Rijk van Nijmegen jaarvignet 2023 verkrijgbaar
Wie deze site met enige regelmaat volgt, heeft ongetwijfeld al vaker gelezen dat het aanleggen én onderhouden van mountainbikeroutes beslist niet van zelf gaat. Talloze vrijwilligers zetten zich met ziel en zaligheid in voor de totstandkoming van routes. Daarnaast kost de instandhouding ook gewoon geld. De vrijwilligers van het Rijk van Nijmegen voeren daarom een vrijwillig vignet voor hun vier routes. En inmiddels is het jaarvignet voor 2023 verkrijgbaar via hun website. Je koopt het vignet online, of je haalt er één op bij de Trek Bicycle Store in Nijmegen. De kosten: € 10. Maar je kan óók een extra donatie doen. En dat is hard nodig!
Start van crowdfunding voor bekostigen rechtszaken
De aanleg van de mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen kende een lange aanloop. Want nog vóór er hark of schep ter hand genomen kon worden, was er al een flinke inspanning geleverd. Om routes aan te leggen zijn namelijk naast een plan, geld (subsidies), toestemming van de eigenaar van de grond en een omgevingsvergunning nodig. Onderdeel van het krijgen van zo’n vergunning, is het uitvoeren van een natuurtoets. Maar dit alles is slechts een pragmatische kant van de zaak. Want specifiek in het Rijk van Nijmegen ging er een proces van ruim 3 jaar vooraf voor het verkrijgen van de vereiste vergunning en toestemming tot start van de bouw.
Na ruim een half jaar bouwen viel de ingebruikname in maart 2020 van twee routes ongelukkigerwijs samen met het begin van de coronapandemie. En al meteen stonden de routes in het Rijk van Nijmegen onder druk. Want naast een grote groei in het aantal natuurbezoekers vond de Vereniging Nederlands Natuurlandschap (VNC) dat er geen rekening was gehouden met beschermde dieren. En met name het vliegend hert liep kans in het noordelijke deel te worden doodgereden. Het vliegend hert is een grote, zeldzame kever. De mountainbikeroute werd verlegd. Probleem opgelost dus? Nou nee… De VNC vindt de uitgevoerde routeaanpassing nog niet voldoende. Sterker, ze zien het hele mountainbikeroutenetwerk in het Rijk van Nijmegen liefst in zijn geheel verdwijnen want er zijn naar hun mening ook andere beschermde dieren die gevaar lopen.
Belangenbehartiging voor álle mountainbikers
Jaap Dirkmaat van de VNC is daarom een rechtszaak gestart tegen de provincie Gelderland over zijn bezwaren op mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen in het bijzonder én in de natuur in het algemeen. En dat laatste kan dus verstrekkende gevolgen hebben vér buiten het Nijmeegse routenetwerk. Waar dit soort rechtszaken toe kan leiden, hebben we helaas al gezien op de Sallandse Heuvelrug. Omdat de wereld nu eenmaal niet zwart-wit is, is er tegenwicht nodig, om de belangen van recreatie in brede zin en uiteraard specifiek voor ons als mountainbikers te behartigen.
De vrijwilligers van het mountainbikeroutenetwerk in Het Rijk van Nijmegen nemen daarom als belanghebbende én als een natuur respecterende partij dan ook een advocaat in de hand. Deze advocaat heeft inmiddels ruime ervaring heeft met dit specifieke thema. De kosten van de rechtzaken – dit zal namelijk niet de enige zijn, helaas – kunnen flink oplopen. Men schat dat zo’n € 65.000 nodig is. Dat is natuurlijk niet te dekken met alleen de inkomsten van het jaarvignet en enkele trouwe routesponsoren. Om die reden starten de vrijwilligers daarom een crowdfund-actie en roepen ze op om een financiële bijdrage te doen via het vrijwillige routevignet of gewoonweg een losse donatie.
Kijk voor mogelijkheden tot het kopen van het vignet en/of het doen van een donatie op: www.mtb-rijkvannijmegen.nl/steun-ons