De diversiteit aan tassen en hun en functionaliteit wordt nog steeds groter. Ook het aantal oplossingen voor wie niks op zijn of haar lijf wil dragen blijft maar toenemen.
Eén universele oplossing is er simpelweg niet en het komt vooral neer op heel persoonlijke keuzes. We doen een rondje langs onze eigen crew om eens te horen wat die persoonlijke voorkeuren zijn.
De praktijk leert dat een groot deel van de Nederlandse bikers vooral pragmatisch is en minder gevoelig blijkt voor trends op dit vlak: je ziet in het veld nog érg veel rugzakken. Geen heuptassen, geen OneUp EDC of Specialized SWAT tools, niets in je stuur verborgen en niks aan het frame getapet. Nee, gewoon een rugzak met een inhoud van 5 tot 15 liter, gevuld met alles wat je maar nodig kan hebben. Zo ook de redactie: zeker 50% van de crew rijdt bij ritten rondom huis met een rugzak. En toch gaat de andere 50% ook niet bepaald minimalistisch op pad.
Coen
Je hebt van die type die alles meenemen op de fiets. Zadeltasje en rugzak gevuld met een overlevingskit waar een stel mariniers een week mee door komt. Ik ben het andere type: wat ik niet nodig heb, hoeft niet mee. Daarom met de klok mee:
- Mavic Deemax heuptas/belt, sinds dit artikel voor mij de standaardoplossing. Past niet veel in, maar voelt daardoor tevens niet als overtollig gewicht meenemen. In de tas zitten overigens de alleen de volgende 3 zaken (en als ik geluk heb, soms aangevuld met een gelletje):
- Binnenband… een zwarte… toevallig een ‘extra light’ versie, maar dat is meer toeval;
- Pompje: een oude SKS met dubbele actie die ik ooit ergens bij een marathon heb gekregen… of een of ander presscamp;
- Ziploc zakje met daarin een isolatie/reddingsdeken en een tekenkaart.
- Telefoon met daarop mijn Heuvelrug stickers; deze gaat doorgaans in mijn achterzak of broekzak;
- Een oud Oakley brillenzakje voor mijn telefoon;
- Huissleutel met daaraan een opvallend keycordl in mijn broekzak.
Mark
- Een mini-EHBO tasje (met pleister, snelverband, enzovoorts), een tekentang, een noodkaart met mijn gegevens in geval van… en een reddingsdeken. Dat laatste geef ik vaker weg dan dat ik het zelf gebruik!
- Een binnenband (die geef ik ook vaker weg dan dat ik dat zelf gebruik, ook als medisch hulpmiddel, zijnde een mitella);
- Een super simpel kunststof pompje van Zéfal. Dit is echter bewust niet het kleinste pompje, waardoor je een redelijk slag en dus volume hebt… en dat wil je graag hebben als onderweg als je stil staat;
- Een minitool met de meest essentiële zaken;
- Een klein bakje met tie-raps, boutjes, plakspullen;
- Een derailleurhanger;
- Wat repen voor onderweg;
- Niet in beeld: mijn telefoon. Hiervoor heeft de USWE rugzak heeft een aparte, waterdichte, opbergruimte.
Veiligheid is voor mij een belangrijk item. De rugzak moet goed op mijn rug zitten, waarbij de druk verdeeld wordt én zonder dat ‘ie rond stuiteren. Als ik val is het een prettige gedachte dat er een protector in de rugzak zit. Al is dat natuurlijk nooit een garantie! In geval van pech wil ik, buiten mezelf, ook graag andere mensen kunnen helpen.
Tekst en foto’s: Coen de Jongh | Mark ten Napel | Eric Wictor
Een binnenband, missing link, tooltje en co2 patroon. De rest is voor thuis of de fietsenmaker.