Het Zweedse USWE (je spreekt het uit als: you-swie, en het betekent vrij vertaald ‘supervet’) is voor ons mountainbikers wellicht een onbekend merk. Het merk is begonnen met het maken van drinkrugzakken voor de motorcross/enduro markt. Van daar uit is USWE zijn collectie gaan uitbreiden naar andere sporten. Afgelopen jaren waren er al rugzakken die multi-sport inzetbaar waren, maar sinds dit jaar is er een lijn specifiek voor het fietsen. Er zijn diverse maten en soorten rugtassen met waterzak verkrijgbaar. Vanaf een Junior 1.5L rugzak tot en met een 15L rugzak met rugprotector voor de enduro-fanatici. De drinkrugzak die ik testte, is de Airborne 9 met een waterzak van 3 liter.
Keuze…
Heb je net als ik altijd moeite met de keuze voor een rugzak die bij jou past, lees dan zeker even verder. Mijn keuze is eigenlijk altijd herleidbaar tot 2 eisen die ik stel: Zit er een comfortabele buikband op die niet in mijn buik snijdt als ik voorover hangend op mijn stuur een steil pad omhoog klim? En blijft de tas stabiel op mijn rug als ik over een dikke trail naar beneden rijdt? Herkenbaar? Mooi, want deze Airborne 9 rugzak heeft geen buikband én ze beloven dat de ‘aap’ op je rug niet meer danst doordat de rugzak je met een 4-punts harnas ‘omarmt’ en daardoor echt vast zit om je bovenlijf.
Niet aan de schouders, maar om het lijf
Onderweg zul je bij de eerste rit een paar keer stoppen om het harnas te verstellen. De rugzak doe je om en klik je met één sluiting vast ter hoogte van je borstbeen. Daarmee wijkt ie af van traditionele rugzakken die vooral ‘aan de schouders’ hangen en waarbij een buikband mede de zijdelingse stabiliteit geeft. Deze USWE haalt zijn draagstabiliteit uit de twee onderste, vanuit de centrale sluiting om het middenrif lopende banden van het harnas. Het gewicht van de zak merk je daar door in eerste aanleg vooral lager op het lijf en dus niet via de schouderbanden.
Het is wel even zoeken naar de gewenste afstelling. Ik had in het begin de indruk dat de tas teveel druk geeft op de ribbenkast, wat het ademen bemoeilijkt. De tas moet wel degelijk stevig zitten, maar het moet geen obstructie opleveren! De schouderbanden zijn in lengte goed verstelbaar en de elastische zijbanden geven voldoende mogelijkheid om nauwkeurig een goede passing te verzekeren. De verstelbaarheid is zelfs zó goed dat ook mensen met een langere torso de rugzak goed passend kunnen krijgen. Ook dames zouden volgens USWE de rugzakken goed kunnen gebruiken.
Eenmaal goed afgesteld merk je bij het omdoen van de tas altijd eerst nog even wat druk. Het limiteert de bewegingsvrijheid echter totaal niet! Sterker nog, het gevoel went zeer snel, vooral omdat het een tas oplevert die als het ware geïntegreerd is met je bovenlijf. Hij ligt mooi hoog midden op je rug tussen de schouderbladen waardoor je een enorme bewegingsvrijheid hebt tijdens het fietsen. De ‘aap’, zoals USWE dat zelf noemt, danst inderdaad niet meer op je rug! Vooral als je de bergaf rijdt en daar lastige passages tegenkomt waar je je balans goed moet hebben, is deze tas een ware uitkomst. Vanwege de comfortabele pads op de rug, brede – met foam gevulde – schouderbanden, brede comfortabele elastische banden en het ontbreken van scherpe of harde naden is het dragen van deze rugzak op een lange dagtocht een genot. En hoewel de rugzak strak op de rug ligt, is de ventilatie op de rug toch nog behoorlijk; hij plakt niet op de rug.
Bergruimte
De rugzak heeft vier vakken, waarbij de grootste een aparte ruimte heeft waarin de waterzak stevig op zijn plaats zit. Er is ook één open vak. Daar kun je eventueel een helm in stoppen. Het voorste compartiment gebruik ik voor wat gereedschap en het kleinste, waterdichte compartiment is bedoeld voor je mobiel en verder alles wat droog moet blijven. Dat werkt overigens goed. Voor de rest valt op dat de banden van het harnas vrij breed zijn en dat de waterslang opvallend rood is. Over de waterslang gesproken; die zit handig met een snelkoppeling vast aan de waterzak en je kan hem op 3 manieren door de tas heen laten lopen. Over de linker schouder, of rechter en door een gat aan de bovenzijde zodat de slang direct richting je helm loopt. Je kan namelijk ook een handsfree kit kopen voor je fullface helm!
De waterzak is één van de betere op de markt. De opening voor het vullen is dermate groot dat ook het reinigen van de binnenzijde gemakkelijk is. De voor- en achterzijde van de waterzak zitten aan elkaar vast zodat de waterzak in lengte richting in twee compartimenten is verdeeld die aan de onderzijde met elkaar in verbinding staan. Dit is tegen het klotsen. Bij schoonmaken kan deze strip gemakkelijk losgeklikt en vastgezet worden.
Conclusie
Is het dan allemaal halleluja? Bijna, er zijn toch twee punten waar ik een klein vraagteken bij zet. Het eerste is het mondstuk. Draai het dicht als je de tas op de grond zet, want anders staat je tas vanzelf in een grote plas water. Reinig en droog het mondstuk ook goed. Het is namelijk nogal gevoelig voor schimmelvorming omdat er gemakkelijk restanten water of sportdrank achter kunnen blijven. Schoonmaken is alleen wat lastig. Het tweede is de prijs. Met $154,- is de rugzak niet goedkoop. De functionaliteit die afwijkt van anderen, maar daarin zichzelf goed bewijst en daarnaast de kwaliteit van de gebruikte materialen rechtvaardigen de prijs voor mij ruimschoots.
Er is nog geen distributeur in onze contreien. De tas is wel online te bestellen op de website van USWE in diverse hippe kleuren.
Meer informatie: www.uswe-sports.com
Tekst: Mark ten Napel
Foto’s: Mark ten Napel, Coen de Jongh