Mountainbiken: ontstaan in de jaren ’70
Als je ons al wat jaren volgt, weet je dat we hier bij Velozine warme gevoelens hebben voor de historie van mountainbiken. De sport is namelijk betrekkelijk jong en de historie is nog steeds letterlijk binnen handbereik. Want hoewel er al zolang als dat de tweewieler bestaat op onverharde paadjes werd gereden – er was ruim 100 jaar geleden namelijk nog nauwelijks verharding, is het concept wat we nu als ‘mountainbiken’ kennen, terug te voeren naar pioniers in de jaren ’70 in Marin County in Californië.
Veel van die pionieren zijn nog altijd verbonden aan de industrie of zijn op z’n minst nog tegen het lijf te lopen. Op internationale beurzen ontbreekt het zelden aan de flamboyante Gary Fisher. Maar ook Joe Breeze is nog volop actief in de industrie. Een paar jaar geleden nog als adviseur bij het fietsenmerk dat zijn naam draagt. Maar inmiddels is hij de curator van het Marin Museum of Bicycling.
Wende Cragg
Voor wie dat wil, zijn er dus nog een hoop verhalen op te halen uit die begindagen, rechtstreeks bij de bron. Maar verhalen zijn maar één deel van de geschiedenis. Beeldmateriaal is enorm waardevol als geschiedschrijving. En als je je al eens verdiept hebt in de geschiedenis van het mountainbiken en foto’s tegen bent gekomen, zijn die waarschijnlijk gemaakt door Wende Cragg. En dat in een tijd dat camera’s verre van compact en licht waren om ze gemakkelijk mee te nemen…
Cragg was een integraal onderdeel van de hippiecultuur rondom San Fransisco. Ten noorden van die stad, op de flanken van Mount Tamalpais ontstond de dikbandige tweewieler. Ze was ook nauw betrokken bij de Repack downhillwedstrijden. Die befaamde wedstrijden vormen een centraal podium bij de ontstaansgeschiedenis. Cragg deed mee, maar fotografeerde vooral. En dat deed ze veelal vanuit een bocht die de naam ‘Camera Corner’ kreeg.
“Camera Corner: Wende Cragg Documents the Birth of Mountain Biking”
De Amerikaanse website The Radavist bracht sponsoren en documentairemakers bij elkaar om te zorgen dat haar unieke verhaal en fotomateriaal de aandacht krijgt die het verdient. Het resultaat is een documentaire van bijna een volledig uur. En dit pareltje is hieronder integraal te kijken!
Fotoboek
Als onderdeel van de Camera Corner-documentaire is Wende Cragg gevraagd om ook een fotoboek samen te stellen van al haar werk. Het produceren is echter niet goedkoop. The Radavist lanceert daarom de mogelijkheid om alvast een pre-order te doen, om daarmee de minimale aantallen zeker te stellen die nodig zijn voor de productie.
Meer informatie over het fotoboek én details van de documentaire vind je op The Radavist.