en toe wat siliconenspray op al deze onderdelen voorkomt – zo verwacht ik – oppervlakkige roest en zwaar lopen. Maar eigenlijk had wat mij betreft ook alle hardware op de kop en de aflegbak van RVS moeten zijn!

Dit hoort niet.

Let ook op de centrale staander: Zandkorrels tussen die staander en de schuivende klemring hebben al hun sporen getrokken in de zwarte finish van de staander. Poets dat dus schoon vóór inklappen. Merk ook op dat de ratel van de klemkop ingevet is en niet beschermd is tegen de elementen. Dáár wil je geen zand tussen hebben. Gelukkig is alles wel gemakkelijk demonteerbaar voor onderhoud. Samengevat: hou het netjes als je wilt voorkomen dat hij er al snel “gebruikt” uitziet.

Unior BikeGator

De Union BikeGator is relatief compact in te schuiven en op te klappen: draai de klemkop daarvoor tot boven het gereedschapsbak. Wegzetten is vervolgens wel een uitdaging, want hij staat dan alleen op de centrale staander en is 6 kg zwaar met de grootste massa aan de bovenkant: hij wil dus maar al te graag omvallen. Het beste koop (of print) je iets om hem aan de muur te hangen.

Tot slot moet ik zeggen dat Unior voor de stevige €430,- die deze – verplaatsbare! – Bikegator werkstandaard kost best een beschermtas had mogen meeleveren. Die is weliswaar los te koop, maar kost dan bijna veertig euro!

Unior BikeGator

Conclusie

Met een prijs van € 430 vind ik het jammer dat de Unior bij een paar details te kort door de bocht is gegaan in mijn optiek. De meest cruciale is de axiale borging van de klem. En verder zou het de BikeGator ook goed doen, wanneer Unior werkelijk alle boutjes in RVS had uitgevoerd.

Dat gezegd hebbende: de BikeGator is een écht goed werkende en stevige werkstandaard en de quick-close-release-klem werkt in de praktijk ongeévenaard. Geen gedoe met het afstellen van de klemkracht, of lang moeten draaien voor de klem dicht is. Nee: Rats-slinger… en je fiets hangt. Losmaken gaat al even snel. Met ook nog eens een enorm klemdiameter-verstelbereik. Alle verstellingen werken goed, en ook het in/uitklappen gaat soepel en snel.

Voor een paar tientjes koop je inderdaad óók een werkstandaard in de supermark. En die kunnen zéker volstaan voor wanneer je af en toe eens sleutelt. Maar juist wanneer je een zware bike hebt, meerdere fietsen met allerlei verschillende diameters zadelpennen (je zal dat probleem maar hebben…) of gewoonweg vaak sleutelt, bewijst de klem die Unior de BikeGator meegeeft zijn meerwaarde. De hele standaard is écht solide en bovendien zijn alle onderdelen los leverbaar, waarmee-ie dus een leven lang mee moet kunnen gaan. Ik wil daarvoor wel wat Duitse-supermarkt-biertjes laten staan…

Tot slot

Het assortiment van Unior is groot. Ook wat werkstandaarden betreft. Er zijn dan ook meerdere uitvoeringen van de BikeGator fietsstandaard. Voor € 30 minder dan de door ons geteste BikeGator Quick Release heb je de BikeGator+ zonder quick release, waarbij je zelf de klemkracht moet instellen. Vreemd genoeg is er óók een versie van deze BikeGator+ mét een automatisch instellende klemkracht voor dezelfde prijs. Het verschil tussenbeide is dat de volledig handbediende klem buizen van Ø24 tot en met Ø40 mm aan kan en de zelfinstellende tot maximaal Ø34 mm buizen klemt. Heb je dus een Ø34.9 mm zadelpen, of een aero-exemplaar, dan moet je goed nadenken welke klemkop voor jou geschikt is.

Onder de streep vind ik echter € 400 voor deze versies best prijzig. De door ons geteste BikeGator Quick Release biedt voor € 30 méér ook beduidend meer. Als je dan tóch veel geld wilt uitgeven, is de Quick Release-versie in mijn optiek veruit de beste optie.

Unior BikeGator | Varianten, meer informatie

  • BikeGator Quick Release werkstandaard met aflegbak (1693AQ): €429,99

Ook leverbaar:

  • Unior Bikegator Quick Release zonder aflegbak (1693AQ0): € 409,99
  • Bikegator+ met autoklemkracht met/zonder aflegbak (1693A / 1693A0): € 399,99 / € 379,99
  • Bikegator+ met handmatig instelbare klemkracht met/zonder aflegbak (1693AS / 1693AS0): € 399,99 / € 379,99
  • Losse aflegbak (1693.3): € 32,99
  • Vervangende klemrubbers (627266): € 8,99
  • Opbergtas (1693BAG): € 37,49

Meer informatie: www.uniortools.com
Distribututie: www.cosmicsports.com

Tekst en foto’s: Lars Vogelenzang

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments