Door: Marc van der Linden, Nudge Cycling
Slechts 1,2 kilometer nog te berijden
Staatsbosbeheer heeft in de periode na de zomerstorm afgelopen jaar, in samenwerking met MTB Utrechtse Heuvelrug, de mountainbikeroutes van het routenetwerk op de Utrechtse Heuvelrug weer snel vrij gemaakt waardoor we gebruik kunnen maken van maarliefst 16 kilometer aaneengesloten mtb-route. Op dit moment is slechts 1,2 kilometer nog onbereikbaar.
In het Lombokbos ligt een stuk van de mountainbikeroute Leersum. Een route waar ik samen met een aantal anderen beheerder (op het gebied van onderhoud) van ben. Op dit moment is Staatsbosbeheer bezig met het opruimen van het getroffen gebied. Maar wat gaan ze nu doen en wat betekent dit voor de mtb-route?
Stormschade mountainbikeroute Leersum
Ik ben met Rein Zwaan van Staatsbosbeheer het gebied in gegaan om de situatie te bekijken en te bespreken wat er na de storm mogelijk is voor wat betreft het herstel van de mountainbikeroute van Leersum.
Als we beginnen bij de Tombe van Nellesteijn valt als eerste op hoe kaal alles is. De Tombe is een referentiepunt maar verder is het moeilijk oriënteren. We gebruiken een GPX-bestand om te zien waar de mountainbikeroute liep. En opeens zien we een route paaltje: Le4. Maar het pijltje wijst de verkeerde kant op, want we gingen hier toch omhoog? Bij nader onderzoek blijkt dat het paaltje waarschijnlijk door de kraan is verplaatst. Ondanks dat ik hier honderden uren heb geklust; alleen door op de kaart te kijken weet ik waar de route loopt. Heel af en toe zien we het komvormige spoor maar meestal niet.
Herinrichting gebied
Rein vertelt dat er een eerste plan ligt voor de herinrichting van het gebied. Allereerst worden de brede lanen geruimd en daarna de rest van het gebied. Er zullen een aantal “stormeilanden” blijven waarin omgevallen bomen niet worden verplaatst en alles blijft liggen: nieuwe, bijzondere mogelijkheden voor flora en fauna om dit te ontginnen! Daarna is het tijd om te gaan herplantten en te kijken naar waar de overige wandelpaden en mountainbikeroute komen te liggen. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de mtb-route terugkomt!
Wortelklim in mountainbikeroute Leersum
We lopen de hele mtb-route van Leersum na en zien dat we twee keer een “stormeiland” kruisen. Nog geen idee hoe we dat gaan oplossen: erboven langs, onder, heel misschien erdoorheen. Voor de details moeten we nog even afwachten. We bespreken een aantal punten die eventueel aangepast kunnen worden. Ook zien we dat de zogenaamde “Wortelklim” het overleeft heeft! Die willen we graag weer opnemen in de route. Het valt op dat het laatste gedeelte van de mountainbikeroute van Leersum minder stormshade heeft dan het stuk in het begin. Misschien zouden we hier al wat eerder aan de slag kunnen om de mountainbikeroute weer begaanbaar te maken voor het broedseizoen.
Het broedseizoen
Het broedseizoen loopt van half maart tot medio augustus. Het is in die periode niet gebruikelijk en vaak zelfs verboden om in het bos grote verstorende werkzaamheden uit te voeren. Vandaar dat het erg belangrijk is dat de opruimwerkzaamheden voorspoedig verlopen: wanneer ze rond 15 maart pas klaar zijn, kan er pas begin augustus aan de mountainbikeroute worden gewerkt!
Omdat via een andere bron binnen kwam dat Utrechts Landschap gaat werken aan het opruimen van het gedeelte Breeveen, dat aan de andere kant van de Utrechtse baan ligt, kunnen we heel misschien de omleiding die nu nog geldt over de Heulweg en Utrechtsebaan wat verkorten (nadruk op heel misschien).
Herstellen mountainbikeroute Leersum
Rein en ik lopen weer terug naar de tombe. Mijn gevoel is eigenlijk dubbel: de verwoesting maakt me verdrietig, maar het vooruitzicht dat we de mountainbikeroute van Leersum weer gaan herstellen na de flinke schade van de storm zorgt voor een blijde verwachting. Ik wil Rein bedanken dat hij ons betrekt in het proces en de tijd heeft genomen om het ter plekke te gaan bekijken.
Dit is een bewerkte tekst van Marc van der Linden, origineel gepubliceerd op nudgecycling.nl
Het is jammer dat juist het technisch meest uitdagende stuk van de route hierdoor getroffen is. Het zal niet iedereen bekoren maar de hoeveelheid blote wortels e.d. maakte het gebied rondom de tombe een highlight.
Ik vraag me dan ook af in hoeverre er niet creatief omgegaan kan worden met het hout wat er nu in de weg ligt. Niet in de zin van planken zoals op de wal bij Amerongen, maar wellicht dat er met wat zaagwerk toch iets kan blijven liggen dat de voormalige moeilijkheidsgraad evenaart?