Crowdfunding voor mountainbikeroute rond Vledder

Lokale club FietsZe start campagne voor juridische strijd rond vergunning

Aan ambitie ontbreekt het fietsvereniging FietsZe uit het Drentse Vledder niet. Aan de benodigde vergunning om een mountainbikeroute rond Vledder aan te leggen helaas wél. Dat blijkt na diverse bezwaren van omwonende en natuur-actiegroepen, die door de rechter in het gelijk zijn gesteld. Daarom start FietsZe nu en crowdfunding om € 65.000 bij elkaar te krijgen voor juridische hulp.

Mountainbikeroute Vledder: 40 kilometer singletracks en brede paden, óók voor mindervaliden

Racefiets- & mountainbikeclub FietsZe werd opgericht in 2018. Eén van de speerpunten van de nog jonge vereniging is de realisatie van een mountainbikeroute over de terreinen van de Maatschappij van Weldadigheid, Staatsbosbheer en Stichting Het Drentse Landschap in de regio Vledder en Doldersum.

In feite bestaat deze mountainbikeroute uit twee lussen. De grote lus is circa 40 kilometer lang. De eerste en laatste 7 kilometers van deze lus wordt echter verbreedt aangelegd. Daardoor ontstaat een tweede lus die onder mee geschikt is als familieroute. Maar dit gedeelde is óók toegankelijk voor mindervaliden met bijvoorbeeld een handbike. Dit laatste is een unicum in Nederland!

Naast diverse verbindingsroutes naar opstapplaatsen in de omliggende dorpen, is ook een verbindingsroute voorzien met de mountainbikeroute van Appelscha.

Mountainbikeroute Vledder – FietsZe start crowdfunding

De geplande mountainbikeroute rondom Vledder en Doldersum telt circa 40 kilometer, onderverdeeld in twee lussen. Ook diverse verbindingsroutes zijn voorzien vanuit omliggende dorpen en een aansluiting met de mountainbikeroute van Appelscha. Bron: www.fietsze.nl

Rechter zet streep door vergunning

Een mountainbikeroute aanleggen doe je ‘niet zomaar’. Want nog voor er ook maar één meter route aangelegd kan worden, moet er een heel traject worden doorlopen. Naast het uit laten voeren van een natuurtoets door een externe partij, is er volop overlegd met diverse natuurorganisaties. De gemeente Westerveld gaf vervolgens in december 2020 een vergunning af voor de aanleg van de route.

FietsZe is kort daarop begonnen met de aanleg. Toch liep het spaak. De gemeente Westerveld blijkt namelijk de procedure voor de vergunningsverlening niet juist te hebben gevolgd. De nieuwe route loopt namelijk deels door een Natura 2000-gebied. En daardoor had de gemeente een ‘verklaring van geen bezwaar’ moeten opnemen in de aanvraag van de vergunning. Je raadt het al; dat is niet gebeurd.

Spek voor de bek van diverse omwonende en actiegroepen als Natuurbeschermingswacht Meppel en Natuuralert in Leiden. Zij trokken naar de rechter om de aanleg een halt toe te roepen. In december 2021 kregen zij gelijk. Naar oordeel van de rechter rammelt de natuurtoets in zijn onderbouwing. En er is niet de juiste procedure gevolgd met betrekking tot inspraak. Het werk is dus op last van de rechter stilgelegd. Onder meer een vlonderpad en een deel van de noordelijke route zijn op last van de rechter afgesloten en onbegaanbaar gemaakt.

De route houdt de gemoederen in de omgeving flink bezig. Er zijn naast tegenstanders ook volop voorstanders. Niettemin werden er op de mountainbikeroute in de buurt van Boschoord twee valstrikken met glasscherven aangetroffen.

Mountainbikeroute Vledder – FietsZe begint crowdfunding

De omgeving van Vledder biedt naast naaldbossen ook open heide en zou een mooi thuis kunnen zijn voor een gevarieerde mountainbikeroute. Een deel van de geplande route is zelfs toegankelijk voor minder validen met bijvoorbeeld een handbike. Bron foto: Facebookpagina FietsZe

Alternatieven

Door FietsZe werd in samenspraak met betrokkenen gekeken naar een alternatief. Maar dit overleg bleek weinig vruchtbaar. Een opsteker was echter er begin februari 2022 wel. Een deel van de nieuwe mountainbikeroute rondom Vledder loopt namelijk langs bestaande paden. En zodoende mag dit deel van de rechter wél gebruikt worden. Het toegankelijke deel is circa 19 kilometer lang.

FietsZe start crowdfunding voor nieuw juridisch traject

FietsZe laat zich niet uit het veld slaan door de tegenvaller als gevolg van het vergeten huiswerk van de lokale gemeente. Er bestaat een gereden kans dat de hele procedure voor de vergunningsaanvraag opnieuw doorlopen moet worden. Om dit nu in goede banen te leiden is een jurist in de armen genomen. Ook omdat het de verwachting is dat diverse actiegroepen opnieuw zullen gaan procederen. Om de kosten te dekken is FietsZe dan ook een actie met crowdfunding begonnen om een bedrag van € 65.000 bij elkaar te krijgen. ‘Dat klinkt als veel, maar het voeren van procedures is niet goedkoop. Ons doel willen we bereiken. En daarbij houden we echt rekening met de natuur,’ zo meldt voorzitter Pieter Bosma op de website van het Dagblad van het Noorden.

Een bijdrage leveren kan via: fietsze.kentaa.nl

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments