Rotte vis!
Niks is perfect, er blijft altijd wel wat te zeuren…
- Zo schakelt de achterderailleur abomin… Edit: ik had de B-Link van de derailleur te ver omhoog gemonteerd. Die staat nu goed en dat scheelt! Shame on me…
- Verder ben ik blij met de bidonhouder, maar… deze is slecht bereikbaar: Als je je bidon fout aanpakt, prak je je vingers tegen de demper!
- Een XTR buitenblad is géén goede bashguard… Wellicht vervang ik hem voor ruw terrein toch nog eens voor een échte.
- Een postmount aansluiting op de achtervork was mooi geweest.
- Hetzelfde geldt voor een optionele onderbuisbeschermer.
De vis wordt duur betaald?
De Rumblefish Pro staat voor €4000,00 in de catalogus, en is af fabriek uitgerust met een Fox RLC Kasima, een complete XT groep en Bontrager Rhythm Pro wielen. Of dat duur is voor een fiets met aluminium frame? Het is marktconform, als je de dure Amerikaanse boutique brands en goedkope Duitse concurrentie buiten beschouwing laat. Wat in dit geval dus makkelijk was, omdat ze niet konden leveren…
Met extra uitjes graag…
Tot slot: Zoals ik al aangaf, zit er op mijn Rumblefish flink wat upgrades. Wat zijn, behalve “omdat het kan” hiervoor mijn redenen?
- Schakelen en remmen: De Shadow+ derailleur en XTR trail remmen zijn een referentie. Punt.
- Cranks: Een triple is naar mijn mening voor de meeste toerders de beste optie, vanwege de ratio-bandbreedte, de kleinere schakelstappen en de grote bruikbaarheid van de 32. Wel heb ik de 24 vervangen door een 22: 24×36 vind ik te groot voor heftig klimwerk. De cranks zijn 180mm lang.
- Wielen: Hope/DT Supercomp/Pacenti TL28, met 2.35 Schwalbe Nobby Nic en latex. Ik wilde lichtere wielen, gemaakt van standaard componenten. De velgen zijn licht en breed. Verder vind ik het leuk om een Hope herrie te produceren.
- Dropper: Specialized Command Post 125mm. Deze is betrouwbaar, én hij heeft setback.
RumbleFisher!
De vergelijking tussen een old skool 26er racebak en een 29er trail bike is natuurlijk niet helemaal eerlijk. En misschien zit een deel van het verschil er in dat ik nu voor het eerst een fiets op mijn maat heb… Maar de verschillen zijn duidelijk en het bevalt me prima aan deze kant van de vergelijking!
Ik noem mijn Rumblefish ondertussen “De RumbleFisher”, want ook al staat er in grote letters Trek op de onderbuis: De Rumblefish maakt mij een blij grijnzende rijder, op juist die brute buitenlandse paden die je als laaglander graag opzoekt. Gary zou het zo gewild hebben…
2012: goede vangst…
In 2013 krijgt de Pro er voor hetzelfde geld een Reverb bij, maar een downgrade van de wielen, achterderailleur en zadel. En de kleur is Ruk.
Dus voor wie nog een late zomeraankoop wil binnenhengelen… Er wordt al flink gestunt met de 2012 modellen… Wie maakt ze los?!
Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Eric Wictor en Ilse Vermeij
Hele fijne review! Juist vanwege het complete verhaal en de bescheidenheid. Dat zouden meer mensen moeten doen.
’t Is eigenlijk wel opmerkelijk dat het echt niet een klimrek is, trouwens! Terwijl dat zadel ongeveer ter hoogte van mijn borstkas zit, waarschijnlijk… Mooie fiets, hoor. :)
Schitterend verhaal! Volgens mij heb je tevens je roeping als visverkoper gemist…
Thanks :-)
@ Mateis: Idd, schijn bedriegt. Voorbeeld: Franciska de Vries zag hem in Wales voor het eerst (wel met de dropper naar beneden) en vroeg: “ En van wie is díe fiets? En, geen grap: twee dagen later zag ze pas dat het een 29er was :-)
Ik kan uit de eerste hand verklaren dat je minstens een 29er full suspension, mannelijke banden, skills en extreem goede reflexen nodig hebt om dit apparaat in de handen van iemand die er mee om weet te gaan te kunnen volgen op een lompe hoog Alpiene afdaling…!
Dat stemmetje in mijn hoofd dat tijdens en na mijn vakantie om een 29er fully zeurde (en ik dacht inmiddels onder controle te hebben) is terug….. bedankt Lars.
Vanwege Lars’ binnenbeenlengte ziet de fiets eruit als een volledig proportioneel plaatje. En door de enthousiaste en heldere uitleg heb ik net als Pieter last van zo’n stemmetje… En dat ene stemmetje heeft nu dus ruzie met dat andere.
Overigens, Lars, is het raken van je demper als je je bidon uit de houder pakt iets waar je gemakkelijk aan went? Rij je nu vaker met een kamelenbult?
@ Etienne: Ik rijd altijd met Camelbak op deze fiets. Op lange dagen gebruik ik ook een bidon met vloeibare meuk. Een driekwart bidon past nét. En je leert snel genoeg om de bidon op de juiste manier vast te pakken, anders heb je regelmatig zere vingers. :-) Daarbij moet ik zeggen dat de Lezyne bidonhouder erg stevig is, maar geen ruime geeft om de bidon zijdelings uit te nemen. Een normale bidonhouder werkt waarschijnlijk beter. Side note: in de Duitse Bike stond een foto van iemand die zijn Spark bij de demperopname met de föhn had vervormd om ditzelfde… Lees meer »