Het plan lag er al eventjes, maar pas twee jaar geleden werd de aanleg van een mountainbikeroute in het Bentwoud echt concreet. Martin Eelderink, medeoprichter en voorzitter van stichting MTB Bentwoud-Hildamroute, wist toen de mensen bij elkaar te krijgen en een gedetailleerd plan te maken om de boswachter te overtuigen. Het plan: een breed toegankelijke mountainbikeroute. Inmiddels is routebouwer Velosolutions aangetrokken voor het ontwerp. Vrijdag 18 november jongstleden is de route ‘in het veld’ uitgezet aan de hand van gps-coördinaten.
Samenwerkingen
Maar een mtb-route op papier vertaal je niet zo maar naar de praktijk. Allereerst spraken de stichtingsleden uitvoerig met alle gebruikersgroepen van het gebied.”We hebben ons aangesloten bij een zogenaamd gebruikersplatform, waarop alle gebruikers in vertegenwoordigd zijn. Daar hebben we onze plannen besproken en konden we positieve en negatieve reacties vooraf ophalen en daar op anticiperen. We hechten serieus veel waarde aan deze relaties. En, heel fijn, dat is inmiddels ook echt wel wederzijds”, zo meldt Eelderink ons. De stichting heeft overigens ook de wens om samen te werken met scholen en organisaties voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Omleiding rond vossenhol, tracé bewust tegen ongewenste begroeiing
Bij het uitzetten van de route op vrijdag 18 november was ook de boswachter van Staatsbosbeheer aanwezig. En in nauwe samenspraak is de mountainbikeroute dan ook verder aangescherpt om écht goed in de natuur van het Bentwoud te passen. Zo ontdekte men een vossenhol. De route gaat daar nu ruim omheen. Het gebied heeft echter ook last van wat exotische begroeiing. Het omgekeerde gebeurt dus óók in het Bentwoud; de nieuwe mountainbikeroute wordt nu zo aangelegd dat deze ongewenste begroeiing juist géén kans meer krijgt.
De nu ‘in het veld ingetekende’ mountainbikeroute Bentwoud is 5,5 kilometer. De stichting typeert de route als “een natuurspeeltuin voor tweewielers”. Eelderink licht toe: “We gaan ervoor om het mountainbiken zo laagdrempelig mogelijk te maken. Dat is iets anders dan saai. We denken bijvoorbeeld aan zaken als een serie tafeltjes achter elkaar. En willen ook wat kunstmatige TTF’s (Technical Trail Features, red.) in de route brengen waarbij je de moeilijkheidsgraad kan kiezen en eventueel ook nog terug kan rijden. Of dat er ook al allemaal zal zijn bij de opening van de route dat weten we niet.”
Het van oudsher agrarische gebied bestaat vooral uit kleigrond die niet goed afwatert. En ook al is nu een droger gedeelte van het gebied gekozen voor de mtb-route, wordt er toch bewust met halfverharding gewerkt. Dit moet er voor zorgen dat de nieuwe route zo goed als het hele jaar bereden kan worden. En ook dat het onderhoud te overzien blijft.
Aanleg MTB-route Bentwoud in 2023
Wanneer de eerste schop de grond in kan als start van de aanleg van de mountainbikeroute is nog niet bekend. Er is een begin van een budget. De eerste stappen zijn mede gefinancierd door de voucherregeling ‘beweegvriendelijke leefomgeving’, mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland en Team Sportservice. Niettemin geeft de stichting aan nog wel wat partners/sponsoren te kunnen gebruiken. Verder zal de aanleg onder meer afhangen van de goedkeuring van het nu in het veld getekende traject. Er wordt nu gewerkt aan een overeenkomst met Staatsbosbeheer en de gemeente Alphen aan de Rijn. Het gebied is weliswaar aangemerkt voor recreatie, maar beide partijen helpen ook om te kijken wat er nodig is om de mountainbikeroute wettelijk in het gebied te laten passen.
De stichting hoopt dat ze in het najaar van 2023 een rijdbare mountainbikeroute hebben. Of die dan ook alle gewenste TTF’s heeft, is nog maar de vraag. “Maar de route die er dan ligt moet wel het potentieel tonen en zo kunnen we ‘m de komende jaren steeds wat aanpassen. Maar uitgangspunt blijft, dat hebben we zelfs in onze statuten opgenomen, dat het leuk moet zijn voor 8 tot 88,” zo meldt Eelderink tot besluit.