Tekst: Eric Wictor // Foto's: Rasolution
Trails, trails en nog meer trails
De ‘hooischuur drop’ is misschien hét iconisch beeld van bikepark Serfaus-Fiss-Ladis, maar de regio van de drie Oostenrijkse dorpen biedt mountainbikers van alle leeftijden en niveaus, en komend uit verschillende discipline's, interessante lijnen. Het bikepark zelf bestaat in huidige vorm sinds 2013 en zit aan de buitenrand van het dorp Fiss. Het park omvat 9 trails, van blauwe jump lijnen met lipjes, tafels en brede kombochten, tot de freeride-enduro lijn (tig meter road-gaps optioneel) en een downhill wedstrijdlijn.
Onderin zijn bovendien nog een skills park met flink wat houtwerk in héél veel verschillende hoogtes, een bag jump en een pumptrack voor jong en oud. De features hier zijn niet alleen een kers op de taart voor wie net een toffe run naar beneden heeft gemaakt. Ze zijn ook uitermate geschikt om aan je skills te werken, over je angst heen te komen of een nieuwe truc te leren.
Starten doe je bij de fietsenwinkel. De lift er net boven brengt je naar de weide bovenop, waar je uit een aantal lijnen kunt kiezen (blauw/rood/zwart) met optioneel spring- en houtwerk. Die lijnen blijven op de metalen starttoren behouden; pas bij de eerste kruising van de grind toegangsweg moet je één van onderstaande paden kiezen:
- Milky Way: een 3 km lange route geschikt om op te warmen of als eerste bikepark ervaring. De bochten zijn breed een de sprongen zijn allemaal optioneel en tamelijk risicoloos.
- Vuelta: Zijspoor van Milky Way met wat meer springen.
- Morning Glory: Eveneens blauw maar voorzien van veel meer hout
- Strade Del Sole: Een lijn met meer dan 40 tafels, doubles, drops en wallrides, perfect voor wie het springen goed onder de knie heeft. Alle obstakels zijn evt. te omzeilen.
- Supernatural/Supernatural 2.0: Een jump/freeride route met meer natuurlijke obstakels; Supernatural loopt in versie 2.0 over.
- Freeride Trail: Grote sprongen en gelijk houtwerk, inclusief de fameuze hooischuur drop!
- Hill Bill: De zwarte versie van Supernatural, met erg veel wortels, zeer krappe secties, grote gaten en wat serieuze gaps.
- Downhill: De race lijn, ook wel gebruikt tijdens de IXS (Rookies) Cup. Je hebt wat meer ruimte en lijnkeuze dan op Hill Bill maar ook deze lijn is (diep) zwart.
De slimme opzet van het bikepark zorgt ervoor dat je een aantal keren de grindweg kruist. Heb je een lijn gekozen die je te moeilijk of juist te makkelijk lijkt? Dan kan je vrij simpel doorsteken langs de helling en een ander pad kiezen!
Opgelet! De meer natuurlijke lijnen – Supernatural (2.0), Hill Bill en Downhill – zijn een stuk minder regenbestendig dan de anderen. Bij slecht weer worden ze afgesloten. Het zijn ook de eerste paden die gecontroleerd worden; eind van de dag zijn ze als eerst dicht, dus laat ze niet tot 16:49 liggen!
Buiten Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis zijn er nog eens 8 flowtrails; een beter toepasbare term ontbreekt even. Dit zijn doorgaans langere afdalingen (10 tot 30 min) die vaak ver boven de boomgrens beginnen. Qua terrein zijn ze meer gevarieerd dan de paden in het park. Er zijn gemoedelijke secties, houtwerk, snelle alpine rock-gardens en erg krappe passages door het donkere bos, onderaan de hellingen. De paden kruisen soms wegen of wandelroute's maar zijn verder volkomen vrij van ander verkeer. En ook hier is voor ieder wat wils: van korte routes met veel flow voor wie rustig aan wil doen, tot langere routes die geschikt zouden zijn als enduro stage.
- Alpkoftrail: Een leuke, 2,6 km lange flowtrail direct uit de lift vanuit Serfaus, met wat mooie bochten. Deze trail is vrijwel direct op te volgen met de Högtrail.
- Högtrail: 3,8 km lang slingert dit pad om de berg, terug naar Serfaus. Kleine jumps, lange, doordraaiende kombochten en veel houte bruggen wisselen elkaar af. Ook is er hier en daar een wortel. Tip: op snelheid wordt het ineens een stuk spannender – als gevorderde deze zeker niet overslaan!
- Zirbentrail: Eigenlijk is dit de onderste sectie van de Flüstertrail. Het zijn 2,2 relatief gemoedelijke kilometers, maar ook hier geldt: met meer snelheid wordt het allemaal wat lastiger. De bochten hebben niet erg veel kom en er liggen genoeg stenen om het spannend te houden.
- Almtrail: Wie de Zirben- en Flüstrail naar de Schongampalm afdaalt kan de Almbahn lift terug naar 2600 m pakken. En dan? Dan rij je de Almtrail af richting Frommes- of Jochtrail! De Almtrail is kort en begint ruw, om onderin wat bochtiger en meer open te worden. Het is geen moeilijk pad maar wél één waar je niet over het randje wilt rijden.
- Frommestrail: Deze heeft het allemaal! Na de lift vanuit Fiss is het nog zo’n 5 minuten klimmen tot je bij het Frommeskruis komt, met uitzicht op de Inn vallei. Eerst duikt het pad draaiend en kerend langs weides en afgronden omlaag, om vervolgens 3 korte gemene klimmetjes voor te schotelen. Daarna krijg je meer ruwe alpine paden, een stuk absurd hard over de piste omlaag en sluit je af met smalle paden over worteltapijten en door rockgardens. Wie doorrijdt is na de hele 8,7 km vermoeid beneden.
- Scheidtrail: Na een korte traverse op 2300 m duik je een steil, diep dal in. De Scheidtrail is een flowy pad, dat door de steile helling weinig uitzicht biedt op wat komen gaat. Ook dit is een typisch geval van véél moeilijker met snelheid!
- Flüstertrail: Vanaf de bergkam pal boven Fiss duikt deze route snel naar beneden over een smal, steil en zeer ruw pad. Halverwege wordt het dalen onderbroken door een paar honderd meter lastig, technisch klimmen.
- Jochtrail: Deze 5,8 km(!) lange traverse brengt je grotendeels dalend van de kam boven Fiss naar de start van o.a. de Högtrail. Het is vooral een krap pad, met hier en daar smalle, technische secties met weinig marge voor fouten. Onderin wisselen houtwerk en flinke rockgardens elkaar af.
De flowtrails starten doorgaans na een 1-5 minuten traverse of klimmen van top de liften af. Hierdoor ben je wat meer uit de algemene drukte en heb je vroeg of juist laat op de dag het idee dat je echt alleen bent op de berg!
Goed geregeld
Zelf kom ik al vier jaar in Fiss. Aanvankelijk voor de gezinsvakantie – het grote selling point van de regio Serfaus Fiss Ladis – inmiddels ook wel écht voor het fietsen. De Frommes trail blijft mijn favoriet, samen met de 'natuurlijke' trails in het bikepark, maar het is óók een bijzondere mogelijkheid om mijn halfbakken airtime skills te verbeteren. En dat is geen toeval...
Wél geheel per toeval kon ik deze zomer een ochtend koffie wegtanken met Christian Zangerl, de manager van het bikepark, de omliggende trails en de shop die alle bikers bedient. Hij wist me te vertellen dat veiligheid uiteraard een erg belangrijk aspect is in het bikepark. Iedere dag worden de park lijnen voor en na opening gecontroleerd door de 12-koppige trailcrew. De beheerde singletracks buiten het park passeren ook wekelijks de revu. Rij je hier, dan is de kans dus ook groot dat je wel iemand met een schep tegen komt.
Belangrijker nog voor de beheerders is de mogelijkheid veilig te kunnen groeien in de sport. "Gezinnen die op de wandelroute boven het park lopen zien mensen rijden en willen dat ook. We bieden ze qua faciliteiten een veilige en leuke start [red.: met de pumptrack en oefenzone onderin het park]. Onze meest geboekte training voor de hele familie omvat 2 uur rijden, inclusief fiets, bescherming en gids. Daarna sluiten ze af met een run Milky Way af. Vervolgens zien we datzelfde gezin volgende zomer weer terug en rijden ze meer en moeilijkere lijnen. Wéér een zomer later hebben ze allemaal een dikke fiets gekocht!", aldus Christian.
Precies zoals ik het heb ervaren. Ik ben van de natuurlijke lijnen, en ben snel geïntimideerd door typische bikepark details als drops van houtwerk, doubles, etcetera. Ieder jaar kom ik toch een paar planken verder (hoger) en durf ik sectie of drie meer te rijden. Nu voel ik me vaak te oud om nog wat te leren, zeker als ik kinderen van onder de 10 een no-hander boven de bag jump zie doen, maar toch. Bikepark Serfaus Fiss Ladis is met zo veel zorg gebouwd dat je de jeuk om jezelf te pushen makkelijk en veilig in kan vullen. En zoals gezegd: ben je op je laatste run tóch te moe, dan steek je via de grindweg simpel door naar een makkelijker pad.
Leren
Het mooie van Bikepark Serfaus Fiss Ladis en de omliggende trails is dat je er als gevorderde rijder enorme lol kan hebben, maar dat je voor enorme lol écht geen ervaren rijder hoeft te zijn. Behalve de wijze waarop de paden zijn aangelegd en de gerichte oefenzone's, is een integraal deel hiervan de mogelijkheid om met een gids of instructeur op pad te gaan. Standaard zijn er tal van cursussen en tochten voor iedereen van kleine beginnende mountainbikers tot meer ervaren tieners en volwassenen:
- Kids’ Jump Basics: leeftijd 8-15 jaar; leren bunnyhoppen en springen op kleine lipjes en drops.
- Knirpse: leeftijd 4-8 jaar; technische basisvaardigheden aanleren en veel lol hebben!
- Rippers: leeftijd 6-8 jaar; beginnen op de pumptrack en (kom)bochten onder de knie krijgen.
- Taster course: leeftijd 8+ (< 8 indien Rippers al voltooid); introductie bikepark incl. run op Milky Way.
- Riding Technique Course: leeftijd 9+; bikepark skills met o.a. kleine sprongen en drops op alle blauwe routes in het park.
- Flow Technique Course: leeftijd 9+; bikepark skills met o.a. moeilijkere bochten, wall-rides en goed leren springen op onder meer tafels op alle rode routes in het park.
- Flow Technique Course: leeftijd 12+; veilig rijden op uitdagend terrein, met focus op techniek op o.a. wortels, drops, zeer steile secties, step-ups/downs en doubles springen.
- Bikepark (Mini) Rides: 8-15/15+; bikepark skills met onder meer springen op tafels op rode routes.
Ook zijn er mogelijkheden om een privéclinic te krijgen van 1-5 uur. Verder worden er regelmatig cursussen en workshops georganiseerd. Afgelopen jaren vonden onder meer het SFL Propain Rookie Camp (voor de jeugd) en een dames workshop plaats. Tot slot zijn er nog gegidste tochten, onder meer met een flinke singletrackafdaling bij zonsopgang, dagprogramma's in de herfst (vanaf 2e weekend september tot sluitingsdag) en tochten ver buiten bikepark en omliggende trails. Meer info vind je uiteraard bij de bikeshop!
Praktische informatie Serfaus-Fiss-Ladis
Algemeen
Serfaus-Fiss-Ladis ligt zo’n 900 autokilometers bij Utrecht vandaan. Het OV is ook een redelijk goede optie.Eerst met de (nacht)trein naar Landeck, vervolgens verder met de bus. Fietsen kunnen eventueel achterop de bus mee. Meer algemene info over Serfais-Fiss-Ladis vind je op serfaus-fiss-ladis.at, voor specifieke informatie over de mountainbikemogelijkheden ga je het best naar bike-sfl.at.
Seizoen
Bikepark en singletrails zijn grofweg van het 2e weekend in juni tot de derde in oktober open (in 2021 van 12/06 t/m 17/10). Houd er begin en eind van het seizoen rekening mee dat er sneeuw kan liggen op de hoger liggende paden. Wanneer het (echt) nat is watert niet alles even goed af, en gaan de moeilijkste lijnen in het bikepark, alsmede de Scheidtrail, dicht. Voor komend seizoen wordt gekeken hoe de afwatering nog beter kan.
Toegang en liften
Een liftkaart is de (verplichte) toegangskaart voor het bikepark. Er zijn meerdere soorten kaartjes: een Bikepark, Trail en All-Mountain. Voor een klein prijsverschil geeft de All-Mountain-ticket toegang tot alle liften in het gebied. Heb je een accomodatie in Serfaus, Fiss of Ladis dan zit daar ’s zomers altijd een gewone liftkaart (zonder fietstransport) bij, de Super Sommer Card. Deze geeft dan weer korting op de aanschaf van een fietskaart. De goedkoopste park dagkaart is €35,50, de duurste kaart is 6 dagen All Mountain-ticket voor €186,50. Blijf je meer dan een week dan is een seizoenspas al snel rendabel. En oja: de Gravity Card is hier ook bruikbaar, echter enkel voor de lift van het park.
Verblijf
Ook in Serfaus-Fiss-Ladis heeft de in mountainbikers gespecialiseerde hotelorganisatie Mountain Bike Holidays een eigen hotel: het Posthotel in Serfaus. Mountain Bike Holidays een overkoepelende organisatie die zo’n zestig mountainbikehotels in Oostenrijk, Italië en Slovenië vertegenwoordigt. Lidmaatschap garandeert dat alles op het vlak van mountainbikevakanties dik in orde is. Denk aan gezonde maaltijden, route-informatie, stalling, werkplaats, kledingwasservice en shuttle-service.
Bikeshop en verhuur
De bikeshop onderaan Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis biedt naast een flink assortiment kleding en (reservemateriaal) ook verhuurmogelijkheden. Het verkrijgbare materiaal is gericht op het park. Waar andere winkels in de buurt vol staan met e-(mountain)bikes vind je hier 16/20″ kinderfietsen voor de pumptrack, 24″ kinderfietsen voor het park en enduro- of downhillbakken in de grotere maten. Hofleverancier is Propain voor de grotere modellen en Commençal voor de 16″ fietsen.
De prijzen zijn misschien ietsje hoger dan op sommige andere verhuurlocaties, maar de staat van materiaal en onderhoud rechtvaardigt dit ruim. Manager Christiaan wist me onder meer te vertellen dat alle vering gewoon volgens interval – en dat gaat hard in het bikepark! – volledig onderhoud krijgt. Je krijgt dus gewoon goed materiaal mee als je hier huurt, waardoor je niet per sé een eigen dikke fiets hoeft te hebben. Passende helm en bescherming (rugbeschermer en kniestukken op z’n minst…) zijn uiteraard ook verkrijgbaar.
En verder...
Zoals in het begin benoemd gaan de drie genoemde dorpen prat op hun familie-gerichte indeling en voorzieningen. Dit betekent voor gezinnen dat je lange bikepark vakantie ineens érg goed te combineren is met vermaak en avontuur voor de kinderen. Met name in, om en boven Fiss en Serfaus zijn tal van speeltuinen en themawandelingen voor de kleinsten, zeker goed voor een paar weken plezier. Grotere kinderen (papa en mama inclusief) die geen zin hebben in het bikepark kunnen zich wagen aan de langere wandelpaden, rafting op de Inn, canyoning of het klimbos.
Verder zijn er op korte afstand met de auto of bus (je fiets kan achterop mee!) in de nabije omgeving ook andere leuke bestemmingen als het drielandenpunt bij Nauders of ietsje verder Innsbruck (incl. bikepark).