Routes | Trails in de Achterhoek: Aalten-West

Nieuwe mtb-route bij Aalten mengt old- en newskool

De afgelopen drie jaar zijn in de Gelderse Achterhoek flink wat nieuwe mountainbikeroutes aangelegd. Zo ook in Aalten. Aangezien het landschap rondom Aalten redelijk vlak en niet al te dicht bebost is, heeft mountainbikeroute Aalten-West een overwegend landelijk karakter. Maar desondanks komen bochtentijgers aan hun trekken, want van de achttien kilometer die de route telt, gaan er toch nog acht over singletracks. Lekker!

Tekst en foto’s: Arjan Kruik


“De nieuwe mtb-route bij Aalten heeft twee gezichten. De eerste helft loopt voornamelijk door een open cultuurlandschap, het tweede deel is een aaneenschakeling van bochten en bulten! Zo is er voor elk wat wils.”Arjan Kruik, redacteur Velozine

Aalten-West: onderdeel van groter geheel

Na de oneindige slingersessie in het Vossebos waarover we een tijdje terug berichtten, zakken we een klein stukje af naar het zuiden, naar het dorp Aalten. Daar ligt een mountainbikeroute met de naam Aalten-West. Dat impliceert dat er ook een Aalten-Oost is, maar dat is nog een project in aanbouw. De Aalten-West-lus is iets meer dan 18 kilometer lang, met Aalten-Oost erbij zou de afstand op zo’n 40 kilometer komen. “Het is de bedoeling dat de routes van Aalten geïntegreerd worden in het totale routenetwerk van de Achterhoek”, vertelt Harry van den Broek, projectcoördinator bij Achterhoek Toerisme, als ik hem voorafgaand aan ons bezoek spreek. “Mountainbikeroute Aalten-West is al verbonden, die sluit aan op de route rond Varsseveld en Zieuwent. En route Aalten-Oost zal waarschijnlijk aansluiten op de routes rond Winterswijk.”

Op de vraag wanneer Aalten-Oost klaar is kan Van den Broek nog geen concreet antwoord geven. “Dat is nog zeker. Het ontwikkelen en bouwen van mountainbikeroutes is een langdurig en ingewikkeld proces, met heel veel belanghebbenden die zich allemaal in de plannen moeten kunnen vinden. Overheden, natuurbeheerders, particuliere grondeigenaren, ondernemers. Je hebt echt een goed doortimmerd plan en een lange adem nodig om die allemaal mee te krijgen. Dat is voor de route van Aalten-West uiteindelijk gelukt, met dank ook aan de vrijwilligers die ons bij de bouw helpen. Zonder hun inzet en enthousiasme zou een project als dit niet mogelijk zijn. ”

Aalten Achterhoek

Vanaf het startpunt in Aalten voert de route eerst door landerijen.

Meer Achterhoeks dan dit wordt het niet…

Aalten Achterhoek

Volle vaart langs de Boven-Slinge.
Aalten Achterhoek

Route met twee gezichten

Nadat we de bus bij startpunt ’t Noorden hebben geparkeerd dirigeren we onze bikes westwaarts. Het is even wennen als je net van een newskool slingerroute af komt; hier geen oneindige aaneenschakeling van bochten en bulten, maar een mix van paden, onverharde wegen en zelfs een paar asfaltsecties. Niks mis mee, want zo hebben we de gelegenheid van de fraaie omgeving te genieten. Want laat ik één ding voorop stellen: het is hier echt prachtig! Akkers, weiland, boerderijen, bomenrijen. Bijzonder fraai en nog leuk ook is de sectie langs de Boven-Slinge; het pad is niet breder dan een centimeter of twintig en het gras – dat in het kader van de campagne Maai Mei Niet niet gemaaid is – komt tot stuurhoogte. Heerlijk om daar in volle vaart doorheen te boenderen!

Even nadat we de Boven-Slinge na de tweede keer zijn overgestoken rollen we langs de zuidkant van Aaltense Goor, een nat gebied met een uniek uiterlijk. Het bestaat uit vele tientallen kleine graspercelen die omzoomd worden door elzen. Dit type cultuurlandschap is bij de ruilverkavelingen van de jaren ’70 en ’80 verloren gegaan, maar omdat het Aaltense Goor té nat was is het behouden gebleven. Uiteraard loopt de route er niet dóórheen, maar er langs. Zo kunnen de vele bijzondere vogels die dit gebied als habitat hebben ongestoord hun ding doen.

Aalten Achterhoek

Altijd goed, zo’n camouflagepakje.

Aalten Achterhoek

Het rondje Aalten-West is paars gemarkeerd.

Aalten Achterhoek

De westkant van het rondje bij de Vennebulten slingert alle kanten op. Lekker!.

Aan de westkant van de route wordt ook gewerkt aan uitbreiding.

Het tweede gezicht van de route

Na het Aaltense Goor rijden we de Vennebulten in, een natuurgebiedje dat bestaat uit vennen met heuveltjes die begroeid zijn met jeneverbes, heide, dennen, eiken en berken. Hier laat de route zijn andere gezicht zien, het pad slingert, golft en glooit als een malle. Ondanks dat de Vennebulten maar een klein oppervlak beslaan en de route bovendien alleen langs de randen van het gebied voert, hebben de bouwers toch optimaal gebruik weten te maken van de aanwezige hoogteverschillen. Dat hebben trailbouwer Patrick Jansen en zijn helpers goed gedaan! Misschien even goed om bij die laatsten stil te staan, want de hoeveelheid uren die de Achterhoekse vrijwilligers in het bouwen van hun routes stoppen verdient heel veel waardering.

Ook hier wordt gewerkt aan uitbreiding van de route. Aan de zuidkant van het motorcrosscircuit is het tracé al uitgezet en zijn de routepaaltjes geslagen. Alleen de afwerking is nog niet klaar. Je kunt trouwens  mountainbikeroute Aalten-West ook hier beginnen, helemaal aan de westkant van de Vennebulten. Vlakbij ligt namelijk ook een parkeer- en startplaats waar je wat kunt eten en drinken: de Radstake. De gravelroute van Zieuwent loopt daar zelfs letterlijk langs en ook de route van Varseveld passeert hier. Gravelbikers kunnen deze drie routes – Zieuwent, Varsseveld en Aalten-West – prima combineren. Alleen het gedeelte door de Vennebulten kan je dan beter even overslaan, dat is voor gravelbikes wat lastig. Aan de andere kant: als je van uitdagingen houdt…

De routebouwers hebben optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige hoogteverschillen.

Een ontketende Arjo kan door niemand bijgehouden worden…

Aalten Achterhoek

Karakteristiek voor de streek: holle wegen.
Aalten Achterhoek

Starten en stoppen in Aalten

Als je op de kaart kijkt zie je dat mountainbikeroute Aalten-West nogal plat is. Dat betekent dat de terugweg in oostelijke richting min of meer omgekeerd verloopt: slingeren over de Vennebulten, langs de Aaltense Goor en vervolgens oldskool rollen door het voor grote delen van de Achterhoek zo kenmerkende coulisselandschap. Met nog geen twintig kilometer is het rondje aan de korte kant. Wie meer meters wil maken kan de route twee of drie keer rijden. Of je pakt de singletrack door de Vennebulten een paar keer extra mee. Deze sectie is daar zeker leuk genoeg voor. En hoe beter je de trail leert kennen, hoe leuk die wordt! Bovendien, zoals ik je hierboven al vertelde, is uitbreiding van de route in de maak.

Als je ook de aansluitende lus van Varseveld meepakt bedraagt de afstand zo’n veertig kilometer. En wie de moeite even de andere kant op te rijden, naar de mountainbikeroute van Winterswijk, krijgt zo maar meer dan honderd kilometer voor z’n kiezen. Maar wij zijn wel even klaar met trappen. De bikes gaan weer in de bus en we pakken een tafeltje op het terras van ’t Noorden. Lekker eten, glas bier erbij, fijn gezelschap en een voorjaarszonnetje op je hoofd. Het leven is fijn in de Achterhoek…

Aalten Achterhoek

Even de bikes in de bus zetten…

Aalten Achterhoek

… en dan even smikkelen bij ’t Noorden van Aalten, één van de twee officiële start- en eindpunten van de route.

Informatie Achterhoek

Mountainbiken en gravelbiken

Met z’n afwisselende coulisselandschap van bos, weilanden, houtwallen en beken is de Achterhoek bijna on-Nederlands kleinschalig en landelijk. Met de mountainbike of gravelbike ontdek je de Achterhoek sportief op twee wielen. De afgelopen drie jaar is hard gewerkt aan het updaten van het mountainbikeroutenetwerk, wat erin geresulteerd heeft, dat er nu maar liefst achttien moderne routes uitgezet zijn, met daarin een zeer groot aandeel singletrack. En met nog meer routes op komst, want uiteindelijk moeten álle mountainbikeroutes in de Achterhoek met elkaar verbonden worden! Meer info over de mountainbikeroutes in de Achterhoek vind je op mtbindeachterhoek.nl.

Vignetten en donaties

Alle routes in de Achterhoek zijn vignetvrij, met uitzondering van de route bij Zeddam, waarvoor een mtb-vignet van Natuurmonumenten vereist is. Je kunt dus alle routes op één na gratis fietsen. Maar wie wil, kan een donatie doen aan Stichting MTB Achterhoek. Jouw bijdrage komt dan geheel ten goede aan het onderhoud van de mountainbikeroutes.

Slapen en eten

Je vindt in de Achterhoek ook een groot aantal andere horecaondernemingen die zich specifiek richten op mountain- en gravelbikers. Dat betekent niet alleen dat je er makkelijk kunt parkeren en dat je er veilig je bike kunt stallen, maar ook dat je er terecht kunt voor tips en routeadvies. Je vindt hier een overzicht van alle partneraccommodaties. Wie vlak bij de route wil overnachten kan terecht bij Camping Goorzicht, even ten noorden van route Aalten-West.

Mountainbikeverhuur en -clinics

Lijkt het je leuk met vrienden of collega’s te mountainbiken in de Achterhoek, maar heeft niet iedereen een eigen mountainbike? Klik hier voor een actueel overzicht van mtb-verhuurders. En hier voor begeleidde tochten en mtb-clinics.

Fietsverkoop- en reparaties

Ketting gebroken? Remblokjes versleten? Regenjack nodig? Of gewoon op zoek naar een nieuwe bike? Je vindt in de Achterhoek een aantal fietsspeciaalzaken waar je terecht kunt voor onderhoud, reparaties en nieuwe spullen.

Aalten Achterhoek

Zo, ’t was wederom een lekker dagje in de Achterhoek.

Mountainbikeroute Aalten-West

Arjo en Robby zijn gestart en geëindigd bij restaurant ’t Noorden van Aalten. Je vindt de route die ze gereden hebben hieronder op onze Komoot-pagina. Ook via outdoorachterhoek.nl zijn de routes te bekijken en als gpx te downloaden.

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments