‘Semi-Local’ Lars voelde zich stoer, stopte een extra energiereep in zijn shirt, en toog met de singlespeed naar Lochem voor een flink potje pijn lijden…
…en nog vóór ik een kilometer route gehad heb, heb ik brandende quads. Startend vanuit Lochem krijg ik namelijk bijna direct een aantal zeer steile klimmetjes voor de wielen – met mijn 34/18-verzet kom ik maar nét boven – afgewisseld met goed gebouwde flowafdalingen waar ik lekker snelheid kan houden. Lekker! De handtekening van Patrick Jansen is onmiskenbaar. De mountainbikeroute slingert perfect over de Lochemse Berg en pakt zoveel mogelijk hoogtemeters. Zou het écht kunnen: 500 hoogtemeters op zó’n kort rondje, in Nederland?
Nou… misschien. Maar het is níet op die nieuwe mountainbikeroute op de Lochemse Berg. Want net als ik – mijn hoogtemeters in de gaten houdend – daar écht in begin te geloven… vlakt het af, rol ik ineens het bos uit en richting de weilanden en krijg ik zelfs wat gravelpaden en asfalt voor de wielen. De tweede helft van de route is dus duidelijk vlakker en minder spannend dan de eerste. Mijn hoogtemeter blijft steken op een kleine 250 hm’s. Als ik vervolgens de mountainbikeroute van Vorden rijd, blijkt die route zelfs nagenoeg vlak te zijn: van de beloofde 500 hm vind ik er slechts 60… Hoe kan dat nou zo’n extreem verschil geven? We bellen met Robert van Aalderen, vrijwilliger bij MTB Achterhoek.
Na wat ruggespraak vertelt hij ons het volgende:
Verschillende apparaten gebruiken verschillende manieren om hoogtes te meten:
- GPS: is heel nauwkeurig in de X- en Y-richting maar is minder nauwkeurig in de Z-richting;
- Locatie: op basis van je positie (GPS of zendmasten) bepaalt het systeem je hoogte uit datasystemen;
- Barometer: in theorie de meest nauwkeurige maar uiteraard zeer gevoelig voor weersveranderingen en dus lastig te ijken.
Een korte test met bovenstaande systemen op één plek gaf al waardes die rond de 140% uiteenlopen. Vervolgens zijn we even gaan kijken naar andere routes, zoals Rijssen en Montferland: Op MTBRoutes.nl staan de routes met respectievelijk 276 hm en 447 m te boek, terwijl op AllTrails dit 569 hm en 885hm is. Dit is dus ongeveer hetzelfde verschil als in Lochem: 200%!
Wat nu waarheid is, is voor ons lastig te zeggen. We hebben domweg niet de apparatuur dit echt goed te meten. Wel denk ik persoonlijk dat 520 hm niet klopt en het lijkt of AllTrails ook de daalmeters meeneemt of zo. Belangrijker dus is om te vergelijken op basis van gelijke uitgangspunten. Dus of alleen AllTrails, of alleen Strava, noem maar op. Vervolgens kun je dan met elkaar gaan vergelijken, omdat de absolute waardes per route dus niet veel zeggen. Interessant is dan bijvoorbeeld de volgende vergelijking binnen Alltrails:
- Lochem: 520 hm op 15 km maakt 35,6 hm / km
- Rijssen: 569 hm op 17 km maakt 33,1 hm / km
- Montferland: 885 hm op 26 km maakt 34,3 hm / km
Is Lochem een aanwinst?
Goed, terug naar de route, want dáár ging het uiteindelijk écht om. Is de Lochsemse route hiermee “mislukt”? Nee, zeker niet! Hij is erg goed aangelegd, lekker zwaar bergop… en gewoon leuk! Het is wel weer typische flowroute: wortels of off camber spul zoek je tevergeefs. Dat is misschien jammer of gemiste kans, kijkende naar de trend op andere nieuwe routes in Nederland. Toch is het een aanwinst in Oost Nederland. Want bedenk: 250 hm’s op 15 km is voor Nederland echt niet mis! Maak er drie, vier rondjes en je bent écht wel gaar… Ook Vorden – perfect aangegeven vanaf de route van Lochem – is leuk rijden, ook al is hij vlak.
Ik denk overigens zelfs dat die 500 hoogtemeters op de Lochemse berg ook écht haalbaar zijn… als de tweede helft sterk aanpassen. MTB Achterhoek geeft echter aan dat dát niet gepland staat. Er is daar veel privégrond, dit is voorlopig het maximaal haalbare.
Tot slot: let nog wel een beetje op: de routes moeten nog wat ingereden worden, hebben bij nat weer nog redelijk wat modder en zijn dus nog kwetsbaar voor verzakking en remkuilen. Dat gezegd hebbende: veel plezier!
Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Ruben Meijerink