Video | Neko Mulally Frameworks #2: low- versus high-pivot vering

Neko Mulally rijdt in 2022 de downhill World Cups op eigen ontwikkelde frames. In een 12-delige serie neemt hij je mee in het komende downhillseizoen. In de eerste aflevering keken we naar de totstandkoming van zijn eigen downhillbikes. Juist ja, meervoud. Beide met een vierpunts-veersysteem, maar één daarvan heeft een zogeheten high-pivot-vering. Beide typen gedragen zich anders op verschillende soorten terrein. In deze tweede aflevering zie je hoe hij test en waar welke bike het beste tot zijn recht komt.

High-pivot veersysteem

Wat is nu het idee achter een high-pivot veersysteem? Een hoger geplaatst hoofdscharnierpunt heeft als effect dat het achterwiel tijdens het inveren meer achterwaarts beweegt. Het idee hierbij is dat het wiel gemakkelijker ‘uit de weg beweegt’ en daarna over een obstakel rolt, juist omdat die beweging met de rijrichting mee is.

Het concept is allerminst nieuw en wordt al heel wat jaren door enkele kleine partijen toegepast op vooral downhillbikes. De voorbije jaren zien we steeds meer merken met het concept aan de haal gaan. Zo introduceerde Cannondale vorig jaar nog de vernieuwde Jekyll en stalgenoot GT de nieuwe Force.

Neko Mulally Low Pivot downhillbike

Zonder het sponsorbudget van grote fabrieksteams is Neko grotendeels op zichzelf en een beperkte hoeveelheid onderdelen aangewezen om tijdens het testen van de low-pivot downhillbike te wisselen naar… – Foto: Mack Faint

Neko Mulally High Pivot downhillbike

… zijn high-pivot variant. – Foto: Mack Faint

Nadelen

Doordat het achterwiel tijdens inveren dus van de trapas af beweegt, wordt er aan de ketting getrokken tegen de traprichting in. ‘Pedal kickback’ heet dat. Hoe meer achterwaards het wiel beweegt, hoe extremer dit effect is. Om dit op te vangen wordt de ketting via een extra kettingwieltje óver het hoofdscharnierpunt geleid. Vanaf dat kettingwieltje blijft de afstand tot het achterwiel namelijk – zo goed als – gelijk. Pedal kickback treedt dan dus niet op. Wel heb je meer wrijvingsverlies (en mogelijk wat geluid) tijdens het trappen, vanwege dat extra kettingwieltje.

Bij zijn high-pivot downhillbike loopt de ketting over een extra kettingwieltje, waarbij Neko Mulally de constructie gebaseerd heeft op die van de nieuwe Trek Session. Foto: Neko Mulally

Net als bij Cannondale Jekyll en GT Froce heeft Neko Mulally het hoofdscharnierpunt op zijn downhillbike dan ook niet extreem hoog gezet. Er spelen namelijk ook andere zaken mee. Zoals het gedrag van de vering tijdens het remmen. Door te spelen met de hoogte van de het hoofdscharnierpunt kun je al deze aspecten beïnvloeden en is het maar net welke factoren je belangrijker vindt.

Bron: www.nekomulally.com

Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments