Reizen | Gravelbiken in Bled, Slovenië

Pionieren op het Pokljuka-plateau

Ontspannen gravelen? De regio rond het Meer van Bled in Slovenië biedt daarvoor ideale voorwaarden: nauwelijks betreden paden en wegen, zeer gastvrije mensen en een ongekend fraaie omgeving. Maar je moet wel een beetje avontuurlijk zijn ingesteld, zo heeft Arjan ervaren. Geen probleem natuurlijk, want avontuur is precies waar het bij gravelbiken om gaat, toch?

Tekst en foto’s: Arjan Kruik


Gravelbikeregio Bled, Slovenië

Uitgestrekte bossen, kristalheldere rivieren, bergen waar je maar kijkt. En precies in het midden van dit alles Blejsko Jezero, het Meer van Bled. De gravelbiker die hier niet aan z’n trekken komt, doet toch echt iets fout – geen twijfel mogelijk. Maar je moet wel een beetje van pionieren houden, want aan zorgvuldig uitgepijlde routes doen ze in Slovenië niet. Wie graag bordjes en pijltjes volgt is hier aan het verkeerde adres.

Ze zouden het wel willen hoor, de Slovenen, want ze zijn zonder uitzondering allemaal gek van fietsen en ze laten hun land graag aan anderen zien. Maar het is gewoon nog niet zover. Net als in Nederland is het plaatsen van routebordjes niet het begin, maar juist de afsluiting van een lang en moeizaam proces. Overheden, boeren, landeigenaren, politici, wegbeheerders, áls maar één van deze partijen er geen zin in heeft, dan komt er geen route. Althans, dat is wat Matija Blazic, de eigenaar van het gespecialiseerde wielerhotel waar we zijn neergestreken, ons vertelt.

Ze zijn er natuurlijk wel, die gravelroutes, zo horen we van Matija. Maar je moet dan maar nét weten hoe en waar die lopen. Des te vervelender dus dat Tadej Valjavec, de gids van hotel Ribno die ons de omgeving zou laten zien, onverwacht door corona is uitgeschakeld. Gelukkig kan Matija ons op weg helpen. Ja, je bent de eigenaar van een gespecialiseerd wielerhotel of je bent het niet. Oftewel; net als Tadej kent ook Matija de omgeving rond het Meer van Bled als z’n broekzak.

De graveltocht die Matija heeft uitgezet begint in de Savavallei…

… en over het vlakke is het best relaxed cruisen.

Tot we verkeerd rijden…

Helaas geen gids

Helaas heeft hij zelf geen tijd om er met ons op uit te trekken, maar hij kan ons wel aan een passende gps-route helpen. Zelf samen met Tadej uitgezet. “De route van de twee meren, twee oevers en twee wegen”, zo noemt hij z’n gravelroute. Negentig kilometer, tweeduizend hoogtemeters. De route loopt tussen het Meer van Bled en het Meer van Bohinj. De eerste helft leidt ten zuiden van de rivier Sava Bohinjka over de Jelovica, een karstplateau met een hoogte tussen 1.100 en 1.450 meter. Bij het Meer van Bohinj moeten we van oever wisselen en gaat de rit ten noorden van de rivier verder. Daar gaat de route voor de tweede keer stevig omhoog, nu het Pokljukaplateau op.

Jammer dat het zo loopt, want om een gebied écht goed te leren kennen kan je beter achter een gids aanrijden dan achter een piepende Garmin. Bovendien gaat het gelijk al mis. Vanwege een navigatiefoutje leggen we abusievelijk een flink deel van de hoogtemeters over een kneitersteil, met grove keien bedekt pad af. Hier zou een mountainbike echt beter op z’n plaats zijn! Gelukkig kruisen we op een gegeven moment Matija’s gps-route weer en maken de grove keien plaats voor fijn grind.

Het is even aanpoten.

Met zo nu en dan een verrassing.

Maar na een paar honderd hoogtemeters pakken we Matija’s route weer op.

Koffie op z’n Turks

Bij een berghut met een terras dat uitkijkt over het uitgestrekte Savadal besluiten we, voordat we verder de hoogte in gaan, om even een koffietje te pakken. Dat hebben we namelijk wel verdiend. Maar dat bakkie valt bitter tegen, letterlijk en figuurlijk. Ze zetten hier namelijk koffie op z’n Turks, door een schep gemalen koffie in een kopje te gooien en daar kokend water overheen te gieten. Niet te hachelen!

Met m’n mond nog vol bittere koffieprut maken we nog wat hoogtemeters op het Jelovicaplateau, maar na een kilometer of twintig zet de daling naar het Meer van Bohinj definitief in. Daar twijfelen we. Even relaxen bij het meer of gelijk door? We kiezen voor doorgaan, want ik heb toch nog steeds koffie tussen m’n tanden en bovendien heeft de eerste klim vanwege onze navigatiefout toch meer tijd gekost dan gepland.

Uitzicht over de Savavallei.

De Sloveense manier van koffiezetten is even wennen.

Na de koffie rollen we verder over het Jelovicaplateau.

Met zo nu en dan nog een stevig stukje klimmen.

De afdaling naar Bohinj.

Nationaal Park Triglav

Ik heb er al snel spijt van, want de klim naar de top van het Pokljukaplateau is best wel steil en met ruim zevenhonderd hoogtemeters niet bepaald kort. Maar eenmaal boven is alles ineens anders. Meer nog dan aan de overkant zitten we hier namelijk echt op een plateau en is het dus gedaan met klimmen. Natuurlijk, de route hobbelt wel wat heen en weer, maar de inspanning is hier toch echt van een andere orde. Gelukkig, want er is heel erg veel te genieten.

De uitgestrekte Pokljuka, die op zo’n 1.100 tot 1.400 meter hoogte ligt, is onderdeel van het Nationaal Park Triglav, genoemd naar de Triglav, met 2.864 meter de hoogste berg van Slovenië. Die Triglav maakt op zijn beurt weer deel uit van de Julische Alpen. Soms hebben we die Julische Alpen vol in beeld, dan weer verdwijnen de grauwgrijze toppen achter de beboste heuvels ervoor. Maar met of zonder bergen in beeld, het is hier echt prachtig. Dichte dennenbossen worden afgewisseld door frisgroene almen met kleine nederzettingen, met de voor deze streek zo karakteristieke houten huizen – echt geweldig.

De klim naar het Jelovicaplateau.

gravelbiken Bled Slovenië

Typisch voor het Pokljukaplateau: bos en gras wisselen elkaar af.

gravelbiken Bled Slovenië

Tijd voor een bakkie. Alhoewel: Sebastiaan en Frank kiezen heel verstandig voor cola…

gravelbiken Bled Slovenië

Het woord ‘idyllisch’ is bij dit soort plaatjes niet te vermijden.

gravelbiken Bled Slovenië

Het boerendorpje Planina Zajamniki, dat op 1.313 meter hoogte ligt, wordt alleen ’s zomers bewoond.

gravelbiken Bled Slovenië

Mooier wordt het niet.

Frisse duik

Vlak voordat we het hoogplateau weer verlaten pakken we bij een leuk eettentje nog even een versgebakken pizza en een glas radler mee. Je moet je energieniveau op peil houden, toch? Geheel gelaafd en verzadigd duiken we vervolgens de Savavallei in. Bijna letterlijk, want zeker de eerst paar honderd meter is het pad dat we van de Garmin moeten volgen smal, ruw en steil. Dat vraagt niet alleen veel van banden en remmen, maar ook van de concentratie. Gelukkig gaat het pad na verloop van tijd over in een gewone gravelweg. En de laatste meters naar het Meer van Bled leggen we zelfs over asfalt af.

Bij de oever van het meer passeren we een leuk terras. Wat te doen? Door naar het hotel of hier even chillen met een koel biertje en een snackje ? Dat laatste natuurlijk, inclusief een frisse duik in het meer. En dan kijken we vanavond wel wat Matija morgen voor ons in petto heeft. Zin in!

gravelbiken Bled Slovenië

De laatste stop bij het dorpje Zgornji Goteljek.

gravelbiken Bled Slovenië

Zo! Dat gaat er wel in. Zo’n verse pizza!

gravelbiken Bled Slovenië

Nog een paar hoogtemeters…

… en dan gaat het defintief omlaag naar de Savavallei. Het eerste stuk is pittig steil.

gravelbiken Bled Slovenië

Het meer van Bled.

gravelbiken Bled Slovenië

Even het stof afspoelen.

gravelbiken Bled Slovenië

Wat een lekkere plek om de tocht te eindigen.

Reisinformatie gravelbikeregio Bled, Slovenië

Algemeen

Het enige eiland van Slovenië ligt niet aan zee, maar in het Meer van Bled. Ik weet niet of het waar is, maar dit schijnt de meest gefotografeerde plek van heel Slovenië te zijn. Het zou me niks verbazen, want het eilandje met het kerkje in het midden is inderdaad nogal fotogeniek. Maar goed, dat geld eigenlijk voor heel Slovenië. Van noord naar zuid, het is er overal prachtig. En dat maakt het ook een leuke plek om te gravelbiken. Het landschap wordt gevormd door de bergruggen van de Julische Alpen en de Karawanken en ligt in de nabijheid van Nationaal Park Triglav. En overal zijn mooie gravelpaden die er bijna om smeken om bereden te worden. Op slovenia.info vind je met name algemene informatie, informatie over buitensporten, waartoe ook gravelbiken behoort, staat op slovenia-outdoor.com.

Slapen

Arjan en z’n team verbleven in Hotel & Glamping Ribno Alpine Resort in het gelijknamige dorp Ribno. Dit hotel met glamping is een uitstekend startpunt voor gravelbiketochten door de Karawanken en de Julische Alpen. Ribno Alpine Resort is onderdeel van de gespecialiseerde organisatie Roadbike Holidays. Dat wil zeggen dat wielertoeristen en gravelbikers gegarandeerd aan hun trekken komen.

Routes en begeleiding

Hotel- en glampingbaas Matja Blazic kent als enthousiaste gravelbiker alle verborgen paadjes en weggetjes. En als Matja wat anders te doen heeft, dan staat gids en voormalig wielerprof Tadej Valjavec voor de gasten klaar klaar. Hoe dan ook, als je samen met een van deze twee wielerliefhebbers op pad gaat, weet je zeker dat je niks mist.

Hotel & Glamping Ribno Alpine Resort.

Even bijkomen.


Gereden routes en trails

Bij Velozine steken we een hoop tijd, geld en moeite in de productie van reisverhalen. We willen je namelijk inspireren er op uit te trekken en aanmoedigen dezelfde mooie mountainbike- en gravelbikeavonturen te beleven als wij. Je vindt daarom de routes die we voor dit verhaal gereden hebben hieronder.


Je moet in Bled wel een beetje pionieren, want er zijn geen uitgepijlde gravelbikeroutes.
Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments