Wat ís een pumptrack?
De korte variant: een soort BMX-track met een aaneenschakeling van kombochten en bulten. Hierop kun je al pompend met je armen en benen – oftwel: zonder te trappen – rondjes rijden. Voor de beginner is alles te rollen, voor de gevorderden zijn er dubbels op het achterwiel te rijden of te springen. En voor degenen die willen (en kunnen), zijn er altijd verschillende lijnen te rijden en creatieve transfer-jumps te maken.
Techniek
Op een pumptrack werk je aan een aantal skills die je helpen ook offroad meer lol te hebben. Op een pumptrack is het idee namelijk dat je rondjes kunt blijven rijden, door puur en alleen je bike telkens naar beneden te drukken aan de achterkant van een bult. De beweging die je maakt met je armen (en benen) is niet veel anders dan wanneer je met een vloerpomp je banden oppompt. Door je fiets aan de achterzijde van een bult naar beneden te duwen, maak je snelheid. En als je die techniek goed toepast, kun je oneindig de baan rond blijven ‘pumpen’ zonder ook maar één keer te trappen.
Wat hieraan hebt off-road? Simpel: ook daar kom je heuvels tegen. Een pumptrack leert je om daar snelheid te blijven houden. Ook op stukken waar trappen misschien niet lukt of simpelweg niet handig is, zoals bijvoorbeeld bij wat snel op een volgende bultjes. Maar ook het sneller kunnen rijden door bochten, of sterker nog: zelfs snelheid maken dankzij een (kom)bocht.. dát leer je op een pumptrack.
Waar komt het vandaan?
Daar heeft iedereen zo zijn eigen verhaal bij. Het lijkt natuurlijk een beetje op de crossbaantjes die we vroeger als kind kenden (voor de oudere generatie). Zo’n 10 jaar geleden zag je op het internet her en der beginnende pumptracks ontstaan. Lee McCormack van Leelikesbikes was een van de aanjagers destijds. In Europa werd de handschoen in eerste instantie opgepakt door onze favoriete World Cup parcoursverkenner Claudio Caluori, die in Zwitserland en daarna er buiten een flinke hoeveelheid verharde pumptracks ontwierp en bouwde. Ook diverse BMX-ers ontdekten langzamerhand de pumptrack als ideale off-season trainingsmogelijkheid.
Waar de eerste baantjes destijds allen onverhard waren – we waren immers nog steeds aan het experimenteren met de juiste afmetingen voor een goede flow – bracht Caluori de aanleg naar het volgende niveau: geasfalteerde tracks waar je nooit meer onderhoud aan hebt (behalve de berm af en toe maaien)
Welke fiets neem ik mee?
Bring what you have! Voor de fun maakt het niet veel uit, het kan op iedere fiets, al zul je op je XC fiets wel je zadel omlaag moeten zetten om echt fatsoenlijk rond te komen. Ideaal zijn kleine hardtails (dirtjump, 4X, XC) of een BMX-achtig iets. Remmen zijn in principe niet nodig, al wil je wel kunnen remmen om een botsing met anderen te voorkomen. Heb je dus nog een oude 26 inch fiets waar je niks meer mee doet? Korte stuurpen en riserbar erop, zadelpen helemaal het frame in en gaan!
Moet mijn ketting eraf?
Dat heb je wellicht gezien tijdens een van de Crankworx pumptrack challenges. Bij wedstrijden gebeurt dat om te voorkomen dat rijders bijtrappen en dat het in plaats van een pumpwedstrijd een horsepowerwedstrijd wordt. Dat hoeft uiteraard niet als je zelf gewoon op een pumptrack rijdt. Je mag ook meer dan 1 versnelling hebben, je mag zelfs gewoon met drie bladen vooraan rijden!
Waar vind ik die pumptracks?
Inmiddels ogenschijnlijk overal. Met wat zoeken links en rechts op internet kom je een eind.
Pumptrack Series
Om je de juiste richting in te wijzen, gaan wij door heel Nederland pumptracks verkennen. De komende tijd volgen hier op de site een viertal Pumptrack series van de leukste pumptracks in Nederland.
-
- Introductie: Pumptracks: niet trappen, wel pompen – Wat is een pumptrack? – Lees je nu;
- Eerste deel: Eindhoven, Eersel en Netersel;
- Tweede deel: Drenthe – Assen & Gasselte
- Derde deel: Laren (Gelderland) & Indoor Almere
- Vierde deel: Wielerexperience, Roosendaal