Video | Open Workings: Riding into the Digital Age

Sram over draadloze connectiviteit – Maar hebben we dat echt nodig?

Na een tweetal informatieve en verrassend generieke video’s over schijfremmen brengt Sram in de reeks Open Workings nu een video over draadloze connectiviteit op de fiets ‘Riding into the Digital Age: Exploring Wireless Connectivity in Cycling’. Een onderwerp dat hier op de redactie nog altijd voer voor discussie is. Immers: hebben we al die elektronica wel nodig? En zo niet, waar leg je dan de grens? Wat is onmisbaar en wat is luxe?

Videoreeks over fietstechniek: Riding into the Digital Age

Sram brengt in de serie Open Workings een nieuwe aflevering: Riding into the Digital Age. Deze informatieve video gaat over “Wireless Connectivity in Cycling”, oftewel draadloze connectiviteit op de fiets. De video gaat uiteraard over draadloos schakelen, dat is immers echt een Sram ding, maar pakt tevens een aantal andere interessante niet merkgebonden thema’s en ontwikkelingen op die te maken hebben met de digitale zaken op en rond de fiets.

Bron: www.sram.com

Draadloze fietselektronica: hebben we het nodig?

Redactioneel commentaar

Draadloze fietselektronica: hebben we het nodig? Deze vraag is simpel en haast universeel te beantwoorden met een ‘nee’. Maar hetzelfde gaat op voor bijvoorbeeld een sub-900 grams carbon frame. Of 12 versnellingen. Wat dat betreft is fietsen een tegenstrijdige sport. Aan de ene kant zijn zowel de activiteit zelf als de techniek die deze activiteit mogelijk maakt in essentie redelijk simpel, aan de andere kant is er die hang naar steeds meer complexiteit.

Dat is een keuze. Je hoéft geen carbon frame te kopen. Je kúnt gewoon met 10-speed blijven rondrijden. En niemand verplicht je je fiets vol te hangen met al dan niet connected elektronica. En toch doen we dat laatste volop. Kijk naar het succes van Strava – waaraan Sram in deze video ook niet voorbij gaat. Digitalisering van je fiets is fun. En het is praktisch. Maar meer elektronica op de fiets betekent ook meer afval. Want vroeg of laat is je elektronische apparaat niet meer te updaten. Of wat te denken van de noodzakelijke batterijen? Hun milieu-impact is immens, bij zowel de fabricage als aan het eind van hun levenscyclus.

“Maar los daarvan staat bij ons één ding voorop: er moet aandacht blijven voor ‘gewoon werkende’ en simpel te repareren fietsonderdelen.”

Genoeg mensen die digitale zaken op en rond de fiets prachtig vinden. En talloze anderen die de fiets en het fietsen liever meer basaal mechanisch houden. Beide soorten vind je ook op de redactie – we zijn net gewone mensen. Maar los daarvan staat bij ons één ding voorop: er moet aandacht blijven voor ‘gewoon werkende’ en simpel te repareren fietsonderdelen. Zoals mechanische derailleurs en schakelaars. Immers, het is hartstikke leuk om op Strava je rit terug te zien inclusief het geleverde vermogen, de schakelpunten en – wie weet binnenkort – de hoeveel gebruikte veerweg. Maar je hebt er maar weinig aan als vanwege een software-update met een bug je derailleur ineens niet meer blijkt te werken…

Wat vind jij van de digitalisering van onze sport?

Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments