En die realisatie is vaak lastig voor het moraal. Prutweer nodigt niet echt uit tot buitenspelen. Met veel regenval mijdt je ook beter veel van de mountainbikeroutes. Je rijdt snel veel meer stuk dan een onderhoudsploeg goed kan krijgen in een paar weekenden.
Maar stilzitten? Nee, liever niet. Dus wat kun je doen in tijden van #trailrespect? Wat is nou de beste manier om deze saaie regenachtige maanden door te komen?
Hierbij wat tips om fit te blijven. Hopelijk helpt het je om gemotiveerd deze koude, natte winter door te komen!
Versterk je lijf
Probeer in tijden dat je – door weers- of andere omstandigheden – minder aan biken toekomt, toch tijd in te ruimen voor korte trainingen. Dit hoeft slechts 15 minuten per dag (of om de dag, als je hier net mee begint) te kosten. Zo kun je een mix van core-stability en flex oefeningen doen. Uiteraard is dit óók super zinvol als je wel veel aan fietsen toekomt! Het grote voordeel: je hoeft er vaak niet eens de deur voor uit.
Werk aan je skills
Aan je skills werken kan altijd, maar werk er aan in de winter en je hebt er het voorjaar en de zomer bij je lange tochten in de Bergen flink veel plezier van. Doe doe eens springclinic, bijvoorbeeld. Of laat je inspireren door talloze Youtube-filmpjes om je rijtechniek te verbeteren. Zoek de lokale BMX baan op, zet je zadel omlaag en werk aan het pompen of zelfs een sprongetje. Oefen het rijden op je achterwiel. Dat ziet er niet alleen cool uit, maar draagt bij aan je algehele beheersing van en balans op de fiets. Tip: probeer het niet met een flinke wind. Je raadt zelf wel waarom.
Probeer eens een andere sport
Probeer eens een andere sport – bij voorkeur een waarbij je ook andere spiergroepen gebruikt dan bij het mountainbiken. Er zijn genoeg sporten die je wel kan doen bij erg slecht weer, zowel in- als outdoor. Duik de gym in en doe mee met een van de vele groepslessen. Of probeer eens een crossfit training of ga boulderen: een explosieve en spectaculaire manier van sportklimmen waarvoor je geen brevet nodig hebt. Wil je het bos in en bikkelpunten scoren? Ga dan eens bootcampen of trailrunnen.
Hardlopen
Los van het feit dat het minder leuk is dan fietsen natuurlijk, valt er een hoop te zeggen voor hardlopen in de winter. Het is een prima manier om op de lange, koude, doordeweekse winteravonden tóch iets te doen waarvan je voldaan thuiskomt. En het hoeft niet eens een volle avond te kosten. Met een half uurtje ben je al lekker onderweg en – als je zover bent dat je dat in één keer kan rennen – geeft het je een toegang tot de befaamde ‘runners high’.
En als je op zo’n koude natte winderige avond door de stad rent en je kijkt in het voorbijgaan bij mensen naar binnen in de woonkamer, dan groeit je superioriteitscomplex met elke bankaardappel die je naar zijn scherm ziet staren!
Schaatsen
Schaatsen is een prima duursport die je kunt combineren met je fietsen. Het langebaanschaatsen wat je op televisie ziet is meer een ‘onwijs technische krachtsport’; voor de toerder is het echter een duursport… maar nog steeds een verdomd technische! Écht goed schaatsen is moeilijk. Als absolute beginner is het wel lastig om lekker je energie in kwijt te kunnen en is een schaatscursus je redding. Maar heb je al wat techniek, dan ben je al snel in staat om jezelf lekker moe te maken en spieren te voelen die je bij het fietsen nauwelijks gebruikt.
Schaatsen vraagt wel een zekere startinvestering. Niet qua kleding, want je winterfietskleding is perfect geschikt. Maar goede schaatsen zijn duur, reken op minimaal € 200. Er is ook veel diversiteit in materiaal, van toerschaats-met-skibinding tot full carbon wedstrijdklapschaats. Testrijden is een must! Gelukkig bieden de schaatswinkels bij veel ijsbanen je die mogelijkheid.
Sportklimmen/Boulderen
Sportklimmen is zo’n sport waarbij het ‘ritme’ totáál anders is dan dat van alle duursporten. Omdat je in klimmer-zekeraar-duo klimt, wissel je continu tussen kliminspanning en rust. En die rust heb je ook nodig: klimmen zorgt gegarandeerd voor brandende spieren in je hele lichaam! Om zelfstandig indoor te mogen klimmen en zekeren moét je bij een klimhal je klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope halen. Dat kost je een kleine honderd Euro en vier cursusavonden, daarna kun je aan de bak. Reken wel op een €150 aan basisuitrusting: klimschoenen, klimgordel, zekeringsapparaat.
Laagdrempeliger dan sportklimmen is boulderen: het zonder zekering beklimmen van lage, korte maar technische mini-klimroutes. Met een setje klimschoenen kun je daar vandaag nog mee beginnen. Omdat je niet hoeft te zekeren heb je verder niemand of niks nodig om aan de slag te gaan.
Zwemmen
Zwemmen? Jazeker! Zwemmen is een lekkere, niet-lichaamsbelastende manier van sporten waarin je al je spieren aanspreekt en ook sterk je ademhalingssysteem traint. Je denkt bij zwemtraining wellicht als eerste aan borst crawl. Oók al zo’n onwijs technische beweging… Kun je geen borstcrawl en wil je het leren, dan biedt de zwembond perfecte cursussen aan. Borstcrawl is echter zeker geen must: ook met de schoolslag kun je jezelf lekker moe maken. Dat wil zeggen, op voorwaarde dat je jezelf één trucje aanleert: onder water uitademen. Het is even wennen en je zal jezelf heus wel eens op een slok chloorwater trakteren, maar met deze basistechniek onder de knie kun je langere, krachtigere slagen maken, een “rustfase” in de beweging brengen en lange tijd volledig onder water zijn. Je zult verstelt staan hoeveel verschil dit maakt.
Tot slot nog een tip: sommige zwembaden houden in de winter hun verwarmde 25 meter buitenbaden open. Ren door de kou naar buut’n plons erin en ga aan de slag!
Let óók op
Voor elke nieuwe bewegingsvorm geldt: Denk niet te gemakkelijk ‘dat lukt mij wel een uurtje lang’, omdat je al een redelijke of zelfs goede basisconditie hebt. Bouw geleidelijk op om blessures te voorkomen en volg indien mogelijk een starterscursus.
Zoek specifieke routes
Is mountainbiken de heilige graal voor je? Zoek dan eens uit welke routes/gebieden ook in het natte seizoen goed berijdbaar zijn. Dit zijn over het algemeen duingebieden of andere zandgronden, waar het water snel wegtrekt. Denk aan het PWN gebied in Noord-Holland of de mountainbikeroutes van Zandvoort of Schoorl. Ook daar wordt wel eens om #trailrespect gevraagd als het echt té nat is.
Bij veel recent(er) aangelegde route’s is er ook meer rekening met afwatering gehouden dan in het verleden het geval was. Zo kan menig nieuwe route een stuk meer regen en drukte aan dan onze oude, vertrouwde en vrij te rijden paden. Daarnaast zorgen ondergrond, onderhoud en aard van de route voor flinke lokale verschillen.
Voorbeelden van route’s buiten de duinen die de winter goed doorstaan zijn Rhenen (Utrecht), grote delen van Ede (Gelderland) netwerk, Appelscha en Gieten (Drenthe), Dorst en Helmond (Brabant) en Horst (Limburg). Op enkele kilometers van Ede ligt de Oosterbeek route en die kan (deels) juist écht niet tegen nattigheid. In Drenthe idem: Diever, Dwingeloo en Grolloo kan je beter links laten liggen.
Je kan de routecondities vaak via de Facebookpagina’s van de betreffende route of via het forum van mountainbike.nl in de gaten houden – zelfs Trailforks wordt af en toe bijgewerkt door Nederlanders.
Zoek het in het zuiden
De ultieme winterbesteding? Een mountainbikevakantie in het zonnige zuiden. Ontdek eens een heel nieuw gebied en geniet van indrukwekkende uitzichten. De ultieme combinatie van lekker weer én mooie dagtochten. We hebben diverse tips voor de perfecte mountainbikevakantie op onze site staan, onder andere in Finale Ligure, Sospel, Algarve, La Palma, Gran Canaria.
Alternatieve fietsen
Weg
Omdat niet alleen de routes zwaar te lijden hebben bij veel modder, maar het materiaal ook, kun je proberen om in de winter meer kilometers op het asfalt te maken, al dan niet op een (buiten) wielerbaan. Al kun je – terecht – daar tegen in brengen dat pekel op de wegen ook niet echt goed is voor je materiaal. Verre van, zelfs… Een goed argument dus om je oude fiets weer in te zetten, of om voor een prikkie een racefiets als pekelfiets aan je stal toe te voegen. Het ideaal aantal fietsen om te hebben is immers N+1.
Als je besluit de weg op te gaan, let dan extra op je kleding. Dat is in de winter altijd al van belang, maar op de racefiets kan de wind nóg meer snijden en door gebrek aan beweging van het bovenlijf, wordt je minder snel warm.
Gravel
Trainen op de weg met niet al te best weer klinkt wellicht vreselijk saai, maar is in een mooie omgeving al een stuk beter te verteren. Hét outdoor-alternatief is het zoeken naar gravelpaadjes bij je in de buurt. Voordeel 1: Daar kun je uiteraard prima uit de voeten met je mountainbike. Voordeel 2: Wil je je mountainbike er niet voor inzetten, dan is daar een gravelbike perfect voor en… het voldoet ook aan de N+1 regel.
Overigens worden er ook steeds meer graveltochten georganiseerd, al zul je daar wel specifiek voor moeten zoeken online.
De voordelen: je training begint al zodra je thuis op de fiets stapt, en als je bewust van je vaste rondje afwijkt, ontdek je vaak nog een hoop nieuwe wegen en paadjes in je achtertuin. Zie ook dát als een uitdaging: exploreren – het bijeffect is een ander besef van tijd en dat kan je ritten meer plezier geven. Een keer stilstaan om je te oriënteren, of een stukje terugrijden omdat een pad doodloopt, horen daar bij. Vergeet niet dat het niet zozeer om de snelheid gaat, maar om het bezig zijn. Zelfs al is het maar een uurtje per keer. Dit soort trainingen op lagere intensiteit zijn een perfecte basis voor je conditie in het nieuwe jaar.
Indoor fietsen
Mocht je het buiten rijden toch niet zo zien zitten, dan kun je natuurlijk altijd nog gaan spinnen of een stationaire trainer kopen. Voor die laatsten zijn de voorbije jaren talloze applicaties zoals Zwift en The Sufferfest beschikbaar gekomen om het minder geestdodend en zowaar uitdagend te maken.
Voeg voor de afwisseling eens een baanclinic toe. Op die paar wielerbanen die Nederland rijk is (Apeldoorn, Amsterdam, Alkmaar), zijn er talloze opties om het indoorfietsen op een doortrapper te proberen. Geloof me: ook wie wielrennen suf vindt – ‘want het is gewoon trappen, toch?’ – beveel ik het van harte aan.
Wil je liever aan je technische skills werken? Dat kan met een MTB of BMX indoor bij Wood15 in Sittard.
Tot slot: vertroetel je fiets en je naasten
Kan het echt niet anders? Sla dan een keer over. Accepteer dat je een weekend niet gaat mountainbiken en besteed eens wat extra liefde aan je materiaal. Poets een keer extra, doe toch eens die kettingwissel zelf of upgrade dat ene onderdeel. Heb je nét niet voldoende skills? Er staan genoeg sleutel-tips op Youtube. Als je halverwege de week al ziet dat het slecht weer wordt in het weekend, kun je bij menig online bike shop nog op tijd dat ene tooltje bestellen dat je nodig hebt om die specifieke klus zelf eens aan te pakken. Daag jezelf uit! Maar… hou het wel veilig.
Is sleutelen niet nodig want je materiaal is al perfect, ga eens wat leuks doen met je partner, gezin of vrienden. Een win-win situatie, want de credits die je hiermee opbouwt, kun je later weer inwisselen door een keer langer te gaan fietsen. Of om N+1 in uitvoering te brengen…
Heb jij nog andere tips? We horen het graag!
Tekst: Jeroen van den Brand, Diane van der Sanden, Max Bodifee
Dit artikel is bewerkte versie van een artikel gepubliceerd op 13 maart 2019.